Siirry pääsisältöön

Pieniä muovinpalasia ravintoketjuun


Mikromuovit ovat puhuttaneet viime päivinä ja lukiessani Hesarin artikkelin tiistai aamuna, niin jäin miettimään tämän ongelman laajuutta ja mikromuovien haitallisuutta. Hetimiten tarkastin kaikki kosmetiikkatuotteeni, hammastahnoja myöten, löytyykö niistä muovia. Ruotsi on kieltämässä mikromuovin käytön kosmetiikassa ensi vuoden helmikuusta lähtien ja samaa pohtii myös Suomi.

Pieniä muovihiukkasia käytetään mm. hammastahnoissa, kuorintavoiteissa, shampoossa, suihkusaippuassa ja ihovoiteissa, kynsilakoissa jne. muovia irtoaa myös keinokuituvaatteiden pesuveteen. Muovinsirut kulkeutuvat vedenpuhdistamoiden ja hulevesien läpi vesistöihin ja sieltä edelleen ravintoketjuun mm. kaloihin. Muovia on jopa löytynyt hunajasta, oluesta ja suolasta. Huh-huh.Täytyy samaan hengenvetoon todeta, että muovin käyttö kosmetiikassa on toki vähentynyt huomattavasti, mutta jokaisen meistä voi vähentää vesistöihin päätyvien muovien määrää tarkistamalla pakkauksen INCI-listasta, mitä ainesosia tuote sisältää. Yleensä nimet ovat lyhenteinä pakkauksessa, kuten PE (polyeteeni), PET (polyeteeniteraftalaatti), PP (polypropeeni), PA (polyamidi). Eikä kosmetiikkateollisuus ole lainkaan pahin saastuttaja, vaan vakava uhka on liikenteestä syntyvien hiukkaspäästöjen mukana kulkeutuvat kumi ja mikromuovi, joka irtoaa tiemerkintämassoista ja autonrenkaista. Jokainen meistä on huomannut autojen renkaiden nopean kulumisen.

Kaikki muovi ei suinkaan kulkeudu suoraan vesistöihin, vaan suurin osa jätevedestä pystytään puhdistamaan, jopa 99 prosenttia mikromuoveista. Hulevesien puhdistamista tutkitaan paljon, myös täällä pääkaupunkiseudulla etsitään luonnonmukaisia ratkaisuja erilaisilla testeillä: maanalainen kosteikko, biosuodatinratkaisut, maan alle kaivettava suodatinarkku.

Muoviahan on ympärillämme joka paikassa ja muovipakkausten kierrätys on myös ollut esillä viime viikkoina. Mitä muovipakkausten keräykseen sitten saa laittaa? Tässä HSY:n vastaus:
  • elintarvikkeiden muoviset pakkaukset: jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
  • muoviset pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot
  • muovikassit, -pussit ja -kääreet
  • muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettynä, korkit ja kannet erikseen​
Tärkeää on, että kaikki pakkaukset ovat tyhjiä. Ne voi huuhtaista tai pyyhkiä tarvittaessa, mutta niitä ei pidä pestä, sillä se ei ole järkevää. 

Onhan sinulla kauppareissulla kauppakassi mukana?

Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri