Rakkaat villasukat

Kuva: Kodin kuvalehti

Villasukat ovat aina kuuluneet perinteisiimme. Mummot ovat neuloneet niitä lapsille ja lapsenlapsille. Nyt villasukkia käyttävät kaikki, nuoret ja vanhat, harmaita pässinpökkimiä sukkia ei enää vedetä häpeillen kumisaappaisiin, vaan nyt villasukat saavat näkyä arjessa. Kotona ja työpaikoilla sipsutellaan villasukissa näyttävästi ja joogatunnin lopuksi kaikki vetävät jalkaansa villasukat rentoutuksen ajaksi. Himoneulojana villasukkien arvostus tuntuu oikein kivalle, sillä neulomiini villasukkiin on neulottu paljon rakkautta ja kauniita ajatuksia sukkien saajalle.

Villasukkien neulominen on todella kivaa puuhaa, rentouttavaa, luovaa ja palkitsevaa.  Aloittelijakin onnistuu helposti tekemään näyttävät villasukat, kun valitsee langakseen pätkävärjätyn tai meleeratun langan, silloin ei tarvitse vaihtaa väriä ja neulomisesta selviää oikeaa neulomalla. Ainoa haaste on kantapää, mutta siihen löytyy hyviä ohjeita ja videoita. Tee kantapäästä kuitenkin riittävän korkea, jotta sukka istuu hyvin jalassa. Kestävyyttä kantapäähän saa, kun sen neuloo kaksin kerroin eli oikealla puolella joka toinen silmukka nostetaan neulomatta. Yläkuvan villasukkiin löydät ohjeen: täältä ja ala oleviin sukkiin: täältä.


Jos pelkonasi on, että toisesta sukasta ei tule samanlaista/saman kokoista, neulo molempia sukkia vuorotellen. Sukat voi neuloa erillisillä sukkapuikoilla tai Magic Loop -tekniikalla eli pyöröpuikoilla molemmat sukat. Jos olet aloittelija suosittelen erillisiä puikkoja.

Villasukkien neulominen on oiva keino päästää luovuus valoilleen. Ideoita löytyy esimerkiksi Pinterestistä, Novitaknits -sivulta, neulelehdistä sekä Instagramista. Värejä voi vaihdella loputtomasti ja kokeilla erilaisia pintoja, joskus jopa yllättyy kuinka kauniita sukkia syntyy kasasta jämälankoja. Säästä siis ylijääneet sukkalangat ja käytä ne uusiin sukkiin. Valitse pohjaväriksi se lanka, jota on kerässä eniten tai osta yksi perusväri ja tee raitoja jämälangoilla. Jos jämälankoja on paljon erilaisia, se ei haittaa, sillä eihän sukkien tarvitse olla täysin identtiset - leikittele rohkeasti langoilla. Sukkalanka kannattaa valita huolella, sillä 100 % villa tai alpakka kestää huonosti sukissa, jolloin kantapäät kuluvat helposti puhki. Hyviä sukkalankoja on Novitan 7 veljestä ja Nalle. Lankaa tarvitset aikuisen sukkiin 150-200 g.


Varren pituudella saa sukkiin vaihtelua. Pitkät polven alle ulottuvat sukat ovat lämpimät talvella ja syksyllä, kun taas kesällä on kiva käyttää nilkkapituista sukkaa hieman ohuemmasta langasta. Hyvän perussukkaohjeen selkeine kuvineen löydät täältä: Novitaknits. Jos sukan neulomisessa tulee ongelmia, niin erilaiset neuleyhteisöt neuvovat auliisti. Voit lähettää myös minulle postia ja kysymyksiä. Kaikki rohkeasti neulomaan.

Villasukkaterveisin
Mari

Kommentit

  1. Olen myos himoneuloja ja sukkia syntyy aika ajoin liukuhihnalta. Olen hullaantuut vareihin, kuvio-ja pintaneuleisiin. On hauska kokeilla aina erilaisia sukia. Villasukkia pidan kylla tosi harvoin mutta lahinna teen niita muille. Nyt taalla, lomalla Portugalissa on villasukat mukana ja jalassa kylmien kivilattioiden takia.

    VastaaPoista
  2. Hei Savisuti. Minä otan aina villasukat työnalle kun ei ole muuta neuletyötä tekeillä, niitä on kiva neuloa telkkaria katsoessa. Malleja ja värejä vaihdellen sukista saa tosiaan erilaisia. Ihania lomapäiviä siellä Portugalissa ja terveiset täältä lumisesta Suomesta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit