Tavoitteita syksyynToivotan sinulle ihanaa lokakuun alkua.
Muutama viikko sitten kesäkukat loistivat vielä upeasti pihalla, mutta nyt ne ovat lähes poikkeuksetta nuukahtaneet. Syksyllä minäkin nuukahdan ja vaivun kesän jälkeen erilaiseen olotilaan. Ei toimettomuuteen eikä synkkyyteen, mutta olo on erilainen kuin kesällä, ehkä jonkinlaista rauhoittumista kesän jälkeen. Syksyn värikylläisyys viehättää minua. Odotan, että puut loistavat kohta värikkäinä. Pihan vaahteran latva loistaa jo kirkkaan punaisena ja kävellessämme Munkkiniemessä osa puisto oli vaihtanut upeasti väriä. Valo luo kauniita varjoja, kun aurinko paistaa tosi alhaalta ja vaipuu horisonttiin aikaisin. Meri on muuttunut toisen väriseksi kuin kesällä ja välillä se myrskyää ja välillä veden pinta on kuin rasvan peittämä.

Luonnossa tapahtuvien muutosten lisäksi, syksyisin tulee halu käpertyä pimenevässä illassa lämpimän torkkupeiton alle, sytyttää kynttilät ja olla vaan ihan rauhassa. Ihaninta on pukea päälle pehmeä neule. Tämä taitaa olla sitä hyggeilyä. Toisaalta syksyn tullen päätän aina toteuttaa jonkun uuden suunnitelman, minulle syksy on siihen oikea vuodenaika. Kesän ajan koti on saanut olla lähes omillaan, kun aikaa vietetään paljon ulkona ja poissa. Syksyn alkaessa mielessä alkaa pyörimään monenlaisia asioita, jotka vaikuttavat elämään ja hyvinvointiin. Muutamia projekteja olen jo tänä syksynä saanut toteutettua ja siitä olen tosi iloinen.

Tsekkilista:

Kaikki vaatekaapit on käyty kertaalleen läpi. Ainakin viisi isoa jätesäkkejä vaatteita ja käyttämättömiä laukkuja ja kenkiä lähti hyväntekeväisyyteen Sieviin. Nettikirpputorilla annoin kassillisen joulukoristeita ja lasten vanhoja tietokonepelejä eteenpäin. Vanhoja dioja ja kaitafilmejä löytyi varastosta ja ne pitäisi saada digitoitua.

Piha on kertaalleen haravoitu ja lakaistu. Puutarhakalusteet pakattiin viime viikonloppuna varastoon, kaikki on nyt putsattu odottamaan kevättä. Varastot järjesteltiin samassa yhteydessä.

Puuvarasto odottaa takkapuutilauksen saapumista. Takka nimittäin lämpiää joka toinen päivä ja on osa meidän lämmitysjärjestelyjä. Talossa on sähköllä toimiva lattialämmitys, mutta pyrimme säästämään sähköä takan ja ilmalämpöpumpun avulla.

Ostimme ison puutarhapehmusteille tarkoitetun laatikon. Laatikkoon ei laitettu pehmusteita vaan napakoita kestokasseja kierrätettäville jätteille (kiitos vinkistä tyttäreni). Laatikko on autokatoksen perällä ja siitä on helppo viedä täydet kassit jätekeräykseen. Olen tästä tosi innoissani, sillä mieheni on luvannut sitoutua kierrättämiseen entistä tarkemmin - jess! Voisin laittaa kuvia tännekin kierrätysastiastamme, jos haluatte.

Viikkosiivousta perusteellisempi siivous tehtiin myös viime viikonloppuna. Minä hoidin kaikki kodin pinnat puhtaiksi perussiivouksen lisäksi ja mies puhdisti talotekniikan, ilmanvaihtoräppänät ja vaihtoi suodattimet.

