Laskiaisperinteet ovat saaneet luultavasti
alkunsa työläisperinteistä, jolloin aikoinaan naiset lopettivat pellavan muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi ja iloiten työrupeaman päättymisestä mäenlaskulla lumimaisemissa. Kelkan vauhdin ja laskun pituuden uskottiin kuvaavan pellavien pituutta. Nykyisin nämä perinteet on unohdettu ja Laskiaisella on toisenlainen merkitys, paastoon laskeutumisen lisäksi Laskiaisena hyvästellään pimeä talvi ja aletaan odottamaan kevättä. Mäenlaskuperinne on kuitenkin säilynyt meillä, vaikka enää ei pulkkamäessä huudella: "pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kuin nurkanpäivä ja nauriita kuin lautasia".

Pellavan nousukausi
Muutama sana pellavasta, joka on elänyt viime vuosina voimakasta nousukautta, niin sisustuksessa vaatetuksessa kuin elintarvikkeena. Pellava, Linen tai Flac on vanhin tekstiilikuitu ja entisaikoina lähes kaikki vaatteet ja tekstiilit olivat pellavaa. Pellava on maailman vanhimpia viljelykasveja alun perin oletettavasti Kaukasukselta. Jo antiikin kreikkalaiset sekä muinaiset arabialaiset tunsivat pellavan lääkitsevät ominaisuudet.
Pellavaa viljellään kaikkialla maailmassa. Se on yksivuotinen alle metrin korkuinen kuitu- ja öljykasvi. Pellavan lajikkeita on jalostettu erikseen elintarvikkeisiin (siemenet) sekä kuitujen tuotantoon (varret). Ravintorikasta pellavarouhetta käytetään muun muassa ravintolisiin, makurouheisiin ja eläinten rehuihin. Suurimmat pellavan tuottajamaat ovat Venäjä ja Baltian maat, myös Belgia, Irlanti ja Italia tuottavat laadukkaita pellavakankaita. Viime aikoina pellavatuotantoa on siirtynyt myös Kiinaan. Vaikka pellavan kasvattaminen Suomessa loppui lähes kokonaan 1940-luvulla, niin sitä ryhdyttiin elvyttämään 1990-luvulla Pohjanmaalla. Pellavan kasvatus on ekologista, koska se vaatii vähän torjunta-aineita eikä keinokastelua lainkaan, siksi se sopii myös tämän päivän ekologiseen ajatusmaailmaan täydellisesti.
Pellavan korjuu ja muokkaus pellavalangaksi sisältää perinteisin menetelmin tehtynä kymmenkunta työvaihetta, joihin kuluu kuukausia aikaa. Pellavakasvin kukinnat ovat sinisiä ja valkoisia, jotka muuttuvat kuivuessaan keltaisiksi. Keltaisia pellavantähkiä näkee myös majakoissa kuivakukkina tai kransseissa.
Photos via Pinterest
Pellavan ominaisuuksia
Pellavatekstiileillä on ainutlaatuinen antibakteerinen ominaisuus, kangas on kestävää, aluksi hieman kovaa, mutta se pehmenee miellyttäväksi pesujen myötä. Kauniisti kiiltävä kangas hengittää hyvin (päästää läpi ilman, valon ja hajun) ja se tuntuu ihoa vasten kesäkuumalla vilpoiselta ja kylmällä säällä lämpimältä, lisäksi se imee kosteutta tuntumatta kuitenkaan märältä. Näiden ominaisuuksien vuoksi sitä käytetään paljon kesävaatteissa ja lakanoissa. Lisäksi pellava allergisoi kaikista luonnonkuiduista vähiten, mikä tekee siitä hyvin ihoystävällisen. Muutamia vuosia sitten pellavalakanat nousivat melkoiseksi buumiksi ja jokaiseen kotiin hankittiin ainakin yksi pari trendilakanoita, niin myös meille ja tunnustan, että pellavalakanat ovat edelleen suosituimmat lakanat meidän sängyssä.
Pellavasta ylellisyyskuitu sisustukseen
Monipuolisuutta pellavakankaaseen saadaan värjäämällä kuituja ja vaihtelua muotoihin erilaisilla pesuilla. Pellavakankaan huonona puolena on sen rypistyvyys, mutta kaikkia se ei haittaa lainkaan, sillähän saadaan trendikäs fiilis sisustukseen.
- Huonekalujen verhoilumateriaalina pellava on kestävä ja sen värinkesto on hyvä, sopii rentoon sisustustyyliin
- Verhoihin pellava soveltuu hyvin kauneutensa ja valonkestävyytensä ansiosta
- Pellavalakanat ovat viileät kesällä ja lämpimät talvella
- Pellavapyyhkeet ja lautasliinat kuuluvat trendikkääseen keittiöön
- Pellavatyynyt antava sohvalle kivaa ilmettä
- Saunatekstiileissä, kuten pyyheliinoissa ja kylpytakeissa, hyvän imukykynsä vuoksi
- Pöytäliinoissa ja mankeliliinoissa: kauniin kiillon ja lianhylkivyyden vuoksi
- Kirjontakankaissa ja loimilangoissa lujuuden takia
Photos via Pinterest
Pellavan hoito
Pellava pestään väljässä vedessä 60 tai 40 asteessa erillään muista kuiduista, sillä siitä voi irrota pientä nöyhtää ja pintaväriä. Pellavalle suositellaan pikaista, kevyttä linkousta (800 kierrosta). Kannattaa huomioida myös, että pesuaineen valkaisuaineet vaalentavat luonnonvärisen pellavan nopeasti, se vaalenee itsestään ajan myötä, koska pellava luovuttaa pesuissa omaa öljyään.
Mankeloinnilla pellavakankaaseen saadaan kaunis kiilto (käytetäänkö mankelia), ellei mankelia ole niin kangas kestää myös silittämisen korkealla lämpötilalla nurjalta puolelta, mielellään kostean liinan läpi. Pellavan puumainen runkokuitu pehmenee pesujen myötä ja se paranee koko ajan pesujen myötä, pyyhkeistä tulee ihan pehmeitä ja imukykyisiä, mutta ahkerassakin käytössä pellavapyyhkeet kestävät pitkään, lähes ikuisesti.
Kuuluuko sinun Laskiaiseen mäenlaskuperinteet?
Mari
Lähteet:
Wikipedia
Emily Chalmers, Ali Hanan : Kiireetöntä elämää kotona
Kommentit
Lähetä kommentti
Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.