Siirry pääsisältöön

Mennään nukkumaan 
Kiireinen elämä verottaa usein yöunta. Uni jää liian lyhyeksi, se on katkeilevaa, illalla ei nukahda tai aamuyöstä herää, eikä uni tule uudestaan. Silloin tällöin on öitä, että nukahtaminen on hankalaa, mutta onneksi ne menevät useimmiten ohi ja seuraavana yönä nukkuu jo paremmin. Pitkittyneet univaikeudet johtuvat usein stressistä, ristiriidoista tai häiriöstä uni-valverytmissä.
 
Milloin unettomuus on ongelma?
 
Normaalisti nukahtaminen tapahtuu vajaassa tunnissa. Riittävä yöuni on yksilöllinen, mutta yleensä 6-8 tuntia unta riittää. On ihan normaalia, että välillä uni on syvempää ja välillä pinnallisempaa. Jos unen saaminen illalla tai unessa pysyminen vaikeutuu jatkuvasti vähintään kolmena yönä viikossa, niin silloin hälytyskellojen pitäisi soida. Unettomuus on hyvin tavallista ja lähes jokainen kärsii siitä ajoittaisesti ja ikääntyessä unettomuus vain lisääntyy. Uni on siis tärkeää monessa suhteessa.
 
 Mikä auttaa nukahtamaan?
 
Nukahtamista kannatta edistää muutamalla tutulla tavalla: ei alkoholia, kofeiinia tai muita ärsykkeitä ennen nukkumaan menoa. Sininen valo ei ole hyväksi ennen nukkumaanmenoa - siis kännykät ja tietokoneet pois. Liikunta kannattaa sijoittaa alkuiltaan, se edesauttaa usein nukahtamista, samoin rentouttava kylpy tai suihku. Toisille nukahtamiseen auttaa hiljaa soiva rauhallinen musiikki, toiselle rentoutumisharjoitukset. Meillä kaikilla taitaa olla omat konstimme tavoitella unta.
 
Univaikeudet ovat minulle lähes viikoittainen ongelma, josta olen kirjoittanut myös täällä. Uni ei tahdo tulla iltaisin tai herään kukonlaulunaikaan. Päivän kiireet ja tekemättömät työt alkavat pyöriä mielessä, kun rauhoitun sänkyyn, siksi pyrin pitämään unirytmini säännöllisenä: illalla menen nukkumaan klo 22.30-23 ja viikonloppuna herään samaan aikaan kuin arkena noin klo 7. Illalla teen rentoutumisharjoituksia, ellei uni tule heti. Mielikuvissani kävelen usein merenrannalla ja kuuntelen aaltoja.

 
 
Olen ostanut ja kokeillut tusinan verran erilaisia tyynyjä, joten tiedän, että oikeanlaisen tyynyn löytäminen voi olla hankalaa, mutta erilaisten vaihtoehtojen kokeileminen kannattaa. Etenkin, jos sinulla on niska-hartiavaivoja, sopiva tyyny voi auttaa univaikeuksissa. Tyyny on oikean korkuinen, kun nukkuessa niska ja kaularanka ovat luonnollisen asennossa. Tyyny valitaan nukkumisasennon, vartalon ja patjan pehmeyden mukaan.

Makuhuoneen tärkein huonekalu on tietenkin sänky ja jokaiselle löytyy hyvä sänky, joka tuntuu nukkuessa hyvälle. Sängyn valinnassa kannattaa käyttää asiantuntijan apua ja perehtyä itsekin vaihtoehtoihin. Iän myötä sängynkin merkitys korostuu. Nuorena en kiinnittänyt juurikaan huomiota, millaisella patjalla nukuin. Muutama vuosi sitten vanha sänkymme sai lähtöpassit, koska molempien selkä oli oireillut jo pitkään. Uuden sängyn valintaan kiinnitimme erityisen tarkasti huomiota, niin että se on molempien selälle sopiva. Sänkyostoksilla kokeillessani nykyistä sänkyä, ensikommenttini oli: "aivan kuin pilvellä nukkuisi", se pitää edelleen paikkaansa. Illalla on ihana kellahtaa omaan sänkyyn.
 
Makuuhuoneen mukava ja rauhallinen tunnelma on myös tärkeä. Huoneen lämpötila ei saa olla liian lämmin eikä kylmä. Tiesitkö, että ruumiinlämpö laskee illalla klo 22 jälkeen ja on alhaisimmillaan aamuyöstä klo 2-6 aikaan ja silloin uni tulee parhaiten. Huoneen lämpötilaa voi hyvin laskea muutamalla asteella, jos vuodevaatteet ovat lämpimät. Olen palelevaa sorttia, ja siksi  untuvapeitteet ja - tyynyt sekä pellavalakanat ovat olleet sängyssä kesät talvet. Talvella lämmin peitto ja kesällä ohuempi. Niiden väliin on ihana pujahtaa. Yksi ihanampia asioita on kun saa illalla mennä puhtaiden, tuoksuvien lakanoiden väliin.


 
Haaveet uusista vuodevaatteista
 
Olen katsellut syksyn aikana monesta tarjolla olevia uusia pellavalakanoita. Vanhimmat nimittäin alkavat olla hieman kuluneet. Harmaiden ja pellavansävyisten lakanoiden lisäksi värivalikoima on tänä syksynä erityisen houkutteleva. Tekisi mieli ostaa poltetun oranssit lakanat, mutta hieman vielä emmin, kuinka kauan jaksan niitä katsoa. Pellavalakanat ovat kuitenkin melko hinnakkaat ja ne pitäisi miellyttää silmää useita vuosia.

Kaikissa kuvissa on Elloksen valikoiman pussilakanoita tai -settejä. Mielestäni näissä kuvissa on juuri sellaista tunnelmaa, jota kaipaan makuuhuoneeseen. Huolimattomasti pedattuja sänkyjä, paljon tyynyjä ja torkkupeittoja, upeita maanläheisiä värejä.

Mikäli sinulla on samanlaisia tarpeita uusia vuodevaatteita, niin Ellokselta saat nyt 30 %:n alennuksen vuodevaatteista 9.10.2018 asti.
 
Millaisesta sängystä sinä haaveilet vai onko sellainen jo makuuhuoneessasi?

Mari
                
kuvat: © Ellos.fi
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri