Valoa pihalle ja parvekkeelleNyt on aika miettiä pihan, parvekkeen ja terassin valaistusta. Illat alkavat olla pimeät, silloin kun ilma on riittävän lämmin, voi iltaisin viettää aikaa ulkona, kun tilat on valaistu. Syyskuulle on luvattu vielä lämpimiä päiviä, joten otetaan kaikki ilo irti syyskuun ihanista illoista. Päästä mielikuvitus valloilleen, kun suunnittelet ulkovalaistusta.

Valaistuksella tunnelmaa käytännöllisyyden lisäksi
Kesällä pihan valaistus on meillä vähäisempää ja syksyllä lisään valoja terassille ja pihan ulkovalot syttyvät hämäräkytkimellä ja liiketunnistimella. Olen haaveillut pitkään, että pihan reunaman jollekin kauniille puulle saisi oman alhaaltapäin tulevan valon, jolloin se näkyisi ikkunoista kauniisti tummenevassa illassa syksyllä ja talvella. Tänä kesänä huomasin myös, että aurinkokennovalaisimien valo pensaiden välissä oli hiipunut melkein olemattomiin. Täydellistä aurinkokennovalaisinta en ole löytänyt, onko sinulla ehdotuksia?

Kuva: Valotorni

Tarkista valaisimien kunto ja soveltuvuus ulkokäyttöön
Erilaiset valosarjat ovat olleet suosittuja pitkään ja niillä onkin helppo somistaa parveke ja terassi. Näin rapuaikaan ne kuuluvat ehdottomasti rekvisiittaan. Valolla on suuri merkitys tunnelman luomisessa. On kiva tulla pihaan, jossa valo osoittaa kulkuväylän ja tien sisäänkäyntiin. Talvella pihan liukkaat paikat ja vaikeakulkuiset kohdat tai portaat on hyvä valaista jo turvallisuuden kannalta. Samalla toivotetaan tulijat tervetulleiksi taloon.

Näin syksyllä, ennen kuin sytytät varastossa lomailleet valosarjat, niiden kunto kannattaa tarkistaa ennen käyttöä. Säilytyksen aikana valot ovat saattaneet vahingoittua. Älä myöskään vie sisälle tarkoitettuja valoja ulos, niistä pitää löytyä IPx3-merkintä tai suojausluokka IP44. Usein pakkauksen varoitusteksteissä kerrotaan, mihin käyttöön valot soveltuvat (mikäli pakkaus on jäljellä). Kohdevalaisimia voi sijoittaa maanpinnalle johdotuksilla, silloin niitä voi myös tarpeen tullen siirrellä paikasta toiseen. Nämä valosarjat ovat helposti asennettavia ja usein mukana on muuntaja ja valaisimet. Kivoja ulkovalaisimia löydät mm. Valotornin sivuilta.

Kuva: Valotorni
Kuva: Puutarha.net 
Valon värillä on väliä
Itseäni häiritsee pihoissa se, että pihan valoissa on huomattavia sävyeroja – keltaista ja kirkasta ja lilaa, joten tähänkin seikkaan on hyvä kiinnittää huomiota, samoin kuin häikäisyä liian kirkkailla valoilla. Mieluummin valitsen useita valopisteitä ja hieman matalampaa tehoa valaisimissa.


Säästä energiaaVaihtamalla vanhat lamput LED-valoihin säästät rahaa sekä energiaa ja voit huoletta polttaa pihavaloja pimeällä. Vaikka meillä valosuunnittelu ei kuulu minulle, niin sen verran olen LED-valoista oppinut, että se on kestävä ja itsensä takaisin maksava sijoitus, niin sisällä kuin ulkona.

Ihanaa viikonloppua!
Mari

Kommentit

Suositut tekstit