Onnea Suomi

 


Itsenäisellä Suomella on synttärit - 100 vuotta! Hieno ikä ja paljon on vuosien saatossa muuttunut. Omat isovanhempani ja vanhempani ovat kokeneet sota-ajan ja siitä heille suuri kunnioitus ja kiitos. Nuoremmalla sukupolvella ei ole kosketuspintaa sota-aikaan ja sen jälkeiseen pula-aikaan, mutta vanhemmilla ihmisillä se on edelleen hyvässä muistissa ja pulpahtelee puheissa useasti esiin.

Maamme-laulu kuvastaa itsenäisyyttämme ja synnyinmaatamme, sen sanat on kirjoittanut J. Runeberg ja säveltänyt Fredrik Pacius. Se on mielestäni mahtipontisen kaunis laulu ja sanat kuvaavat maatamme hyvin. Juhlapäivänä sen sävelet kajahtavat eri puolilla Suomea järjestettävissä juhlatilaisuuksissa. Juhlaohjelmaa on järjestetty paljon, sekä pieniä että suuria juhlia, kulttuuria ja elämyksiä jokaiseen makuun. Jokainen meistä voi myös liittyä juhlatunnelmaan kolmella yhteisellä teolla: liputa, kahvita ja valaise.

Nosta sinäkin lippu salkoon

Suomen siniristilippu nostetaan salkoon liehumaan jo 5.12. klo 18 ja juhlaliputus jatkuu läpi yön aina itsenäisyyspäivän iltaan klo 22 asti. Jos mahdollista, niin lippu kannattaa valaista pimeän ajaksi. Helsingin Kauppatorille rakennetaan sadan Suomen lipun installaatio lasten ja nuorten nostaessa liput salkoon. Nyt on siis hyvä syy nostaa lippu jokaiseen salkoon juhlistamaan tätä ainutkertaista syntymäpäivää.

Vietä sinivalkoinen kahvihetki

Satavuotiaalle Suomelle järjestetään monilla työpaikoilla sinivalkoinen kahvihetki itsenäisyyspäivän aattona tiistaina klo 14. Niin meilläkin. Vietämme hetken työkavereiden kanssa juhlakahvien merkeissä ja uskoisin, että muutama sana vaihdetaan 100-vuotiaan Suomen historiasta ja selviytymisestä tähän päivään. Muutoksesta ja hyvinvoinnista. Voit myös itse järjestää kahvihetken, kutsu vaikka naapuri juhlakahville.

Valopolku

Ihmiset on kutsuttu myös mukaan sytyttämään lyhtyjä ja muodostamaan valokujia ympäri Suomen, sekä yksilönä että yhteisönä. Lyhdyt asetetaan valaisemattomille kaduille ja poluille 10 metrin välein. Tästä tulee varmasti upean näköinen kokonaisuus. Lyhdyistä lähtevä valo muodostaa valokujan, joka kuvaa maamme koettelemuksia ja valo ohjaa kulkijan turvallisesti eteenpäin. Olethan mukana tässä!
Perinteiseen tapaan itsenäisyyspäivän iltana sytytetään ikkunoille kaksi kynttilää kello 18.

Jos asuisin Imatralla, niin menisin ehdottomasti katsomaan koskinäytöstä kosken sillalle. Koskinäytökset järjestetään sekä aattona että itsenäisyyspäivänä kello 17 ja ne valaistaan sinivalkoisin värein. Voin kuvitella, kuinka upealta kuohut näyttävät hämärän laskiessa upeassa valaistuksessa. Harmittavasti kesällä Imatralla käydessäni ei koskinäytöksiä järjestetty lainkaan.

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän puhe ja juhlavastaanotto ovat perinteisiä ja ne kuuluvat aina päivän ohjelmaan. Tänä vuonna nähdään varmasti entistä upeampia juhlapukuja vastaanotolla. Sotaveteraanit astuvat ensimmäisenä kättelemään presidenttiparia ja sen jälkeen muut vieraat. Satavuotisjuhla huipentuu Helsingissä juhlailotulitukseen kello 22, jota kannattaa mennä katsomaan Tähtitorninmäelle, missä voit kuulla myös esitykseen liitetyn musiikin.


Onnea Suomi!Miten sinä juhlistat Suomi100 -juhlaa?
 
♡ Mari  

Kommentit

Suositut tekstit