Siirry pääsisältöön

Oletko käynyt Vallisaaressa?
Oletko vieraillut Vallisaaressa? Minäpä kävin syyskuussa työporukan kanssa ja voin suositella päiväretkeä saareen, vaikka sotajutut eivät sinua kiinnostaisikaan. Tulevana lauantaina on mahdollisuus päästä tutustumaan ruskan värittämään Vallisaareen. Vesibussi lähtee 20.10. Kauppatorin Linnakelaiturista (Suomenlinnan lautan oikealta puolelta). Normaali vesibussiyhteys Vallisaareen on toukokuusta syyskuuhun.
Vallisaari on vanha sotilassaari, jossa on jäljellä linnoituksia ja tykkejä. Tosin minua viehätti enemmän saaren upeat maisemat merelle ja sen luonto. Saaressa voi liikkua polkuja pitkin merkittyjä reittejä pitkin. Pidempi kierros on 3 kilometriä ja lyhempi 2,5 kilometriä. Meillä oli opas kertomassa saaren historiasta hauskoin tarinoin. Hän esitteli, missä sijaitsi aikoinaan koulu, kyläkauppa, panimo ja mistä päin tiirailtiin merelle vihollisia sekä millaista elämää saaressa vietettiin. Tykit kiinnostivat tietenkin miespuolisia vierailijoita ja sotajutut pääsivät oikein kunnolla valloilleen, sillä aikaa kun minä kuljin kamerani kanssa rantoja pitkin.
Saari oli sotilaallisessa käytössä Suomenlinnan rakennustöiden alusta lähtien. Rakennukset olivat nyt ränsistyneitä, mutta edelleen paikallaan. Saaren asukkaat ovat muuttaneet pois saarelta, tai olihan siellä yksi omakotitalo asuttuna. Pysyvien asukkaiden lisäksi nuoret miehet ovat suorittaneet varusmiespalvelustaan saarella. Pinta-alaa saarella on 76,2 ha.
Saaren luonto on monimuotoista. Kerrotaan, että polkujen varrella voi kohdata mäyriä, lepakoita ja erinäisiä lintuja, jopa peuroja aikaisemmin. Saarella on helppo liikkua opastettuja reittejä pitkin. Varusteiksi kannattaa varata hyvät, tukevat jalkineet ja iso reppu eväitä, joita voi syödä vaikka kivikkoisen rantapolun varrella. Esteettömiä reitit eivät ole, koska maasto on hyvin epätasaista, mutta lastenrattaillakin pääsee liikkumaan tietyin varauksin.
Saaresta huolehtii Metsähallitus ja vierailujen lisäksi siellä voi järjestää myös yksityistilaisuuksia ja juhlia. Opastetuilla kierroksilla pääsee myös tutustumaan saaren eteläiseen kärkeen.


Nauttikaa ja lähtekää luontoon!
Mari

Kommentit

  1. Olen myös käynyt Vallisaaressa ja tykkäsin kyllä. Aion mennä joku kerta vielä uudelleen. Varmasti mielenkiintoista kun on opas kertomassa saaren historiasta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri