Prahan joulutorit
Saksan ja Itävallan joulumarkkinat ovat ehkä kuuluisimpia, mutta viime vuosina moni matkustaa myös Prahan joulutoreille, niistä on tullut kova kilpailija Berliinille. Niinpä minäkin lähdin tänä vuonna tarkistamaan vetävätkö Prahan joulutorit pidemmän korren kuin Berliinin markkinat. 

Praha on kaunis, historiallinen kaupunki ja se oli täynnä jouluista tunnelmaa, jouluvaloja ja -koristeita sekä musiikkia. Toreilla voi havaita saman asian kuin Berliinissä, että joulutoreilla täytyy käydä sekä päivällä että illalla, sillä parhaimmillaan torit ovat upeassa iltavalaistuksessa, jolloin siellä aistii oikean joulutunnelman ihmisvilinässä, jouluglögin ja kanelipullien tuoksuessa. Päivisin on rauhallisempaa ja silloin voi myös paremmin tutustua kojujen tarjontaan, jos on aikeissa ostaa jotain. 


Suurin ja suosituin joulutori on Vanhankaupungin pääaukiolla, mutta pienempiä joulutoreja löytyy myös muualta kaupungista sieltä täältä.  Kuten Saksan joulutorilla, niin täälläkin on tarjolla paljon paikallisia tuotteita: maukkaita tsekkiläisä makkaroita, grillattua kokonaista Prahan kinkkua, erilaisia paistoksia suurissa pannuissa, glögiä ja käsin tehtyjä joulutuotteita, -koristeita sekä liinoja.

Prahan kaupungin aukiot, kujat ja rakennukset huokuvat mennyttä aikaa. Rakennukset ovat suuria ja upeita, torneja ja patsaita on joka puolella sekä kauniita kivipäällysteisiä kujia, joiden varrella on pieniä putiikkeja: kristallia, leivonnaisia, tikkupullia ja leluja. Kaduilla kävellessä on kiva piipahtaa kahviloihin ja ravintoloihin, ja vaikka oven avatessa paikka näyttää autiolle ja hiljaiselle, niin kellarista löytyy viihtyisät ja tunnelmalliset tilat. Ystävällinen palvelu ja halpa ruoka houkuttelevat viihtymään ravintolassa pidempäänkin, varsinkin kuin matkamme aikana Praha oli sateinen.

Katujen pikkuisissa kojuissa paistetaan hiilillä tsekkiläisiä tikkupullia, Trdelnikeja, jotka kuorrutetaan kanelilla ja sokerilla, täytteeksi voit valita pehmistä, suklaata tai hilloa. Aika herkkua, suosittelen suklaata täytteeksi!Joulutoreille kuuluu tietenkin lämmin glögi, jota on kiva nautiskella kun kylmä alkaa nipistelemään sormia ja varpaita. Paikallinen joulujuoma on medovina eli hunajalla maustettu väkevä viini. Viinin voi valita eri tavoin maustettuna, minä valitsin omani mantelilla maustettuna. Melko makeaa, mutta hyvää.

Vltava joen toisella puolella on pieni Gingerbread Museum kapean kadun varrella, joka johtaa kohti Prahan linnaa. Oikeastaan museo on pieni piparipuoti, josta voi ostaa kauniisti koristelluja pipareita, mitä erilaisimpia piparimuotteja ja leimasimia. 

Prahan vierailu oli onnistunut ja olipa ihana hengähtää hetki hyvässä seurassa, mutta joulutorit eivät vedä vertoja Berliinin joulutoreille. Torit ovat suhteellisen pieniä ja iltaohjelmaa ei juurikaan ollut. Ehkä ajankohta oli aikainen, mutta toisaalta olen ollut Berliinin joulutoreillakin itsenäisyyspäivän aikoihin. Seuraavana onkin vuorossa meidän ikiomat Tuomaan markkinat, jotka viime vuonna yllättivät minut, sillä tapahtumassa oli jo ihan oikeaa joulutunnelmaa.

Oli ihana palata kotiin illalla juuri sopivasti juhlimaan Suomen itsenäisyyspäivää, ikimuistoista päivää Suomen historiassa.

Kävitkö sinä jo Tuomaan markkinoilla?

♡ Mari  

Kommentit

Suositut tekstit