Siirry pääsisältöön

Jalan alla

Tarkett Prestige Oak White Sand
 Tarkett Vintage Oak Uppsala
 Tarkett Play Ash Ivory Plank
 
Jalkapohjissa ja varpaiden päissä on hermopäätteitä enemmän kuin missään muualla kehossa. Lisäksi jaloissa on tuntohermoja, jotka aistivat lihasten ja jänteiden pituutta sekä raajojen asentoja. Jalkapohjat ovat ihmisen ainoa ruumiinosa, joka on seistessä tuntokontaktissa alustaan. Paljain jaloin liikkuessa maa tuntuu erityiseltä ja se kehittää huimasti tasapainoa ja takaa luonnollisen kävelyn. Paljain jaloin liikkuessa jalkapohjan tunto välittää tietoa kävelyalustasta. Luonnonmukaisilla alustoilla paljain jaloin liikuttaessa kehon omat iskunvaimennusjärjestelmät toimivat monipuolisesti sekä suojelevat alaraajoja ja vähentävät niihin kohdistuvia iskuja. Ei siis aivan sama millaisella alustalla kävelet.

Luonnosta saadut päällysteet ovat kauniita ja kestäviä sekä jalan alla mukavia. Kivilattiat ja kovat puulajit ovat arvokkaita, mutta ne myös kestävät pitkään. Lapsi- tai eläinperheessä vinyyli tai laminaatti saattaa olla parempi ratkaisu. Tärkeintä lattiamateriaalin valinnassa on aluksi harkita huolella, millaiset tarpeet perheellä on ja mihin tilaa käytetään. Parketti, korkki vai laattalattia, ehkä paksupunoksinen juuttimatto, vai vinyyli? 

Korkki
Korkki on aito ja ekologinen luonnonmateriaali, jota valmistetaan korkkitammen kaarnasta tai linoleumi valmistetaan jauhetusta korkista, pellavansiemenöljystä, puujauheesta, kalkkikivestä tai hartsista. Korkki tuntuu mukavalta jalan alla ja sen kuoseissa on paljon vaihtoehtoja. Korkkilattia soveltuu erityisen hyvin keittiöön, olohuoneeseen ja lastenhuoneisiin sekä lattialämmityksen päälle. Lukkoponttikorkkilattian voi asentaa itse. Korkkilattiaa hoidetaan imuroimalla ja nihkeällä pyyhkien niukalla yleispesuaineella. 

Tarkett Heritage Limestone
Puu
Puulattiat olivat yleisiä 1900-luvulla ja nykyisinkin niitä etsitään vanhojen rakennusten muovimattojen ja kokolattiamattojen alta. Luontoa säästävästi kasvatettuja puulajeja ovat tammi, jalava, mänty kuusi ja pähkinä. Uhanalaisia puulajeja taas: mahonki, eebenpuu, tiikki, ruusupuu ja wenge.

Arvostettu ja tyylikäs lattiamateriaali on parketti, ja sillä saadaan yksilöllinen ilme huoneeseen. Puu on pehmeä, lämmin luonnonmateriaali ja se näyttää lattiassa kauniilta. Parketti sopii paikkoihin, joissa lattia ei joudu kovaan kulutukseen. Kolhut ja lemmikkien kynsien jäljet näkyvät helposti parkettilattian pinnassa. Lähes kaikki nykyiset parketit on varustettu lukkoponteilla, joten ns. uivan lattian asennukseen ei tarvita ammattilaista, lisäksi ne soveltuvat myös lattialämmityksen päälle asennettavaksi.  

Värjätyt parketit ovat olleet viime vuosina suosittuja ja trendi on käynyt tummasta vaaleaan. Selaillessani Tarketin kuvapankkia, löysin monia upeita malleja, jotka sopivat niin vanhaan kuin uuteen asuntoon, eikä parketin tarvitse enää olla perinteisen värinen vaalean ruskea lattia, sillä vaihtoehtoja löytyy: lankkua, rustiikkia pintaa, ruutua, kulutettua pintaa sekä vintagea. Tarketin lattioissa yhdistyy perinteinen käsityö laatuun ja moderniin sisustukseen.
 
