Siirry pääsisältöön

Muoviroskaa
Tänä aamuna (4.4.2018) lukiessani aamiaispöydässä Hesaria havahduin taas kerran maailman kauheuksiin. Aukeaman toisella puolella seisoi kattohaikara ohueen muovipussiin kääriytyneenä ja toisella puolella valtavia jätelauttoja. Maailman vesistöissä arvioidaan olevan miljoonia tonneja ekosysteemiä uhkaavaa muovijätettä. Muovijätettä on löydetty mm. kaloista ja sieltähän ne siirtyvät meidän ihmisten elimistöihin.

Pysähdyin miettimään ääneen pöydän toisella puolella olevalle kahvikaverilleni omia tapojamme ja sitä, miten itse voisi vielä enemmän vähentää muovin käyttöä. Yhä enemmän minua alkaa huolestuttamaan se, millaisen maailman jätämme lastenlapsillemme. Kuvat luontoon heitetyistä muoviroskasta tekevät todella pahaa ja vaikka tiedänkin, että oma ekologinen käyttäytyminen on tippa meressä, en silti voi katsoa tällaista roskaamista välittämättä. On vain luotettava siihen, että minä voin omilla kulutustottumuksillani tehdä tästä maailmasta hitusen paremman paikan.

Meren muoviroskat kelluvat muutaman metrin syvyydessä pinnan alla ja kerääntyvät merivirtojen pyörrekohtiin, joissa kelluu valtavia roskalauttoja, useat ovat läpimitaltaan jopa satoja metrejä. Tiesitkö, että maailmassa ostetaan joka sekunti lähes 20 000 muovipulloa, ja niistä hyvin pieni määrä päätyy uusiokäyttöön.

Suomessa muovikassit ovat nykyisin maksullisia, mikä on oikein hyvä asia. Ostatko sinä kaupasta muovipussin jokaiselle ostamallesi tuotteelle ja hedelmille? Minä kuljetan mukanani kangaskassia, joka on aina repussa ja välillä survon reppuun valtavia määriä tavaraa ja loput kannan kädessä. Joka kerta kun myyjä kysyy ostanko muovikassin, omatuntoni sanoo Kiitos!

Yritän tietoisesti olla ostamatta muovia, mutta eihän se helppoa ole. Muovia kertyy kotiin yllättävän paljon. Useimmat tuotteet on pakattu muoviin ja joskus jopa moneen kerrokseen. Jokaiselle olisi terveellistä kuoria kaikki ostamansa tuotteet muovista ja kerätä ne viikon ajan kasaan, näin havahtuu siihen valtavaan muoviroskan määrään, mikä kotitalouksistamme kertyy: muovipusseja, ruokien pakkausmateriaaleja, muovipullot, jogurttipurkit jne.


Yhteen asiaan havahduin Hesarin kirjoituksessa. Nimittäin muoviset pumpulipuikot komeilevat kärjessä kymmenen pahimman rantaroskan listalla.  Lupaan parantaa ostotottumuksiani pumpulipuikkojen suhteen. Tästä eteenpäin meille ei osteta muovivartisia pumpulipuikkoja, vaan olen tarkempi jatkossa, vaikka emme pumpulipuikkoja paljoa kulutakaan. Toinen huomionarvoinen turha roska on, etenkin lapsiperheissä, muoviset juomapillit. Englannin ravintoloiden iskulauseessa sanotaan: muovipilleistä on hyötyä 20 minuuttia, mutta ne säilyvät luonnossa 600 vuotta. Voitko kuvitella? Paperi- tai bambupillit ajavat saman asian tai merenrannalla voi katkaista kaislasta palan ja hörppiä mehunsa sillä. Lapsillekin se on paljon mukavampi juttu, kuin muovipilli.

Toivotaan, että suomalaiset alkavat käyttämään ahkerammin kestopusseja hedelmien pakkaamiseen, koska ohuet hedelmäpussit aiheuttavat merieläimille eniten haittaa. Useissa maissa niiden käyttöä on jo rajoitettu tai jopa kielletty kokonaan. Olen ilolla myös havainnut, että monet ottavat nykyisin kauppareissulle oman ostoskorin tai -kassin.

Muoviongelma ei ole yksinkertainen, mutta jokainen meistä voi tehdä parannuksia ostokäyttäytymisensä suhteen:

- käytä kesto- tai biohajoavia pusseja
- osta leipä paperipussissa
- osta liha, kala ja leikkeleet tiskiltä tuoreena
- käytä juomapullona lasipulloa
- käytä pestäviä eväs- ja retkiastioita
Millaisia vinkkejä sinulla on muovin vähentämiseksi?
Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri