Praha


Praha on keskiaikainen kaunis kaupunki, täynnä aukioita, torneja, patsaita ja mukulakivikatuja. Prahan halki virtaa Vltava-joki ja sen toiselle puolelle jää Vanhankaupunki eli Staré Mêsto ja toiselle puolelle rauhallisempi Pieni puoli eli Malá Strana.

Satoja vuosia vanha keskiaikainen Kaarlensilta on Prahan suurin turistinähtävyys, jossa turistit ikuistavat itsensä sillan päässä olevan tornin alla. Upeat patsaat koristavat sillan kaiteita ja joen rantojen aidat ovat täynnä rakkauslukkoja. Viereisellä aukiolla viulisti soittaa hempeää musiikkia.Joen toisella puolella, Pienellä puolella, tunnelma on toisenlainen, turistiryhmät kävelevät hiljakseen kaduilla kamera kaulalla ja suuri joutsenparvi nokkii maahan tippuneita murusia. Joutsenia on kymmenittäin, jopa sadoittain, eivätkä ne arkailleet kerjätä muruja syötäväkseen.

 
Vanhankaupungin Jerusalem Synagoga on avoinna yleisölle, joten mekin piipahdimme sinne sisälle. Se on yksi harvoista synagogista Prahassa, joka on säästynyt tuhoilta. Keskellä synagogaa nouseva korkea kaari ja ikkunoiden lasimaalaukset ovat kerrassaan upeat. Lasimaalauksia on palautettu entiselleen ja muitakin korjaustöitä on tehty viime vuosina. Synagogan toisessa kerroksessa on mielenkiintoinen näyttely juutalaisuudesta, synagogassa järjestetään myös konsertteja ja muuta kulttuuritoimintaa.


 
Vanhankaupungin keskuksen historialliset rakennukset kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon ja keskusaukion ympärillä on useita nähtävyyksiä, matkamuistomyymälöitä ja ravintoloita. Keskustan astronominen kello Raatihuoneen seinässä kertoo ajan lisäksi auringon ja kuun sijainnin.

Kävelemme keskustasta joen rantaan. Joen varrella vieri vieressä olevat rakennukset edustavat monia arkkitehtonisia tyylisuuntia, joiden koristeissa on paljon ihmeteltävää. Sillan ylittäessä rakennustyyli muuttuu, sillä Pienen puolen rakennukset ovat barokkityylisiä, matalampia ja kadut väljempiä. Lähdemme kävelemään joen reunaa pitkin kohti Prahan linnaa.Kuljemme läpi puistikoiden ja kapeiden kujien, matkalta ostamme hieman lämmintä juomaa ja lähdemme kipuamaan ylämäkeen kohti kukkulaa, hiki alkaa kirpoilemaan otsalle noustessamme Prahan linnan edustalle. Kun pääsemme ensimmäiselle näköalatasanteelle näky kattojen yli kauas miljoonakaupunkiin on kerrassaan upea ja vasta silloin koko kaupungin suuruuden tajuaa.
 
 
 
Hieman ennen Prahan linnan pihaa aurinko pilkahtaa pilven raosta, mutta vain hetkeksi. Onnistuimme kiipeämään linnan pihalle juuri sopivasti keskipäivän aikaan, jolloin juhlallinen vahdinvaihto tapahtui fanfaarein. Turisteja on runsaasti paikalla, joten vahdinvaihdosta emme paljoa nähneet. Turvatarkastuksen jälkeen pääsemme linnan takapihalle ihailemaan upeaa Pyhän Vituksen katedraalia torneineen. Niin valtavan korkeat tornit, etten saa niitä mitenkään mahtumaan kokonaisuudessaan kuvaan.


 
Prahan linnalta matka alaspäin sujuu rattoisasti kapeaa kujaa pitkin, jossa taiteilijat olivat laittaneet töitään esille ja katusoittajat soittivat. Alhaalla lähdemme kulkemaan joen rantaa pitkin kohti tanssivaa taloa. Matkalla poiketaan hyvässä italialaisessa ravintolassa pastalla, pieni tauko kävelyssä tekee hyvää jaloille ja vatsakin kaipasi jo täydennystä.
 
 

Näin talo tanssii. Prahan modernin rakennusarkkitehtuurin teos erottuu selvästi muista ympärillä olevista rakennuksista ja herättää kiistatta keskustelua erikoisuudellaan. Kaartuva rakennus on rakennettu suurimmaksi osaksi lasista. Talon pohjakerroksessa on drinkkibaari ja kattoterassilla on yksi Prahan arvostetuimmista ruokaravintoloista, jossa järjestetään muutaman kerran viikossa myös viininmaistelutilaisuuksia. Muut kerrokset on yleisöltä suljettuja. Rakennus ei mielestäni ole kovin kaunis, mutta onhan se erikoinen.


Ihanaa viikonloppua!
 
Mari

Kommentit

Suositut tekstit