Parkettia hoidetaan imuroimalla ja nihkeällä pyyhkien, puhdistusaineita ei suositella, koska ne poistavat veden pintajännityksen ja vesi pääsee tunkeutumaan lattian saumoihin, sen sijaan luonnonöljyttyä parkettilattian pintaa hoidetaan öljyämällä sitä säännöllisesti.

Kuva: Liuskemestarit
Kivi
Kivi on hintava lattiamateriaali, mutta se on erittäin kestävä, usein ikuinen. Kiveä saa monissa väreissä liuskekiven tummanharmaasta sävystä kalkkikiven pehmeään ja liitumaisen valkoiseen, jotkut kivilaadut täytyy huokoisuuden vuoksi pintakäsitellä tahraantumiselta.
 
Helppohoitoinen laattalattia sopii kaikkiin kodin tiloihin, erityisesti kylpyhuoneeseen, takkahuoneeseen, wc ja kodinhoitohuoneeseen, mutta iskuja ja painavien esineiden pudotusta se ei kestä. Kivilattian alle kannattaa asentaa lattialämmitys, sillä muuten lattia tuntuu jalan alla kylmältä. Kiveä saa monissa väreissä, kiiltävänä ja himmeänä, isoina laattoina tai pieninä. Lattialaatoilla voi tehdä myös erilaisia kuvioita lattiaan vuorottelemalla eri värejä. Laattalattia imuroidaan ja pestään puhtaalla vedellä. Laattalattian asennus on aina ammattimiesten hommia.
  
Kuva by KastehelmiB.
Juutti
Juuttimatot ovat nousseet suosioon ja paksupunoksinen juuttimatto on kokolattiamattona käytännöllinen ja kulutusta kestävä, mutta se on myös karkea, eikä karkeutensa vuoksi sovellu paikkoihin, joissa kävellään paljon paljain jaloin, mutta esimerkiksi eteisessä ja portaikossa se on näyttävä materiaali.
 
Jos ekologiset lattiamateriaalit eivät tule kysymykseen, niin muitakin vaihtoehtoja kodin lattiaksi on, mutta ne eivät ole luonnonmateriaalien vertaisia jalan alla.
 
Tarkett Lamin`art Manor Oak Vogue

Laminaatti
Laminaatti on käytetty lattiamateriaali lastenhuoneissa ja keittiöissä sekä lemmikkiperheissä ja se sopii myös lattialämmityksen kanssa. Laminaatti kestää kovaa hankausta ja jopa iskuja, mutta ei kuitenkaan terävien esineiden pudotuksia lattialle. Asennuksessa laminaatin alle laitetaan askeläänieriste, joskin osassa tuotteista se on jo valmiina. Laminaatti on helppo pitää puhtaana imuroimalla ja nihkeällä mopilla pyyhkäisemällä. Laminaatissa on paljon laatueroja, joka näkyy myös tuotteen hinnassa. Kiinnitä siis huomiota kulutuksen- ja kosteudenkestävyyteen sekä hiljaisuuteen. Laminaattilattia kopisee ja se saattaa olla liukas sekä kylmempi kuin parketti, lisäksi se reagoi myös ilman kosteuden muutoksiin herkemmin kuin parketti.
 

Tarkett Starfloor Click 55 Scandinavian Oak Medium Grey
Tarkett Trend 240 Almeria Natural
Vinyyli
Joustovinyyli eli muovimatto sopii yleensä paikkoihin, joissa lattia joutuu tavallista kovemmalle kulutukselle esim. vaatehuoneeseen, keittiöön ja makuuhuoneeseen. Se on helppohoitoinen ja hygieeninen, pehmeä, äänetön ja lämmin jalan alla. Lisäksi se kestää kosteutta ja on kestävä. Muovimattoa hyljeksitään, mutta sen suosio on jälleen nousussa ja nykyisissä muovimatoissa on paljon kuvio- ja värivaihtoehtoja. Liimattavan muovimaton asennus vaatii ammattimiehen, mutta liimaamattoman voi asentaa itse. Puhdistus helposti imurilla ja kostealla pyyhkimällä.

 
Miltä maa tuntuu sinun jalkojesi alla?
Mari

 

Kommentit

Suositut tekstit