Siirry pääsisältöön

Praha


Praha on keskiaikainen kaunis kaupunki, täynnä aukioita, torneja, patsaita ja mukulakivikatuja. Prahan halki virtaa Vltava-joki ja sen toiselle puolelle jää Vanhankaupunki eli Staré Mêsto ja toiselle puolelle rauhallisempi Pieni puoli eli Malá Strana.

Satoja vuosia vanha keskiaikainen Kaarlensilta on Prahan suurin turistinähtävyys, jossa turistit ikuistavat itsensä sillan päässä olevan tornin alla. Upeat patsaat koristavat sillan kaiteita ja joen rantojen aidat ovat täynnä rakkauslukkoja. Viereisellä aukiolla viulisti soittaa hempeää musiikkia.Joen toisella puolella, Pienellä puolella, tunnelma on toisenlainen, turistiryhmät kävelevät hiljakseen kaduilla kamera kaulalla ja suuri joutsenparvi nokkii maahan tippuneita murusia. Joutsenia on kymmenittäin, jopa sadoittain, eivätkä ne arkailleet kerjätä muruja syötäväkseen.

 
Vanhankaupungin Jerusalem Synagoga on avoinna yleisölle, joten mekin piipahdimme sinne sisälle. Se on yksi harvoista synagogista Prahassa, joka on säästynyt tuhoilta. Keskellä synagogaa nouseva korkea kaari ja ikkunoiden lasimaalaukset ovat kerrassaan upeat. Lasimaalauksia on palautettu entiselleen ja muitakin korjaustöitä on tehty viime vuosina. Synagogan toisessa kerroksessa on mielenkiintoinen näyttely juutalaisuudesta, synagogassa järjestetään myös konsertteja ja muuta kulttuuritoimintaa.


 
Vanhankaupungin keskuksen historialliset rakennukset kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon ja keskusaukion ympärillä on useita nähtävyyksiä, matkamuistomyymälöitä ja ravintoloita. Keskustan astronominen kello Raatihuoneen seinässä kertoo ajan lisäksi auringon ja kuun sijainnin.

Kävelemme keskustasta joen rantaan. Joen varrella vieri vieressä olevat rakennukset edustavat monia arkkitehtonisia tyylisuuntia, joiden koristeissa on paljon ihmeteltävää. Sillan ylittäessä rakennustyyli muuttuu, sillä Pienen puolen rakennukset ovat barokkityylisiä, matalampia ja kadut väljempiä. Lähdemme kävelemään joen reunaa pitkin kohti Prahan linnaa.Kuljemme läpi puistikoiden ja kapeiden kujien, matkalta ostamme hieman lämmintä juomaa ja lähdemme kipuamaan ylämäkeen kohti kukkulaa, hiki alkaa kirpoilemaan otsalle noustessamme Prahan linnan edustalle. Kun pääsemme ensimmäiselle näköalatasanteelle näky kattojen yli kauas miljoonakaupunkiin on kerrassaan upea ja vasta silloin koko kaupungin suuruuden tajuaa.
 
 
 
Hieman ennen Prahan linnan pihaa aurinko pilkahtaa pilven raosta, mutta vain hetkeksi. Onnistuimme kiipeämään linnan pihalle juuri sopivasti keskipäivän aikaan, jolloin juhlallinen vahdinvaihto tapahtui fanfaarein. Turisteja on runsaasti paikalla, joten vahdinvaihdosta emme paljoa nähneet. Turvatarkastuksen jälkeen pääsemme linnan takapihalle ihailemaan upeaa Pyhän Vituksen katedraalia torneineen. Niin valtavan korkeat tornit, etten saa niitä mitenkään mahtumaan kokonaisuudessaan kuvaan.


 
Prahan linnalta matka alaspäin sujuu rattoisasti kapeaa kujaa pitkin, jossa taiteilijat olivat laittaneet töitään esille ja katusoittajat soittivat. Alhaalla lähdemme kulkemaan joen rantaa pitkin kohti tanssivaa taloa. Matkalla poiketaan hyvässä italialaisessa ravintolassa pastalla, pieni tauko kävelyssä tekee hyvää jaloille ja vatsakin kaipasi jo täydennystä.
 
 

Näin talo tanssii. Prahan modernin rakennusarkkitehtuurin teos erottuu selvästi muista ympärillä olevista rakennuksista ja herättää kiistatta keskustelua erikoisuudellaan. Kaartuva rakennus on rakennettu suurimmaksi osaksi lasista. Talon pohjakerroksessa on drinkkibaari ja kattoterassilla on yksi Prahan arvostetuimmista ruokaravintoloista, jossa järjestetään muutaman kerran viikossa myös viininmaistelutilaisuuksia. Muut kerrokset on yleisöltä suljettuja. Rakennus ei mielestäni ole kovin kaunis, mutta onhan se erikoinen.


Ihanaa viikonloppua!
 
Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri