Hyvää unta kiitos!


Olen kärsinyt pitkään huonoista yöunista. Koska aihe on minulle ajankohtainen, niin artikkeleita ja mainoksia pompsahtaa silmiini joka puolelta, siksi en voinut olla kirjoittamatta tästä aiheesta tänne blogiin. Kun illalla ei saa unta ja nukkuu yönsä katkonaisesti ja sen lisäksi herää aamulla kukonlaulun aikaan, saadaan lopulta melkoinen kierre aikaan, joka vaikeuttaa merkitsevästi päivittäistä toimintaa. Itseään ei voi käskeä nukkumaan. Syyt ja apu on siis löydettävä muualta.

Unettomat yöt stressaavat ja illalla pelottaa jo valmiiksi seuraava yö sekä aamun tärkeät tapahtumat pyörivät mielessä, miten niistä selviää väsyneenä ja huonosti nukkuneena. Liian vähäinen uni on terveysriski. Uni poistaa aivojen neuroneista haitallisia proteiineja, jotka ovat syntyneet päiväsaikaan aivotoiminnan sivutuotteena. Jos uni ei tule, niin haitalliset proteiinit jäävät aivosoluihin ja siitähän on seurauksena aivotoiminnan heikkeneminen. Onpa jopa mainittu, että huonosti nukutun yön jälkeistä oloa voi verrata alkoholin nauttimisen jälkeiseen krapulaan. Hyvä uni huoltaa mielen lisäksi myös muuta kroppaa ja terveyttä. Huonosti nukuttujen öiden seurauksia voivat olla: vastustuskyvyn heikkeneminen, elimistön immuunijärjestelmän häiriöt ja alttius sydän- ja verisuonitautiin, diabetes ja liikalihavuus, siksi unettomuuteen kannattaa suhtautua vakavasti. 
Mikä siis avuksi? Olen itse kokeillut montaa eri keinoa ja etsin edelleenkin tapaa, jolla pystyisin nukkumaan kokonaisia öitä levollisesti. Olen lukenut kymmeniä ohjeita ja artikkeleita aiheesta, miten selättää nukkumisongelmat. Tässä muutama vinkki:

1. Rauhoita illat (ei nettiä, ei somea, ei rankkaa liikuntaa, nauti lämpimästä kylvystä, kirjoita mieltä painavat asiat ylös illalla, jotka voivat häiritä rauhoittumista, kirjan lukeminen)
2. Vältä kofeiinia (ei kahvia, teetä, suklaata, kolajuomaa, alkoholia, nikotiinia)
3. Makuhuone kuntoon (patja, tyyny, sopiva viileys, ei näyttöruutujen sinistä valoa)
4. Sisäinen kello (noudata säännöllisiä nukkumaanmenoaikoja)
5. Ajatusten muokkaaminen (käännä ajatukset positiivisiksi ja palauta mieleen jokin ihana muisto tai mielenmaisema)
6. Rentoutusharjoitukset (sulje silmät, hengitä syvään ja rauhoita mielesi ja lihakset)
Unen parantaminen voi tarvita monta pientä muutosta ennekuin pääset unen kanssa tasapainoon, ruokavaliota ja liikuntaa unohtamatta. Joogan on todettu auttavan myös unettomuuteen, kun päässä pyörii ajatustenruuhka, niin meditaatio on hyvä keino pistää stoppi ajatuksille. Meditaatio on yksinkertaisimmillaan hengitykseen keskittymistä. Pistä kieli etuhampaiden taakse ja hengitä rauhallisesti sisään ja ulos, niin että pallea nousee ja laskee ja puhalla ulos hengitys hampaiden välistä ulos sihisten. Pidä ajatukset hengityksessä, ja jos ajatus karkailee, siirrä se takaisin hengitykseen.

Yksi kiva keino on hengittää sisään vasemman sieraimen kautta ja puhaltaa ulos oikean kautta ja sen jälkeen toisin päin 20 kertaa. Muutama normaali hengitys ja taas alusta vasemmalla sisään jne. Vaatii keskittymistä, mutta hyvä keino pitää ajatukset hengityksessä.

Nukahtamiseen voi kokeilla myös silmien liikuttelua. Liikuta hitaasti silmiä oikealta vasemmalle, jatka muutamia minuutteja tai niin kauan kuin jaksat pitää silmiä auki. Kun silmät väsyvät, sulje ne ja jatka liikuttelua kunnes nukahdat.Unihäiriöiden hoitoon on myös erilaisia rohdosvalmisteita, jotka auttavat nukahtamaan. Melatooni eli pimeähormoni on yleisesti käytetty. Elimistömme tuottaa melatoonia mm. valkuaispitoisista ruuista, kananmunasta, lihasta ja pähkinöistä, näiden ravintoaineiden lisäksi tarvitaan myös magnesiumia, sinkkiä ja B-vitamiinia eli etenkin B ja C-vitamiiniarvot kannattaa tarkistuttaa verikokeella, ja jos unettomuus menee oikein pahaksi, niin nukahtamislääkkeet ovat viimeinen keino väsymyksen selättämiseen.

Lasketko lampaita, kun uni ei tule?

Mari


Kommentit

Suositut tekstit