Strömforsin ruukkialue - ihastuttava vierailukohde

 Nyt on lomakelit kohdillaan. Ihania päiviä ja jopa minä tarkenen nyt ilman villatakkia. Parasta lomassa on kierrellä lähiseutuja ja pistäytyä mielenkiintoisissa paikoissa. Yksi sellainen on Strömforsin ruukkialue, joka on ohitettu pääväylää pitkin useita kertoja Kotkaan mennessä. Nyt lähdimme varta vasten päiväretkelle ruukkialueelle ja voin suositella kohdetta (mutta älä valitse vierailupäiväksi maanantaita). Kuvittelin, että alue on pienen pieni ruukkikylä, mutta se yllätti koollaan. Harmillista oli se, että osa myymälöistä ja ruokapaikat olivat kiinni maanantaina. Käsityöputiikkien pitäjät kehuivat kilpaa Bed & Bistroon herkkupöytiä, mutta se ei siinä tilanteessa juurikaan lohduttanut, kun vatsa kaipasi ruokaa ja kaikki ravintolat olivat kiinni.

Strömforsin ruukin juuret ulottuvat 1600-luvulle. Alueen upeat rakennukset tuovat mieleen entisajan, jolloin ruukkikylässä on varmasti ollut elämää, kun alueen työläiset ovat hääränneet askareissaan. Historialliset tuotantorakennukset, kuten vasarapaja, tarjoaa nähtävää ja historian havinaa kävijöille. Museossa on esillä vanhoja koneita ja työvälineitä. Terva tuoksui ovella astuessani hämärään vasarapajaan, ja katse kiinnittyi isoon puiseen rattaaseen keskellä tilaa ja sillalla katsoessa näki kuinka vesi solisi läpi pajan kohti ratasta.

Punatiiliset ja punamullalla maalatut talot ovat jo sinänsä kaunista katsottavaa, alueella kulkiessa ei voi välttyä näkemästä upeita siltoja, jotka kuvastivat auringon paisteessa veteen - näkymä on kerrassaan upea. Käsityöläiset istuvat auringonpaisteessa rupatellen. Hiljaisuus leijui alueen yllä, mutta voin hyvin kuvitella, millainen puheensorina ja vipinä ruukissa on ollut menneinä aikoina. Alueen perällä Outdoor Factoryssä oli uskomaton yogasali, takka oli keskellä salia ja vanha, jykevä hyllykkö oli salin laidalla. Outdoor Factorystä voi vuokrata kanootteja, kajakkeja, fatbikeja, sup-lautoja, sekä talvisin lumikenkiä ja luistimia.

Kesäterveisin
Mari


Kommentit

Suositut tekstit