Siirry pääsisältöön

Olohuoneen sisustusvinkit

Olohuone on usein käyntikortti kotiin, joten ei ole ihan samantekevää, miltä olohuone näyttää. Olohuone on yleensä kodin monitoimitila, jossa perheenjäsenet viettävät yhteistä aikaa - elohuone, kuten Ikea ilmaisee. Siksipä olohuoneen sisustussuunnittelussa on otettava huomioon monikäyttöisyys, asukkaiden toiveet ja tarpeet ja muunneltavuus. Mielenkiintoa lisäävät eri kokoiset elementit ja niiden ennakkoluuloton sijoittelu. Kerroksellisuus saa myös näkyä.

Viihtyisyyteen vaikuttavat kalusteiden mukavuus ja koko, joten älä valitse liian suurta tai liian pientä sohvaa. Sohva on yleensä olohuoneen suurin huonekalu ja sen mitoitusta kannatta miettiä. Sijoita sohva myös hieman irti seinästä. Sohvaryhmän sijoittelussa ratkaistaan se, mitä sohvalta halutaan katsella: telkkari, taulu, takkatuli vai ulkoa näkyvä maisema. Seurusteluryhmä asetellaan niin, että kaikki näkevät keskustelukumppanit vaivattomasti, lisänä voit käyttää kevyempiä tuoleja nojatuolien lisäksi.  Jos olohuone on suuri, voidaan luoda useita toiminnallisuuksia kalusteilla. Suunnittelussa täytyy muistaa jättää liikkumisille, kalusteiden käytölle ja lapsiperheessä leikeille tilaa.

Kuva Pinterest
Kuva Pinterest
Oikein mitoitettujen kalusteiden lisäksi olohuoneen viihtyvyyteen vaikuttaa lattian ja seinien pintamateriaalit. Väreillä ja kuvioilla saadaan haluttua tunnelmaa huoneeseen. Tekstiilit akustoivat tilaa ja niillä saadaan näyttävyyttä sekä tunnelmaa huoneeseen. Tekstiileitä saa helposti ja edullisesti uutta ilmettä tilaan, esimerkiksi vuodenaikojen mukaan.

Älä täytä olohuoneetta turhilla tavaroilla. Sohvapöytä ja pienet apupöydät tuovat tilaan ryhtiä ja käytännöllisyyttä, lisäksi seurusteluryhmään tarvitaan tasoja, joille asukkaat ja vieraat voivat laskea syötävät. Huomioi näiden sijoittelussa kulkutilat. Kaikkien huonekalujen ei myöskään tarvitse olla seinustalla. Huonekalujen neliskulmaisuutta kannattaa rytmittää pyöreällä muodolla. Pyrin sijoittamaan huoneeseen aina jotain pyöreää rikkomaan muotoja. Huoneesta tulee tylsä, jos kaikki neliskulmaiset huonekalut ovat seinustalla.

Yksi olohuoneen tärkeä asia on matto. Matto tuo tilaan lämpöä ja kotoisuutta ja akustoi tilaa luontevasti. Yleensä näen liian pieniä mattoja olohuoneessa. Maton on oltava riittävän iso, jolloin se tuo huoneeseen väljyyttä ja tilan tuntua. Maton tulee ulottua sohvan reunaan ja mielellään sen alle sekä oltava leveämpi kuin huoneen pääkaluste, yleensä sohva. Sohvalta noustessa jalat pitää tulla matolle.

Kuvat Pinterest

Kuva Pinterest

Toinen tärkeä ja hyvin hallitseva elementti suomalaisissa olohuoneissa on telkkari. Katseluetäisyydeksi suositellaan 2-4 m riippuen television tuumakoosta. Telkkarien koko on suurentunut huomattavasti, joten sen ei enää tarvitse olla kovinkaan lähellä katsojaa. Kannattaa myös miettiä, löytyisikö telkkarille paikka jostain muualta kuin olohuoneesta.

Kodin tunnelmaa luodaan valaistuksella ja yksityiskohdilla, näillä saat sisustuksen heräämään henkiin: sohvatyynyt ja shaalit sohvalla, pöytä- ja jalkalamput, joilla luot kiinnostavaa valaistusta huoneeseen ja koriste-esineet sekä viherkasvit täydentävät kivasti kokonaisuutta. Kannattaa myös muistaa tavaroiden sommittelu tasoille. Leikittele erilaisilla asetelmilla ja muuta niitä aika ajoin. Kokeile rohkeasti eri muotoja, pintamateriaaleja ja värejä. Vältä saman kokoisten esineiden rinnakkain laittamista, liika symmetrisyys on tylsää, rakenna sommittelu vaikka katseenvangitsijan ympärille.

Tarvitsetko apua stailaukseen? Ole yhteydessä.
MariKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Täyttä höyryä

Höyrypesuri on tarkoitettu kodin kovien pintojen puhdistamiseen. Se oli syy, miksi ostimme Kärcherin meille. Keittiön kaapinovissa on pinttymiä, joita en saa enää irti, vaikka olen kokeilut kaikki mahdolliset keinot mitä tiedän. Ne näkyvät etenkin nyt kun valon määrä on lisääntynyt. Yläovissa on pomput ja siksi niihin tulee koskettua jatkuvasti. Päätimme siis kokeilla viimeistä keinoa. Höyrypuhdistus tapahtuu höyryn avulla hygieenisesti, joten kemiallisia pesuaineita ei tarvita. Siksi se on myös ympäristöystävällinen valinta. Kärcher lupaa, että jopa 99,99 % tavanomaisista bakteereista poistuu höyrypesulla. Onhan tämä hyvä tulos perinteiseen moppaamiseen verrattuna. Kuuma hienojakoinen höyrysuihku ja paine poistaa rasvan sekä pinttyneen lian kovista pintamateriaaleista. Höyrypesuri ei kuitenkaan sovellu lakattuun puupintaan tai nahkaan, ne saattavat haalistua höyrystä. Kiiltävät muovipinnat, vahatut lattiat, akryylipinnat voivat myös kärsiä höyrypesusta. Paineen riittävyys on t