Mitä kokkaan ruoka-allergiselle?


Mitä tarjota ruuaksi, kun allerginen perhe tulee kylään? Oletko sinä miettinyt samaa asiaa? Yhden tai kahden aineen allergia on vielä helppo juttu, mutta mitä jos allergioiden määrä on runsas ja samassa perheessä on useampi ruoka-aineallergikko, niin raaka-aineet käyvät vähiin ja silloin tarvitaan jo hieman mielikuvitusta, että saa valmistettua kokonaisen aterian vieraille.

Allergiaoireita ja allergian aiheuttajia on monia ja ne ilmenevät erilailla, toiset saavat iho-oireita ja toiset hengitystieoireita tai vatsavaivoja. Kenenkään ei pidä suhtautua allergioihin kepeästi, sillä allergikko saattaa joutua hengenvaaralliseen tilanteeseen, jos ruoka sisältää kiellettyä raaka-ainetta. Tyypillisimpiä ruoka-allergioita ovat: maito, kananmuna, pähkinä, vilja ja kala-allergia. Allergiat ovat yksilöllisiä ja ne voivat alkaa missä tahansa elämän vaiheessa ja sietokyky voi myös vaihdella elämän varrella. Allergisuus vaihtelee hedelmien kohdalla lajikkeittain ja juureksissa se vähenee talvella niiden vanhetessa varastoinnissa.  Allergisen ihmisen ihoreaktiot saattavat olla hyvinkin voimakkaita: punoitusta, kutinaa ja nokkosihottumaa.  Nokkosihottuma ei yleensä aikuisiällä johdu ruoka-aineista ja harvoin ruoka-allergia  aiheuttaa aikuisilla atooppista ihottumaa. Olen itse huomannut, että ruoka-aineallergiasta lapsena kärsivänä allergiat ovat vähentyneet huomattavasti aikuisiässä. Sen sijaan esimerkiksi joulukuusen koskettelu tai koiran nuolaisu aiheuttaa edelleen voimakkaan nokkosihottumaan.

Vatsavaivat ja -ongelmat ovat viime vuosina lisääntyneet hurjasti: laktoosi-intoleranssi, ärtyneen suolen oireyhtymä, keliakia. Nämä ruuansulatuskanavan toiminalliset vaivat ovat hankalia ja kiusallisia, myöskin kivuliaita. Länsimaissa yli puolet väestöstä kärsii ajoittain toiminnallisista vatsavaivoista. Viisainta onkin käyttää vierasruokia valmistettaessa laktoosittomia tuotteita, näin välttyy monen ihmisen vatsavaivoilta, sillä monelle allergiselle käy laktoosittomat maitotuotteet.

Ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsii jo joka kolmas nainen ja joka viides mies. Vaiva, jota tuskin kymmenen vuotta sitten edes tiedettiin. Vaikka tutkimuksissa ei ole suoraan osoitettu, että ruoka-aineilla pystytään välttämään ärtyneen suolen oireita, niin moni sairastunut kuitenkin kokee hyötyvänsä jonkin asteisesta ruokarajoituksesta, fodmap- ruokavaliosta tai välttämällä kotimaisia viljoja.

Vakavin ja haasteellisin allergiaoire on hengenahdistukset. Pieni pala väärää ruoka-ainetta voi laukaista hengenvaarallisen reaktion, siksi kokin tulee olla erittäin tarkka valmistaessaan ruokaa tällaiselle henkilölle. Kannattaa varmistaa ennen valmistusta allergikolta, onko ruuassa mitään allergisoivaa ainetta, koska liemikuutioissa, armonivahventeissa ja mausteseoksissa voi olla vaarallisia aineita. Tämän hetken trendimausteet, kuten kurkuma, korianteri, garam masala ja muut eksoottisemmat mausteet saattavat myös aiheuttaa allergiaoireita monelle.

Pikkulapsilla ja nuorilla tyypillisimpiä allergiaoireita ovat suun limakalvojen ja huulien kutina ja turpoaminen, vatsakivut, ripuli ja oksentelu sekä nokkosihottuma. Kasvavan lapsen ruokavaliosta ei tulisi jättää peruselintarvikkeita pois kokonaan, vaan niiden tilalle on valittava korvaavat tuotteet. Hyvä olisi myös keskustella ravitsemusterapeutin kanssa lapsen ruokavaliosta. Ruoka-allergia voi liittyä myös siitepölyallergiaan niin lapsilla kuin aikuisilla. Helpottava tieto on, että ruoka-allergia häviää usein iän myötä.


Kun allergisia vieraita on tulossa ruokailemaan, niin helpoin keino on tarjota mahdollisimman yksinkertaista itse tehtyä ruokaa, perusraaka-aineista laktoosittomana, sillä silloin harvemmin tapahtuu virheitä raaka-ainevalinnoissa ja syötävää saadaan kaikille ruokavieraille.
Mukavaa alkavaa viikkoa!
Mari

Kommentit

Suositut tekstit