Osa kanervista ja syyskukista on vaihdettu piharuukkuihin ja tänään mies oli hakenut lisää kanervia ja callunoita pihalle. Hän epäröi, saanko niitä istutettua johonkin, mutta huoli on turha, kyllä sinne aina 12 kanervaa uppoaa.
Näihin vielä tartuttava:

Koti siis alkaa olemaan valmis ottamaan syksyn ja talven vastaan. Omaan hyvinvointiin liittyy myös muutamia muutostavoitteita. Liikunta on viimeaikoina jäänyt vähemmälle ja se harmittaa jatkuvasti, sillä olen aina ollut ahkera liikkuja luonnossa sekä jumppasalilla. Nyt viikoittaiset jumppatunnit ovat monen viikon kuukauden ajan jääneet yhteen tai kahteen kertaan viikossa eli tsemppaan itseäni liikkumaan enemmän sekä ulkona että sisällä. Taidan ostaa uuden pirteän jumppatopin, jospa se toisi liikuntaharrastukeen puhtia. Tunnit ovat ihania, mutta lähteminen on vaikeaa.

Työelämään liittyvän tavoitteen tein jo kesälomalta palattuani, mutta valitettavasti se ei vielä ole toteutunut. Päätin nimittäin silloin, että rajoitan työpäiväni päättymään klo 16. Monien projektien ja työryhmien vuoksi tämä ei ole toteutunut, vaan päivät venyvät liian pitkiksi ja vauhti on kiihtynyt syksyn aikana. Olen vähän huono jättämään töitä kesken ja uppoudun helposti työn flowhun eli petrattavaa on kotiin lähdössä.

Syksyyn liittyy myös pahuksen dieetti. Kesällä on syöty paljon ulkona ja herkuteltu myös kotona, joten housujen kaulus kiristää. Onneksi vaaka meni rikki jo kesällä, että painoa ei tarvitse vahtia päivittäin, tosin peili kertoo lohduttoman totuuden aamuisin. On siis paikallaan lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa ja vähentää herkkuja. Toivottavasti kevyemmällä ruualla ja liikunnan lisäämisellä muutama ylimääräinen kilo häviää lähi kuukausina.

Syksyn aikana olisi myös kiva käydä konsertissa, edellisestä kerrasta on vierähtänyt tovi. Onko sinulla hyviä konserttiehdotuksia pääkaupunkiseudulla marras-joulukuussa? Tallinnan matkaliput odottavat myös sopivaa viikonloppua pikavisiitille.

Oletko sinä asettanut tavoitteita syksyyn?

Mari

Kommentit

 1. Tavoitteita on hyvä olla olemassa. Minulla on vaatekaappien siivous vielä edessä.
  Tunnelmoidaan kynttilöillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Viltsu Mari. Tavoitteet on hyviä ja olen sitä mieltä, että ilman tavoitteita ei saa oikein mitään aikaisiksi. Kynttilät sytytetään täälläkin. Ihania syyspäiviä!

   Poista
 2. Ihania värejä kuvissa! Alkusyksy on ihanaa aikaa, toivottavasti saat toteutettua kaikki listan asiat, jotka suunnittelit. Itse haluasin päästä läpi syksyn aikana kaikki 10 kurssiani (kyllä, 10!), jotka normaalisti suoritetaan reilu vuoden aikana. Intohimoinen tavoite mutta se on nolla tai sata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi ja kivan kun kävit kommentoimassa. Kun kirjaa tavoitteet ylös näin julkisesti, niin on pientä painetta myös toteuttaa ne. Tavoitteesi on upea ja olen aivan varma, että se toteutuu kun kuljet määrätietoisesti sitä kohti. On voittajan tunne kun kurssit vähenevät yksi kerrallaan tavoitteista. Suoritin aikanaan omat opintoni myös lähes puolet lyhyemmässä ajassa ja kun se oli tehty, niin tunne oli upea.

   Poista
 3. Hyviä tavoitteita sulla! Itselläni on myös suursiivous menossa, jotta hävitään kaiken ylimääräisen kaapeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna kommentistasi. Sinulla on hyvä tavoite. Kummallista, että kaappiin kertyy aina ylimääräistä tavaraa ja vaatetta. Ihania syyspäiviä sinulle. Kiva kun kävit täällä!

   Poista
 4. Kyllä syksyyn on asetettu paljon tavoitteita niin, että katsotaan kuinka tytön käy! Ihania syksyn kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulanneli kommentistasi. Toivotaan, että selätät omat tavoitteesi. Tsemppiä ja kiitos kun kävit vierailulla.

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit