Siirry pääsisältöön

Aboa Vetus & Ars Nova - historiaa maan alla ja herkullinen jazzbrunssi M Kitchen & Caféssa



Historiaa, arkeologiaa, nykytaidetta ja herkullista ruokaa, sitä tarjoaa Aboa Vetus&Ars Nova sekä Ravintola-kahvila M Kitchen&Café Turun Aurajoen rannalla. Sain viettää upean päivän museon kutsumana maan alta löytyneissä raunioissa. Menneen vuosisatojen takaa on löytynyt keskiaikainen kaupunki maan alta, joka on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Museo tarjoaa ihan kaikille paljon nähtävää, aivan kuten museon oppaiden paita kertoo: paras museokokemus ikinä! -pitää paikkaansa.














Museo avattiin vuonna 1995, mikä yllätti minut. Ensi näkemältä kuvittelin olevani paljon vanhemmassa museossa. Lisäksi hämmästytti se, että näin kauan on maan alla säilynyt kuuden keskiaikaisen kivirakenteisen talon rauniot, sekä se miten taitavasti talot oli aikoinaan rakennettu. Ihmetystä riitti siis kerrakseen. 

Aboa Vetus on Suomen ainut arkeologinen museo. Arkeologisia kaivauksia on tehty 1990-luvun alusta asti ja niitä tehdään edelleen. Jatkuvasti saadaan uutta tietoa kaupungista ja siitä, millaista elämää kaupungissa keskiajalla elettiin. Museosta löytyy paljon tutkittavaa koko perheelle sokkeloisten kivikäytävien ja asumuksien lisäksi. Luutarhassa voi tutustua eläinten ja ihmisten yhteiseloon entisaikoina. Täältä löydät yli 30 eläimen luurangot. Jos arkeologit sattuvat olemaan työssään, pääset katsomaan läheltä heidän työskentelyään. Opastetulla museokierroksella kuulet mielenkiintoisia tarinoita keskiaikaisesta elämästä ja lasivitriineissä on esillä säilyneitä käsitöitä, astioita, työvälineitä ja soittimia.

Museossa voi myös järjestää syntymäpäiväkutsut kaupungissa seikkaillen (lasten opastus) tai tunnelmallisessa kappelissa voi sanoa "tahdon" rakkaalleen.

Museokierroksen ja ukrainalaisen Maria Prymatsenkon mielikuvituksellisiin teoksiin tutustumisen jälkeen suosittelen jazzbrunssia kiviraunioiden keskellä Ravintola-kahvila M Kithen & Caféssa. Brunssin salaattipöytä oli erinomaisen herkullinen: paljon makuja, rohkeasti käytettyjä yrttejä ja siemeniä sekä ihania tuoksuja. Näin hyviä salaatteja en ole syönyt pitkään aikaan.

Brunssin lämpiminä ruokina tarjottiin munakasta, makkaroita, ihania paprikaperunoita ja carrykaalia sekä juuri leivottuja leipiä. Herkullisen brunssin kruunasi jälkkäripöytä, joka oli kerrassaan suussa sulavia herkkuja pullollaan. Suklaavadelmakakku sai täydet kymmenen pistettä meidän perheeltä, mutta muutkin herkut olivat taivaallisia.




















Kiitos Aboa Vetus & Ars Nova ja M Kitchen & -Café täydellisestä kesäpäivästä Turussa. Kiitos, kiitos ja vielä kiitos mukaan saaduista lämpimäisistä! Matka jatkui täysin vatsoin ja monta kokemusta rikkaampana kesäiseen Aurajoen rantaan nauttimaan loppu päivästä. 

Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri