Siirry pääsisältöön

Olohuoneen sisustusvinkit

Olohuone on usein käyntikortti kotiin, joten ei ole ihan samantekevää, miltä olohuone näyttää. Olohuone on yleensä kodin monitoimitila, jossa perheenjäsenet viettävät yhteistä aikaa - elohuone, kuten Ikea ilmaisee. Siksipä olohuoneen sisustussuunnittelussa on otettava huomioon monikäyttöisyys, asukkaiden toiveet ja tarpeet ja muunneltavuus. Mielenkiintoa lisäävät eri kokoiset elementit ja niiden ennakkoluuloton sijoittelu. Kerroksellisuus saa myös näkyä.

Viihtyisyyteen vaikuttavat kalusteiden mukavuus ja koko, joten älä valitse liian suurta tai liian pientä sohvaa. Sohva on yleensä olohuoneen suurin huonekalu ja sen mitoitusta kannatta miettiä. Sijoita sohva myös hieman irti seinästä. Sohvaryhmän sijoittelussa ratkaistaan se, mitä sohvalta halutaan katsella: telkkari, taulu, takkatuli vai ulkoa näkyvä maisema. Seurusteluryhmä asetellaan niin, että kaikki näkevät keskustelukumppanit vaivattomasti, lisänä voit käyttää kevyempiä tuoleja nojatuolien lisäksi.  Jos olohuone on suuri, voidaan luoda useita toiminnallisuuksia kalusteilla. Suunnittelussa täytyy muistaa jättää liikkumisille, kalusteiden käytölle ja lapsiperheessä leikeille tilaa.

Kuva Pinterest
Kuva Pinterest
Oikein mitoitettujen kalusteiden lisäksi olohuoneen viihtyvyyteen vaikuttaa lattian ja seinien pintamateriaalit. Väreillä ja kuvioilla saadaan haluttua tunnelmaa huoneeseen. Tekstiilit akustoivat tilaa ja niillä saadaan näyttävyyttä sekä tunnelmaa huoneeseen. Tekstiileitä saa helposti ja edullisesti uutta ilmettä tilaan, esimerkiksi vuodenaikojen mukaan.

Älä täytä olohuoneetta turhilla tavaroilla. Sohvapöytä ja pienet apupöydät tuovat tilaan ryhtiä ja käytännöllisyyttä, lisäksi seurusteluryhmään tarvitaan tasoja, joille asukkaat ja vieraat voivat laskea syötävät. Huomioi näiden sijoittelussa kulkutilat. Kaikkien huonekalujen ei myöskään tarvitse olla seinustalla. Huonekalujen neliskulmaisuutta kannattaa rytmittää pyöreällä muodolla. Pyrin sijoittamaan huoneeseen aina jotain pyöreää rikkomaan muotoja. Huoneesta tulee tylsä, jos kaikki neliskulmaiset huonekalut ovat seinustalla.

Yksi olohuoneen tärkeä asia on matto. Matto tuo tilaan lämpöä ja kotoisuutta ja akustoi tilaa luontevasti. Yleensä näen liian pieniä mattoja olohuoneessa. Maton on oltava riittävän iso, jolloin se tuo huoneeseen väljyyttä ja tilan tuntua. Maton tulee ulottua sohvan reunaan ja mielellään sen alle sekä oltava leveämpi kuin huoneen pääkaluste, yleensä sohva. Sohvalta noustessa jalat pitää tulla matolle.

Kuvat Pinterest

Kuva Pinterest

Toinen tärkeä ja hyvin hallitseva elementti suomalaisissa olohuoneissa on telkkari. Katseluetäisyydeksi suositellaan 2-4 m riippuen television tuumakoosta. Telkkarien koko on suurentunut huomattavasti, joten sen ei enää tarvitse olla kovinkaan lähellä katsojaa. Kannattaa myös miettiä, löytyisikö telkkarille paikka jostain muualta kuin olohuoneesta.

Kodin tunnelmaa luodaan valaistuksella ja yksityiskohdilla, näillä saat sisustuksen heräämään henkiin: sohvatyynyt ja shaalit sohvalla, pöytä- ja jalkalamput, joilla luot kiinnostavaa valaistusta huoneeseen ja koriste-esineet sekä viherkasvit täydentävät kivasti kokonaisuutta. Kannattaa myös muistaa tavaroiden sommittelu tasoille. Leikittele erilaisilla asetelmilla ja muuta niitä aika ajoin. Kokeile rohkeasti eri muotoja, pintamateriaaleja ja värejä. Vältä saman kokoisten esineiden rinnakkain laittamista, liika symmetrisyys on tylsää, rakenna sommittelu vaikka katseenvangitsijan ympärille.

Tarvitsetko apua stailaukseen? Ole yhteydessä.
MariKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri