Mennään nukkumaan 
Kiireinen elämä verottaa usein yöunta. Uni jää liian lyhyeksi, se on katkeilevaa, illalla ei nukahda tai aamuyöstä herää, eikä uni tule uudestaan. Silloin tällöin on öitä, että nukahtaminen on hankalaa, mutta onneksi ne menevät useimmiten ohi ja seuraavana yönä nukkuu jo paremmin. Pitkittyneet univaikeudet johtuvat usein stressistä, ristiriidoista tai häiriöstä uni-valverytmissä.
 
Milloin unettomuus on ongelma?
 
Normaalisti nukahtaminen tapahtuu vajaassa tunnissa. Riittävä yöuni on yksilöllinen, mutta yleensä 6-8 tuntia unta riittää. On ihan normaalia, että välillä uni on syvempää ja välillä pinnallisempaa. Jos unen saaminen illalla tai unessa pysyminen vaikeutuu jatkuvasti vähintään kolmena yönä viikossa, niin silloin hälytyskellojen pitäisi soida. Unettomuus on hyvin tavallista ja lähes jokainen kärsii siitä ajoittaisesti ja ikääntyessä unettomuus vain lisääntyy. Uni on siis tärkeää monessa suhteessa.
 
 Mikä auttaa nukahtamaan?
 
Nukahtamista kannatta edistää muutamalla tutulla tavalla: ei alkoholia, kofeiinia tai muita ärsykkeitä ennen nukkumaan menoa. Sininen valo ei ole hyväksi ennen nukkumaanmenoa - siis kännykät ja tietokoneet pois. Liikunta kannattaa sijoittaa alkuiltaan, se edesauttaa usein nukahtamista, samoin rentouttava kylpy tai suihku. Toisille nukahtamiseen auttaa hiljaa soiva rauhallinen musiikki, toiselle rentoutumisharjoitukset. Meillä kaikilla taitaa olla omat konstimme tavoitella unta.
 
Univaikeudet ovat minulle lähes viikoittainen ongelma, josta olen kirjoittanut myös täällä. Uni ei tahdo tulla iltaisin tai herään kukonlaulunaikaan. Päivän kiireet ja tekemättömät työt alkavat pyöriä mielessä, kun rauhoitun sänkyyn, siksi pyrin pitämään unirytmini säännöllisenä: illalla menen nukkumaan klo 22.30-23 ja viikonloppuna herään samaan aikaan kuin arkena noin klo 7. Illalla teen rentoutumisharjoituksia, ellei uni tule heti. Mielikuvissani kävelen usein merenrannalla ja kuuntelen aaltoja.

 
 
Olen ostanut ja kokeillut tusinan verran erilaisia tyynyjä, joten tiedän, että oikeanlaisen tyynyn löytäminen voi olla hankalaa, mutta erilaisten vaihtoehtojen kokeileminen kannattaa. Etenkin, jos sinulla on niska-hartiavaivoja, sopiva tyyny voi auttaa univaikeuksissa. Tyyny on oikean korkuinen, kun nukkuessa niska ja kaularanka ovat luonnollisen asennossa. Tyyny valitaan nukkumisasennon, vartalon ja patjan pehmeyden mukaan.

Makuhuoneen tärkein huonekalu on tietenkin sänky ja jokaiselle löytyy hyvä sänky, joka tuntuu nukkuessa hyvälle. Sängyn valinnassa kannattaa käyttää asiantuntijan apua ja perehtyä itsekin vaihtoehtoihin. Iän myötä sängynkin merkitys korostuu. Nuorena en kiinnittänyt juurikaan huomiota, millaisella patjalla nukuin. Muutama vuosi sitten vanha sänkymme sai lähtöpassit, koska molempien selkä oli oireillut jo pitkään. Uuden sängyn valintaan kiinnitimme erityisen tarkasti huomiota, niin että se on molempien selälle sopiva. Sänkyostoksilla kokeillessani nykyistä sänkyä, ensikommenttini oli: "aivan kuin pilvellä nukkuisi", se pitää edelleen paikkaansa. Illalla on ihana kellahtaa omaan sänkyyn.
 
Makuuhuoneen mukava ja rauhallinen tunnelma on myös tärkeä. Huoneen lämpötila ei saa olla liian lämmin eikä kylmä. Tiesitkö, että ruumiinlämpö laskee illalla klo 22 jälkeen ja on alhaisimmillaan aamuyöstä klo 2-6 aikaan ja silloin uni tulee parhaiten. Huoneen lämpötilaa voi hyvin laskea muutamalla asteella, jos vuodevaatteet ovat lämpimät. Olen palelevaa sorttia, ja siksi  untuvapeitteet ja - tyynyt sekä pellavalakanat ovat olleet sängyssä kesät talvet. Talvella lämmin peitto ja kesällä ohuempi. Niiden väliin on ihana pujahtaa. Yksi ihanampia asioita on kun saa illalla mennä puhtaiden, tuoksuvien lakanoiden väliin.


 
Haaveet uusista vuodevaatteista
 
Olen katsellut syksyn aikana monesta tarjolla olevia uusia pellavalakanoita. Vanhimmat nimittäin alkavat olla hieman kuluneet. Harmaiden ja pellavansävyisten lakanoiden lisäksi värivalikoima on tänä syksynä erityisen houkutteleva. Tekisi mieli ostaa poltetun oranssit lakanat, mutta hieman vielä emmin, kuinka kauan jaksan niitä katsoa. Pellavalakanat ovat kuitenkin melko hinnakkaat ja ne pitäisi miellyttää silmää useita vuosia.

Kaikissa kuvissa on Elloksen valikoiman pussilakanoita tai -settejä. Mielestäni näissä kuvissa on juuri sellaista tunnelmaa, jota kaipaan makuuhuoneeseen. Huolimattomasti pedattuja sänkyjä, paljon tyynyjä ja torkkupeittoja, upeita maanläheisiä värejä.

Mikäli sinulla on samanlaisia tarpeita uusia vuodevaatteita, niin Ellokselta saat nyt 30 %:n alennuksen vuodevaatteista 9.10.2018 asti.
 
Millaisesta sängystä sinä haaveilet vai onko sellainen jo makuuhuoneessasi?

Mari
                
kuvat: © Ellos.fi
 

Kommentit

Suositut tekstit