Muoviroskaa
Tänä aamuna (4.4.2018) lukiessani aamiaispöydässä Hesaria havahduin taas kerran maailman kauheuksiin. Aukeaman toisella puolella seisoi kattohaikara ohueen muovipussiin kääriytyneenä ja toisella puolella valtavia jätelauttoja. Maailman vesistöissä arvioidaan olevan miljoonia tonneja ekosysteemiä uhkaavaa muovijätettä. Muovijätettä on löydetty mm. kaloista ja sieltähän ne siirtyvät meidän ihmisten elimistöihin.

Pysähdyin miettimään ääneen pöydän toisella puolella olevalle kahvikaverilleni omia tapojamme ja sitä, miten itse voisi vielä enemmän vähentää muovin käyttöä. Yhä enemmän minua alkaa huolestuttamaan se, millaisen maailman jätämme lastenlapsillemme. Kuvat luontoon heitetyistä muoviroskasta tekevät todella pahaa ja vaikka tiedänkin, että oma ekologinen käyttäytyminen on tippa meressä, en silti voi katsoa tällaista roskaamista välittämättä. On vain luotettava siihen, että minä voin omilla kulutustottumuksillani tehdä tästä maailmasta hitusen paremman paikan.

Meren muoviroskat kelluvat muutaman metrin syvyydessä pinnan alla ja kerääntyvät merivirtojen pyörrekohtiin, joissa kelluu valtavia roskalauttoja, useat ovat läpimitaltaan jopa satoja metrejä. Tiesitkö, että maailmassa ostetaan joka sekunti lähes 20 000 muovipulloa, ja niistä hyvin pieni määrä päätyy uusiokäyttöön.

Suomessa muovikassit ovat nykyisin maksullisia, mikä on oikein hyvä asia. Ostatko sinä kaupasta muovipussin jokaiselle ostamallesi tuotteelle ja hedelmille? Minä kuljetan mukanani kangaskassia, joka on aina repussa ja välillä survon reppuun valtavia määriä tavaraa ja loput kannan kädessä. Joka kerta kun myyjä kysyy ostanko muovikassin, omatuntoni sanoo Kiitos!

Yritän tietoisesti olla ostamatta muovia, mutta eihän se helppoa ole. Muovia kertyy kotiin yllättävän paljon. Useimmat tuotteet on pakattu muoviin ja joskus jopa moneen kerrokseen. Jokaiselle olisi terveellistä kuoria kaikki ostamansa tuotteet muovista ja kerätä ne viikon ajan kasaan, näin havahtuu siihen valtavaan muoviroskan määrään, mikä kotitalouksistamme kertyy: muovipusseja, ruokien pakkausmateriaaleja, muovipullot, jogurttipurkit jne.


Yhteen asiaan havahduin Hesarin kirjoituksessa. Nimittäin muoviset pumpulipuikot komeilevat kärjessä kymmenen pahimman rantaroskan listalla.  Lupaan parantaa ostotottumuksiani pumpulipuikkojen suhteen. Tästä eteenpäin meille ei osteta muovivartisia pumpulipuikkoja, vaan olen tarkempi jatkossa, vaikka emme pumpulipuikkoja paljoa kulutakaan. Toinen huomionarvoinen turha roska on, etenkin lapsiperheissä, muoviset juomapillit. Englannin ravintoloiden iskulauseessa sanotaan: muovipilleistä on hyötyä 20 minuuttia, mutta ne säilyvät luonnossa 600 vuotta. Voitko kuvitella? Paperi- tai bambupillit ajavat saman asian tai merenrannalla voi katkaista kaislasta palan ja hörppiä mehunsa sillä. Lapsillekin se on paljon mukavampi juttu, kuin muovipilli.

Toivotaan, että suomalaiset alkavat käyttämään ahkerammin kestopusseja hedelmien pakkaamiseen, koska ohuet hedelmäpussit aiheuttavat merieläimille eniten haittaa. Useissa maissa niiden käyttöä on jo rajoitettu tai jopa kielletty kokonaan. Olen ilolla myös havainnut, että monet ottavat nykyisin kauppareissulle oman ostoskorin tai -kassin.

Muoviongelma ei ole yksinkertainen, mutta jokainen meistä voi tehdä parannuksia ostokäyttäytymisensä suhteen:

- käytä kesto- tai biohajoavia pusseja
- osta leipä paperipussissa
- osta liha, kala ja leikkeleet tiskiltä tuoreena
- käytä juomapullona lasipulloa
- käytä pestäviä eväs- ja retkiastioita
Millaisia vinkkejä sinulla on muovin vähentämiseksi?
Mari

Kommentit

Suositut tekstit