Siirry pääsisältöön

Osaatko kuunnella?Osaatko sinä kuunnella? Monet meistä eivät osaa. Sanat vierivät ohitsemme, mutta emme oikeasti kuuntele, mitä sanottavaa puhujalla on. Jaksatko kuunnella, mitä sinulle kerrotaan vai onko kiire kertoa omia kokemuksia asiasta tai onko sinulla tapana keskeyttää puhuja?
 
Kuuleminen ja kuunteleminen ovat kaksi eri asiaa. Ääniä kuulet ympäriltäsi, vaikka et haluaisi, mutta kuunteleminen on tahdonalaista toimintaa eli silloin ihminen tekee päätöksen kuuntelemisesta. Hyvä kuuntelija pystyy osoittamaan, että hän kuuntelee, esimerkiksi poimimalla olennaiset asiat viestistä tai reagoimalla kuulemaansa jollain tavalla, vaikka vain pienellä nyökkäyksellä tai hymyllä. Työelämässä hyvä tapa osoittaa kuultua ja sen ymmärtämistä on tehdä jatkokysymyksiä tai tiivistää kuultu kysymällä: ymmärsinkö kuulemani oikein... ?
 
Omat negatiiviset tuntemukset ja kriittisyys sekä asema ja asenne vaikuttavat aina vuorovaikutustilanteissa, nämä ennakkoasenteet on siis hyvä itse tiedostaa.
Kuuntelemisessa on myös hyvä erottaa epäolennaiset seikat faktoista ja puhujan henkilökohtaiset mielipiteet.  Hyvä kuuntelija tekee itsenäisesti päätelmiä ja havaintoja asiasta sekä osaa arvioida kertojan vaikuttamispyrkimykset.


Jokin aika sitten testasimme työpaikan koulutuksessa, miten kuuntelijan asenne vaikutta kertojan tuntemuksiin. Toisessa harjoituksessa piti kuunnella kertojaa ja toisessa ei. Harjoitukset eivät olleet kovin helppoja. Kokeile tätä joskus, niin huomaat eron.

Empatia on sosiaalisten taitojen kulmakivi ja sitä tarvitaan kaikissa ihmissuhteissa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Ihmisillä on luonnostaan empatiaa, toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Empaattinen ihminen osaa lukea kehon ja kasvojen eleistä sanattomia viestejä puhutun viestin lisäksi eli lukea ns. sanojen välistä. Toisinaan puhuttu, eleet ja ilmeet eivät ole sopusoinnussa keskenään, silloin yleensä kehotetaan luottamaan enemmän kehon kieleen. Kehon kielellä on myös vahva sija kuuntelussa, sillä vuorovaikutustilanne menee täysin poskelleen, jos kuuntelija katselee muualle ja keskittyy muihin asioihin.
 
 

Viime viikon Hesarin kirjoitus sai minutkin miettimään kuuntelun merkitystä ja kieltämättä tunsin piston sydämessäni - olenko aina läsnä? Artikkelissa oikeussaliviestinnän dosentti Tuula-Riitta Välikoski listaa neljä yleistä kuunteluvirhettä näin:
 
  1. Oman vastauksen valmistelu
  2. Ennakkoasenteet värittävät kuultua
  3. Kylmä kuuntelija saa vähemmän tietoa
  4. Kuunnellaan vain sanat
Välikosken mukaan: "Hyvä kuuntelija malttaa laittaa oman egonsa sivuun kuuntelemisen ajaksi".

Ollaan kuulolla!
 
Mari
Kuvauspaikka: Aboa Vetus & Ars Nova
  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Täyttä höyryä

Höyrypesuri on tarkoitettu kodin kovien pintojen puhdistamiseen. Se oli syy, miksi ostimme Kärcherin meille. Keittiön kaapinovissa on pinttymiä, joita en saa enää irti, vaikka olen kokeilut kaikki mahdolliset keinot mitä tiedän. Ne näkyvät etenkin nyt kun valon määrä on lisääntynyt. Yläovissa on pomput ja siksi niihin tulee koskettua jatkuvasti. Päätimme siis kokeilla viimeistä keinoa. Höyrypuhdistus tapahtuu höyryn avulla hygieenisesti, joten kemiallisia pesuaineita ei tarvita. Siksi se on myös ympäristöystävällinen valinta. Kärcher lupaa, että jopa 99,99 % tavanomaisista bakteereista poistuu höyrypesulla. Onhan tämä hyvä tulos perinteiseen moppaamiseen verrattuna. Kuuma hienojakoinen höyrysuihku ja paine poistaa rasvan sekä pinttyneen lian kovista pintamateriaaleista. Höyrypesuri ei kuitenkaan sovellu lakattuun puupintaan tai nahkaan, ne saattavat haalistua höyrystä. Kiiltävät muovipinnat, vahatut lattiat, akryylipinnat voivat myös kärsiä höyrypesusta. Paineen riittävyys on t