Siirry pääsisältöön

Valoa pihalle ja parvekkeelleNyt on aika miettiä pihan, parvekkeen ja terassin valaistusta. Illat alkavat olla pimeät, silloin kun ilma on riittävän lämmin, voi iltaisin viettää aikaa ulkona, kun tilat on valaistu. Syyskuulle on luvattu vielä lämpimiä päiviä, joten otetaan kaikki ilo irti syyskuun ihanista illoista. Päästä mielikuvitus valloilleen, kun suunnittelet ulkovalaistusta.

Valaistuksella tunnelmaa käytännöllisyyden lisäksi
Kesällä pihan valaistus on meillä vähäisempää ja syksyllä lisään valoja terassille ja pihan ulkovalot syttyvät hämäräkytkimellä ja liiketunnistimella. Olen haaveillut pitkään, että pihan reunaman jollekin kauniille puulle saisi oman alhaaltapäin tulevan valon, jolloin se näkyisi ikkunoista kauniisti tummenevassa illassa syksyllä ja talvella. Tänä kesänä huomasin myös, että aurinkokennovalaisimien valo pensaiden välissä oli hiipunut melkein olemattomiin. Täydellistä aurinkokennovalaisinta en ole löytänyt, onko sinulla ehdotuksia?

Kuva: Valotorni

Tarkista valaisimien kunto ja soveltuvuus ulkokäyttöön
Erilaiset valosarjat ovat olleet suosittuja pitkään ja niillä onkin helppo somistaa parveke ja terassi. Näin rapuaikaan ne kuuluvat ehdottomasti rekvisiittaan. Valolla on suuri merkitys tunnelman luomisessa. On kiva tulla pihaan, jossa valo osoittaa kulkuväylän ja tien sisäänkäyntiin. Talvella pihan liukkaat paikat ja vaikeakulkuiset kohdat tai portaat on hyvä valaista jo turvallisuuden kannalta. Samalla toivotetaan tulijat tervetulleiksi taloon.

Näin syksyllä, ennen kuin sytytät varastossa lomailleet valosarjat, niiden kunto kannattaa tarkistaa ennen käyttöä. Säilytyksen aikana valot ovat saattaneet vahingoittua. Älä myöskään vie sisälle tarkoitettuja valoja ulos, niistä pitää löytyä IPx3-merkintä tai suojausluokka IP44. Usein pakkauksen varoitusteksteissä kerrotaan, mihin käyttöön valot soveltuvat (mikäli pakkaus on jäljellä). Kohdevalaisimia voi sijoittaa maanpinnalle johdotuksilla, silloin niitä voi myös tarpeen tullen siirrellä paikasta toiseen. Nämä valosarjat ovat helposti asennettavia ja usein mukana on muuntaja ja valaisimet. Kivoja ulkovalaisimia löydät mm. Valotornin sivuilta.

Kuva: Valotorni
Kuva: Puutarha.net 
Valon värillä on väliä
Itseäni häiritsee pihoissa se, että pihan valoissa on huomattavia sävyeroja – keltaista ja kirkasta ja lilaa, joten tähänkin seikkaan on hyvä kiinnittää huomiota, samoin kuin häikäisyä liian kirkkailla valoilla. Mieluummin valitsen useita valopisteitä ja hieman matalampaa tehoa valaisimissa.


Säästä energiaaVaihtamalla vanhat lamput LED-valoihin säästät rahaa sekä energiaa ja voit huoletta polttaa pihavaloja pimeällä. Vaikka meillä valosuunnittelu ei kuulu minulle, niin sen verran olen LED-valoista oppinut, että se on kestävä ja itsensä takaisin maksava sijoitus, niin sisällä kuin ulkona.

Ihanaa viikonloppua!
Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Täyttä höyryä

Höyrypesuri on tarkoitettu kodin kovien pintojen puhdistamiseen. Se oli syy, miksi ostimme Kärcherin meille. Keittiön kaapinovissa on pinttymiä, joita en saa enää irti, vaikka olen kokeilut kaikki mahdolliset keinot mitä tiedän. Ne näkyvät etenkin nyt kun valon määrä on lisääntynyt. Yläovissa on pomput ja siksi niihin tulee koskettua jatkuvasti. Päätimme siis kokeilla viimeistä keinoa. Höyrypuhdistus tapahtuu höyryn avulla hygieenisesti, joten kemiallisia pesuaineita ei tarvita. Siksi se on myös ympäristöystävällinen valinta. Kärcher lupaa, että jopa 99,99 % tavanomaisista bakteereista poistuu höyrypesulla. Onhan tämä hyvä tulos perinteiseen moppaamiseen verrattuna. Kuuma hienojakoinen höyrysuihku ja paine poistaa rasvan sekä pinttyneen lian kovista pintamateriaaleista. Höyrypesuri ei kuitenkaan sovellu lakattuun puupintaan tai nahkaan, ne saattavat haalistua höyrystä. Kiiltävät muovipinnat, vahatut lattiat, akryylipinnat voivat myös kärsiä höyrypesusta. Paineen riittävyys on t