Aboa Vetus & Ars Nova - historiaa maan alla ja herkullinen jazzbrunssi M Kitchen & CaféssaHistoriaa, arkeologiaa, nykytaidetta ja herkullista ruokaa, sitä tarjoaa Aboa Vetus&Ars Nova sekä Ravintola-kahvila M Kitchen&Café Turun Aurajoen rannalla. Sain viettää upean päivän museon kutsumana maan alta löytyneissä raunioissa. Menneen vuosisatojen takaa on löytynyt keskiaikainen kaupunki maan alta, joka on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Museo tarjoaa ihan kaikille paljon nähtävää, aivan kuten museon oppaiden paita kertoo: paras museokokemus ikinä! -pitää paikkaansa.


Museo avattiin vuonna 1995, mikä yllätti minut. Ensi näkemältä kuvittelin olevani paljon vanhemmassa museossa. Lisäksi hämmästytti se, että näin kauan on maan alla säilynyt kuuden keskiaikaisen kivirakenteisen talon rauniot, sekä se miten taitavasti talot oli aikoinaan rakennettu. Ihmetystä riitti siis kerrakseen. 

Aboa Vetus on Suomen ainut arkeologinen museo. Arkeologisia kaivauksia on tehty 1990-luvun alusta asti ja niitä tehdään edelleen. Jatkuvasti saadaan uutta tietoa kaupungista ja siitä, millaista elämää kaupungissa keskiajalla elettiin. Museosta löytyy paljon tutkittavaa koko perheelle sokkeloisten kivikäytävien ja asumuksien lisäksi. Luutarhassa voi tutustua eläinten ja ihmisten yhteiseloon entisaikoina. Täältä löydät yli 30 eläimen luurangot. Jos arkeologit sattuvat olemaan työssään, pääset katsomaan läheltä heidän työskentelyään. Opastetulla museokierroksella kuulet mielenkiintoisia tarinoita keskiaikaisesta elämästä ja lasivitriineissä on esillä säilyneitä käsitöitä, astioita, työvälineitä ja soittimia.

Museossa voi myös järjestää syntymäpäiväkutsut kaupungissa seikkaillen (lasten opastus) tai tunnelmallisessa kappelissa voi sanoa "tahdon" rakkaalleen.

Museokierroksen ja ukrainalaisen Maria Prymatsenkon mielikuvituksellisiin teoksiin tutustumisen jälkeen suosittelen jazzbrunssia kiviraunioiden keskellä Ravintola-kahvila M Kithen & Caféssa. Brunssin salaattipöytä oli erinomaisen herkullinen: paljon makuja, rohkeasti käytettyjä yrttejä ja siemeniä sekä ihania tuoksuja. Näin hyviä salaatteja en ole syönyt pitkään aikaan.

Brunssin lämpiminä ruokina tarjottiin munakasta, makkaroita, ihania paprikaperunoita ja carrykaalia sekä juuri leivottuja leipiä. Herkullisen brunssin kruunasi jälkkäripöytä, joka oli kerrassaan suussa sulavia herkkuja pullollaan. Suklaavadelmakakku sai täydet kymmenen pistettä meidän perheeltä, mutta muutkin herkut olivat taivaallisia.
Kiitos Aboa Vetus & Ars Nova ja M Kitchen & -Café täydellisestä kesäpäivästä Turussa. Kiitos, kiitos ja vielä kiitos mukaan saaduista lämpimäisistä! Matka jatkui täysin vatsoin ja monta kokemusta rikkaampana kesäiseen Aurajoen rantaan nauttimaan loppu päivästä. 

Mari

Kommentit

Suositut tekstit