Siirry pääsisältöön

Helppo pataleipä




Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä. 

Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta.

Pataleipä
Ainekset
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele jauhoja ja siemeniä)
1tl kuivahiivaa
1 rkl merisuolaa (suolaa voit lisätä tai vähentää oman maun mukaan)
3 ½ dl vettä tai mehua (noin 42 asteista)
Valmistus
  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Kaada joukkoon neste ja sekoita haarukalla aineet nopeasti sekaisin. Älä vaivaa! Taikina saa jäädä melko löysäksi. Mikäli se tuntuu liian paksulta, lisää vettä.
  2. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi (mitä pidempään taikina kohoaa, sitä enemmän leipään syntyy makua).
  3. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja muotoile siitä pyöreä leipä. Älä vaivaa!
  4. Peitä leivinliinalla ja anna vielä kohota noin ½ tuntia.
  5. Pane kannellinen uunipata kylmään uuniin ja aseta lämpö 225 asteeseen.
  6. Ota pata ulos uunista, nosta löysä taikina kuumaan pataan ja tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripsaus jauhoja.
  7. Laita kansi päälle ja paista uunissa puoli tuntia.
  8. Ota kansi pois puolentunnin paistamisen jälkeen ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia niin, että pinta ruskistuu.
  9. Kumoa valmis leipä padasta, se irtoaa helposti. Älä peitä leipää, jotta rapeus säilyy.



Hillitse itsesi ja anna jäähtyä hetki ennen leikkaamista. Meillä leipä meni melkein suoraan uunista pöytään. Päälle sipaisu voita ja Nam!

Mari

Kommentit

  1. 1 rkl suolaa jos laittaa niin on tosi suolainen leipä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suolan käyttö on niin yksilöllistä. Oma maku ratkaisee ja suolaa ei tulisi käyttää likaa. Suu tottuu suolattomampaankin tosi nopeasti. Vähän sama on sokerin kanssa. Kiitos kun jätit kommentin ja upeita talvipäiviä sinulle.

      Poista
  2. Hyvää leipää oli muutoin kun suolaa laittaa vain 1/2 rkl.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, kiva kun maistui. Näppärä tapa tehdä leipää. Mukavia talvipäiviä :)

      Poista
  3. Hei, mikä pata sinulle on käytössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei
      Ihan tavallinen keraaminen pata. Uskon, että tähän sopii kaikki padat.

      Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri