Oletko käynyt Vallisaaressa?
Oletko vieraillut Vallisaaressa? Minäpä kävin syyskuussa työporukan kanssa ja voin suositella päiväretkeä saareen, vaikka sotajutut eivät sinua kiinnostaisikaan. Tulevana lauantaina on mahdollisuus päästä tutustumaan ruskan värittämään Vallisaareen. Vesibussi lähtee 20.10. Kauppatorin Linnakelaiturista (Suomenlinnan lautan oikealta puolelta). Normaali vesibussiyhteys Vallisaareen on toukokuusta syyskuuhun.
Vallisaari on vanha sotilassaari, jossa on jäljellä linnoituksia ja tykkejä. Tosin minua viehätti enemmän saaren upeat maisemat merelle ja sen luonto. Saaressa voi liikkua polkuja pitkin merkittyjä reittejä pitkin. Pidempi kierros on 3 kilometriä ja lyhempi 2,5 kilometriä. Meillä oli opas kertomassa saaren historiasta hauskoin tarinoin. Hän esitteli, missä sijaitsi aikoinaan koulu, kyläkauppa, panimo ja mistä päin tiirailtiin merelle vihollisia sekä millaista elämää saaressa vietettiin. Tykit kiinnostivat tietenkin miespuolisia vierailijoita ja sotajutut pääsivät oikein kunnolla valloilleen, sillä aikaa kun minä kuljin kamerani kanssa rantoja pitkin.
Saari oli sotilaallisessa käytössä Suomenlinnan rakennustöiden alusta lähtien. Rakennukset olivat nyt ränsistyneitä, mutta edelleen paikallaan. Saaren asukkaat ovat muuttaneet pois saarelta, tai olihan siellä yksi omakotitalo asuttuna. Pysyvien asukkaiden lisäksi nuoret miehet ovat suorittaneet varusmiespalvelustaan saarella. Pinta-alaa saarella on 76,2 ha.
Saaren luonto on monimuotoista. Kerrotaan, että polkujen varrella voi kohdata mäyriä, lepakoita ja erinäisiä lintuja, jopa peuroja aikaisemmin. Saarella on helppo liikkua opastettuja reittejä pitkin. Varusteiksi kannattaa varata hyvät, tukevat jalkineet ja iso reppu eväitä, joita voi syödä vaikka kivikkoisen rantapolun varrella. Esteettömiä reitit eivät ole, koska maasto on hyvin epätasaista, mutta lastenrattaillakin pääsee liikkumaan tietyin varauksin.
Saaresta huolehtii Metsähallitus ja vierailujen lisäksi siellä voi järjestää myös yksityistilaisuuksia ja juhlia. Opastetuilla kierroksilla pääsee myös tutustumaan saaren eteläiseen kärkeen.


Nauttikaa ja lähtekää luontoon!
Mari

Kommentit

  1. Olen myös käynyt Vallisaaressa ja tykkäsin kyllä. Aion mennä joku kerta vielä uudelleen. Varmasti mielenkiintoista kun on opas kertomassa saaren historiasta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit