MeditaatiohetkiäMiten sinä hengität, onko se tietoista vai tiedostamatonta? Usein olemme tietoisia hengityksestämme vasta silloin, kun siinä tapahtuu jotain odottamatonta: stressissä, rankan urheilusuorituksen jälkeen tai astmakohtauksessa.

Jooga tarjoaa monipuolisesti terveyttä sekä mielelle että keholle. Meditaatio on yksi osa joogaharjoituksia ja siitä on tullut varsin suosittua viime vuosina joogan ohella. Oletko huomannut, että ajatukset vilistävät kovaa vauhtia ristiin rastiin pääsi sisällä - ajatusruuhkaa. Usein ruuhka-aika alkaa nukkumaan mennessä. Se ei ole kovin terveellistä, koska se vie valtavasti energiaa ja usein myös unen. Itämaisen ajattelutavan mukaan sinun pitäisi ottaa yksi ajatus kerrallaan käsittelyyn ja sen jälkeen antaa sen mennä, sillä jos päässä on tuhat ajatusta sikin sokin, niitä ei kerralla pysty käsittelemään. Syntyy stressi ja epävakaa olo, sen lisäksi energiataso laskee huimasti.

Meditaatio on hyvä tapa tyhjentää päässä pyörivä ruuhka ja keskeyttää kiire, jopa työpäivän aikana. Meditaatiosta on monesti hieman pinttynyt mielikuva risti-istunnassa istuvasta turbaanipäisestä uskovasta hihhulista, joka mumisee jotain omassa kuplassaan. Ei ehkä ihan niin, vaan yksinkertaisimmillaan meditaatio on hengitykseen keskittymistä. Alussa meditaatio on vaikeaa, sillä mieleen tulee monia ajatuksia, suhtaudu niihin myötätunnolla ja aja ne pilvenhattaran lailla tiehensä sekä siirrä ajatukset lempeästi takaisin hengitykseen. Tämä vaatii siis hieman harjoittelua. Pikkuhiljaa saat kuitenkin pidettyä ajatuksen hengityksessäsi pidempään ja pidempään. Tämä on ensimmäinen onnistumisen askel meditoinnissa. Itse olen huomannut, että meditoiminen ryhmässä on helpompaa kuin yksi kotona.

Syvä ja keskittynyt hengitys tekee hengityksestä tietoista ja silloin sillä harjoitetaan kokonaisvaltaisesti keuhkoja sekä mieltä. Kiinalaiset ovatkin osuvasti todennet: "Where mind goes, the energy follows". Hengitysharjoituksessa sisään hengityksellä vatsa nousee ja rintakehä laajenee ja solisluut kohoavat ja keuhkojen tyhjentyessä solisluut, rintakehä ja vatsa laskevat. Hengitys on aaltomaista ja rauhallista. Alussa kannattaa keskittyä hengityksessä näihin kolmeen vaiheeseen sekä sisään että uloshengityksessä, mutta lopulta hengitys sujuu ihan luonnollisesti. Tärkeää on olla itselleen armollinen, sillä jonakin päivänä tietyn tason saavuttaa helposti, ja taas toisena päivänä mieli vaeltaa vilkkaana asiasta toiseen. 

Miksi sitten pitäisi harjoittaa meditointia? Tämän päivän kiireinen elämä, häly ja silmien ohi kiitävät kuvat ja valot aiheuttavat meissä monenlaisia oireita: päänsärkyä, stressiä, levottomuutta, unettomuutta jne. Meditoimalla pidät tunteet ja stressin hallinnassa ja parannat omaa kehotietoisuutta. Keskittymiskykysi ja solujen hapensaanti paranee, myös sydän voi silloin paremmin. Sisäisen rauhan löytyminen on monelle varmasti tervetullut ja silloin asioita pystyy tarkastelemaan hieman etäämpää. Kuulen usein kuinka ihmisiä ahdistaa monet eri asiat ja toisille jokainen työpäivä tuntuu urheilusuoritukselta, jos meditaatiolla voi edes hieman parantaa tyytyväisyyttä elämään, niin miksi sitä ei kokeilisi. Pelkästään totuttujen tapojen rikkominen voi tuoda elämään paljon iloa ja merkityksellisyyttä. Oletko ohjelmoinut itsesi tekemään asiat aina samoin päivän aikana?

Meditoinnissa on monta eri tasoa ja jos se kiinnostaa enemmän, niin lisää asiasta voit lukea täältä tai kysyä lähimmästä joogastudiosta lisätietoja, siellä joogaohjaajat neuvovat mielellään. Suosittelen kuitenkin joskus kokeilemaan tätä helppoa hengitysharjoitusta.

Rentouta keho ja mieli.
Mari

Kommentit

Suositut tekstit