Siirry pääsisältöön

Pitkiä pellavia

Laskiaisperinteet ovat saaneet luultavasti alkunsa työläisperinteistä, jolloin aikoinaan naiset lopettivat pellavan muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi ja iloiten työrupeaman päättymisestä mäenlaskulla lumimaisemissa. Kelkan vauhdin ja laskun pituuden uskottiin kuvaavan pellavien pituutta. Nykyisin nämä perinteet on unohdettu ja Laskiaisella on toisenlainen merkitys, paastoon laskeutumisen lisäksi Laskiaisena hyvästellään pimeä talvi ja aletaan odottamaan kevättä. Mäenlaskuperinne on kuitenkin säilynyt meillä, vaikka enää ei pulkkamäessä huudella: "pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kuin nurkanpäivä ja nauriita kuin lautasia".


Photos via Pinterest
Pellavan nousukausi
 
Muutama sana pellavasta, joka on elänyt viime vuosina voimakasta nousukautta, niin sisustuksessa vaatetuksessa kuin elintarvikkeena.  Pellava, Linen tai Flac on vanhin tekstiilikuitu ja entisaikoina lähes kaikki vaatteet ja tekstiilit olivat pellavaa. Pellava on maailman vanhimpia viljelykasveja alun perin oletettavasti Kaukasukselta. Jo antiikin kreikkalaiset sekä muinaiset arabialaiset tunsivat pellavan lääkitsevät ominaisuudet.

Pellavaa viljellään kaikkialla maailmassa. Se on yksivuotinen alle metrin korkuinen kuitu- ja öljykasvi. Pellavan lajikkeita on jalostettu erikseen elintarvikkeisiin (siemenet) sekä kuitujen tuotantoon (varret). Ravintorikasta pellavarouhetta käytetään muun muassa ravintolisiin, makurouheisiin ja eläinten rehuihin. Suurimmat pellavan tuottajamaat ovat Venäjä ja Baltian maat, myös Belgia, Irlanti ja Italia tuottavat laadukkaita pellavakankaita. Viime aikoina pellavatuotantoa on siirtynyt myös Kiinaan. Vaikka pellavan kasvattaminen Suomessa loppui lähes kokonaan 1940-luvulla, niin sitä ryhdyttiin elvyttämään 1990-luvulla Pohjanmaalla. Pellavan kasvatus on ekologista, koska se vaatii vähän torjunta-aineita eikä keinokastelua lainkaan, siksi se sopii myös tämän päivän ekologiseen ajatusmaailmaan täydellisesti.

Pellavan korjuu ja muokkaus pellavalangaksi sisältää perinteisin menetelmin tehtynä kymmenkunta työvaihetta, joihin kuluu kuukausia aikaa. Pellavakasvin kukinnat ovat sinisiä ja valkoisia, jotka muuttuvat kuivuessaan keltaisiksi. Keltaisia pellavantähkiä näkee myös majakoissa kuivakukkina tai kransseissa.


Photos via Pinterest

Pellavan ominaisuuksia
 
Pellavatekstiileillä on ainutlaatuinen antibakteerinen ominaisuus, kangas on kestävää, aluksi hieman kovaa, mutta se pehmenee miellyttäväksi pesujen myötä. Kauniisti kiiltävä kangas hengittää hyvin (päästää läpi ilman, valon ja hajun) ja se tuntuu ihoa vasten kesäkuumalla vilpoiselta ja kylmällä säällä lämpimältä, lisäksi se imee kosteutta tuntumatta kuitenkaan märältä. Näiden ominaisuuksien vuoksi sitä käytetään paljon kesävaatteissa ja lakanoissa. Lisäksi pellava allergisoi kaikista luonnonkuiduista vähiten, mikä tekee siitä hyvin ihoystävällisen. Muutamia vuosia sitten pellavalakanat nousivat melkoiseksi buumiksi ja jokaiseen kotiin hankittiin ainakin yksi pari trendilakanoita, niin myös meille ja tunnustan, että pellavalakanat ovat edelleen suosituimmat lakanat meidän sängyssä.
 
Pellavasta ylellisyyskuitu sisustukseen
 
Monipuolisuutta pellavakankaaseen saadaan värjäämällä kuituja ja vaihtelua muotoihin erilaisilla pesuilla. Pellavakankaan huonona puolena on sen rypistyvyys, mutta kaikkia se ei haittaa lainkaan, sillähän saadaan trendikäs fiilis sisustukseen.
  • Huonekalujen verhoilumateriaalina pellava on kestävä ja sen värinkesto on hyvä, sopii rentoon sisustustyyliin
  • Verhoihin pellava soveltuu hyvin kauneutensa ja valonkestävyytensä ansiosta
  • Pellavalakanat ovat viileät kesällä ja lämpimät talvella 
  • Pellavapyyhkeet ja lautasliinat kuuluvat trendikkääseen keittiöön
  • Pellavatyynyt antava sohvalle kivaa ilmettä  
Nykyisin puuvilla on korvannut monissa käyttökohteissa pellavan kokonaan tai osittain. Perinteisesti (myös edelleen) pellavaa on käytetty:
  • Saunatekstiileissä, kuten pyyheliinoissa ja kylpytakeissa, hyvän imukykynsä vuoksi
  • Pöytäliinoissa ja mankeliliinoissa: kauniin kiillon ja lianhylkivyyden vuoksi
  • Kirjontakankaissa ja loimilangoissa lujuuden takia
Pellavaa käytettiin myös eristykseen rakentamisessa, mutta nykyisin harvemmin. Parketin alla pellavaa on oiva ääneneristysmatto sekä lattiamattojen runkokerroksena.

Photos via Pinterest

Pellavan hoito

Pellava pestään väljässä vedessä 60 tai 40 asteessa erillään muista kuiduista, sillä siitä voi irrota pientä nöyhtää ja pintaväriä. Pellavalle suositellaan pikaista, kevyttä linkousta (800 kierrosta). Kannattaa huomioida myös, että pesuaineen valkaisuaineet vaalentavat luonnonvärisen pellavan nopeasti, se vaalenee itsestään ajan myötä, koska pellava luovuttaa pesuissa omaa öljyään.

Mankeloinnilla pellavakankaaseen saadaan kaunis kiilto (käytetäänkö mankelia), ellei mankelia ole niin kangas kestää myös silittämisen korkealla lämpötilalla nurjalta puolelta, mielellään kostean liinan läpi. Pellavan puumainen runkokuitu pehmenee pesujen myötä ja se paranee koko ajan pesujen myötä, pyyhkeistä tulee ihan pehmeitä ja imukykyisiä, mutta ahkerassakin käytössä pellavapyyhkeet kestävät pitkään, lähes ikuisesti.
 
Kuuluuko sinun Laskiaiseen mäenlaskuperinteet?
 
Mari
Lähteet:
Wikipedia
Emily Chalmers, Ali Hanan : Kiireetöntä elämää kotona

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri