Siirry pääsisältöön

ja mä hiihdän ...


Pääkaupunkiseudulla on ollut muutaman viikon ajan lunta maassa. Pari kertaa olen käynyt katsomassa ovatko ladut jo kunnossa, mutta sukset sain jalkaan vasta nyt. Aamulla lähdin kävelylle ja huomasin, että hiihtolatu oli ajettu kuntoon, joten ei muuta kuin kävelylenkin jälkeen kevyemmät vaatteet päälle ja sukset olalle.
Hiihto on monipuolinen laji ja sitä voivat harrastaa kaikki, huonommallakin kunnolla ja välineillä pääsee alkuun ja suksipaketteja löytyy halvalla tarjouksesta. Luonnossa liikkuminen tuo energiaa aivan toisella lailla kuin rehkiminen kuntosalilla. Tiesitkö, että kun kuntosalilla kulutat kaloreita 250-600 kcal/h, niin hiihtäen niitä kuluu 400-1000 kcal, ja samalla saat raitista ilmaa yllin kyllin ja pidät yllä myös tasapainotaitoa. Metsässä kuluu tunti jos toinenkin helposti. Lisäksi hiihdon rasitustasoa on helppo säädellä. Terveyden kannalta hiihto on mainio laji, se edistää hengitys- ja verenkiertoelimistön aerobista kuntoa, parantaa kolesterolipitoisuuksia ja sokeriarvoja sekä vahvistaa upeasti yläkropan lihaksia.

Ladulla tulee niin hyvä mieli ja siellä on kiva nautiskella metsän kauneudesta, sen hiljaisuudesta, seurata eläinten jälkiä, joita näkyy hiihtolatujen varrella ja viilettää välillä mäkeä alas vauhdin hurmassa. Nautinnollista, eikö vaan, ja liikkumalla edistät rutkasti omaa terveyttäsi ja toimintakykyäsi ja jokainen tietää varmasti, että liikunnan jälkeen tulee taivaallinen olo ja unen laatu paranee.

Olen hiihtänyt niin kauan kuin muistan. Pikkutyttönä nahkaisilla remmisiteillä ja sen jälkeen puusuksilla, joissa oli rotanloukku tai Y-siteet. Minulla oli pitkään veljeni vanhat puusukset ja mustat nahkamonot käytössä, kunnes niillä oli hankala päästä latukoneella ajetuilla laduilla eteenpäin. Siteet hankasivat latujen reunoja ja leveät sukset eivät mahtuneet laduille. Silloin ostin ensimmäiset "oikeat sukset" ja vähän ajan kuluttua myös luistelusukset. Nyt menossa on parin vuoden takaiset kevyet pitosukset.

Nuoruudessani osallistuin lähes joka sunnuntai kodin lähistöllä järjestettäviin hiihtokilpailuihin. Sitkeästi puuskutin eteenpäin ladulla, vaikka aina luisto ei ollut paras mahdollinen, välillä naapurin setä sutaisi lähtöpaikalla vähän luistoa tai pitoa pohjiin ja niillä mentiin. Usein tuloksena oli kolmas sija ja sekös minua harmitti, sillä en koskaan saanut sitä ensimmäistä palkintoa, vaikka niin kovasti toivoin isointa pokaalia tai lusikkaa. Muistissa on vieläkin lämpimän mehun maku, se maistui hiihdon jälkeen tosi hyvälle.

Vuosia taaksepäin tuntui, että kiersin latuja vain hiihtoseurojen jäsenten kanssa, mutta nyttemmin hiihto on noussut takaisin suosituksi liikuntamuodoksi ja siitä on tullut jopa trendikästä. Välineet ja varusteet ovat monipuolistuneet valtavasti. Itse en kaipaa huippuvälineitä, sillä tärkeintä on metsässä liikkumisen nautinto, raikas ilma ja hiljaisuus. Nautinto jatkuu vielä pitkään hiihtolenkin jälkeenkin, kun kehossa tuntuu lenkin rasitus ja ruusupuna poskilla.


Millainen suhde sinulla on hiihtoon?
Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri