Pieniä muovinpalasia ravintoketjuun


Mikromuovit ovat puhuttaneet viime päivinä ja lukiessani Hesarin artikkelin tiistai aamuna, niin jäin miettimään tämän ongelman laajuutta ja mikromuovien haitallisuutta. Hetimiten tarkastin kaikki kosmetiikkatuotteeni, hammastahnoja myöten, löytyykö niistä muovia. Ruotsi on kieltämässä mikromuovin käytön kosmetiikassa ensi vuoden helmikuusta lähtien ja samaa pohtii myös Suomi.

Pieniä muovihiukkasia käytetään mm. hammastahnoissa, kuorintavoiteissa, shampoossa, suihkusaippuassa ja ihovoiteissa, kynsilakoissa jne. muovia irtoaa myös keinokuituvaatteiden pesuveteen. Muovinsirut kulkeutuvat vedenpuhdistamoiden ja hulevesien läpi vesistöihin ja sieltä edelleen ravintoketjuun mm. kaloihin. Muovia on jopa löytynyt hunajasta, oluesta ja suolasta. Huh-huh.Täytyy samaan hengenvetoon todeta, että muovin käyttö kosmetiikassa on toki vähentynyt huomattavasti, mutta jokaisen meistä voi vähentää vesistöihin päätyvien muovien määrää tarkistamalla pakkauksen INCI-listasta, mitä ainesosia tuote sisältää. Yleensä nimet ovat lyhenteinä pakkauksessa, kuten PE (polyeteeni), PET (polyeteeniteraftalaatti), PP (polypropeeni), PA (polyamidi). Eikä kosmetiikkateollisuus ole lainkaan pahin saastuttaja, vaan vakava uhka on liikenteestä syntyvien hiukkaspäästöjen mukana kulkeutuvat kumi ja mikromuovi, joka irtoaa tiemerkintämassoista ja autonrenkaista. Jokainen meistä on huomannut autojen renkaiden nopean kulumisen.

Kaikki muovi ei suinkaan kulkeudu suoraan vesistöihin, vaan suurin osa jätevedestä pystytään puhdistamaan, jopa 99 prosenttia mikromuoveista. Hulevesien puhdistamista tutkitaan paljon, myös täällä pääkaupunkiseudulla etsitään luonnonmukaisia ratkaisuja erilaisilla testeillä: maanalainen kosteikko, biosuodatinratkaisut, maan alle kaivettava suodatinarkku.

Muoviahan on ympärillämme joka paikassa ja muovipakkausten kierrätys on myös ollut esillä viime viikkoina. Mitä muovipakkausten keräykseen sitten saa laittaa? Tässä HSY:n vastaus:
  • elintarvikkeiden muoviset pakkaukset: jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
  • muoviset pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot
  • muovikassit, -pussit ja -kääreet
  • muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettynä, korkit ja kannet erikseen​
Tärkeää on, että kaikki pakkaukset ovat tyhjiä. Ne voi huuhtaista tai pyyhkiä tarvittaessa, mutta niitä ei pidä pestä, sillä se ei ole järkevää. 

Onhan sinulla kauppareissulla kauppakassi mukana?

Mari

Kommentit

Suositut tekstit