Siirry pääsisältöön

Onnea Suomi

 


Itsenäisellä Suomella on synttärit - 100 vuotta! Hieno ikä ja paljon on vuosien saatossa muuttunut. Omat isovanhempani ja vanhempani ovat kokeneet sota-ajan ja siitä heille suuri kunnioitus ja kiitos. Nuoremmalla sukupolvella ei ole kosketuspintaa sota-aikaan ja sen jälkeiseen pula-aikaan, mutta vanhemmilla ihmisillä se on edelleen hyvässä muistissa ja pulpahtelee puheissa useasti esiin.

Maamme-laulu kuvastaa itsenäisyyttämme ja synnyinmaatamme, sen sanat on kirjoittanut J. Runeberg ja säveltänyt Fredrik Pacius. Se on mielestäni mahtipontisen kaunis laulu ja sanat kuvaavat maatamme hyvin. Juhlapäivänä sen sävelet kajahtavat eri puolilla Suomea järjestettävissä juhlatilaisuuksissa. Juhlaohjelmaa on järjestetty paljon, sekä pieniä että suuria juhlia, kulttuuria ja elämyksiä jokaiseen makuun. Jokainen meistä voi myös liittyä juhlatunnelmaan kolmella yhteisellä teolla: liputa, kahvita ja valaise.

Nosta sinäkin lippu salkoon

Suomen siniristilippu nostetaan salkoon liehumaan jo 5.12. klo 18 ja juhlaliputus jatkuu läpi yön aina itsenäisyyspäivän iltaan klo 22 asti. Jos mahdollista, niin lippu kannattaa valaista pimeän ajaksi. Helsingin Kauppatorille rakennetaan sadan Suomen lipun installaatio lasten ja nuorten nostaessa liput salkoon. Nyt on siis hyvä syy nostaa lippu jokaiseen salkoon juhlistamaan tätä ainutkertaista syntymäpäivää.

Vietä sinivalkoinen kahvihetki

Satavuotiaalle Suomelle järjestetään monilla työpaikoilla sinivalkoinen kahvihetki itsenäisyyspäivän aattona tiistaina klo 14. Niin meilläkin. Vietämme hetken työkavereiden kanssa juhlakahvien merkeissä ja uskoisin, että muutama sana vaihdetaan 100-vuotiaan Suomen historiasta ja selviytymisestä tähän päivään. Muutoksesta ja hyvinvoinnista. Voit myös itse järjestää kahvihetken, kutsu vaikka naapuri juhlakahville.

Valopolku

Ihmiset on kutsuttu myös mukaan sytyttämään lyhtyjä ja muodostamaan valokujia ympäri Suomen, sekä yksilönä että yhteisönä. Lyhdyt asetetaan valaisemattomille kaduille ja poluille 10 metrin välein. Tästä tulee varmasti upean näköinen kokonaisuus. Lyhdyistä lähtevä valo muodostaa valokujan, joka kuvaa maamme koettelemuksia ja valo ohjaa kulkijan turvallisesti eteenpäin. Olethan mukana tässä!
Perinteiseen tapaan itsenäisyyspäivän iltana sytytetään ikkunoille kaksi kynttilää kello 18.

Jos asuisin Imatralla, niin menisin ehdottomasti katsomaan koskinäytöstä kosken sillalle. Koskinäytökset järjestetään sekä aattona että itsenäisyyspäivänä kello 17 ja ne valaistaan sinivalkoisin värein. Voin kuvitella, kuinka upealta kuohut näyttävät hämärän laskiessa upeassa valaistuksessa. Harmittavasti kesällä Imatralla käydessäni ei koskinäytöksiä järjestetty lainkaan.

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän puhe ja juhlavastaanotto ovat perinteisiä ja ne kuuluvat aina päivän ohjelmaan. Tänä vuonna nähdään varmasti entistä upeampia juhlapukuja vastaanotolla. Sotaveteraanit astuvat ensimmäisenä kättelemään presidenttiparia ja sen jälkeen muut vieraat. Satavuotisjuhla huipentuu Helsingissä juhlailotulitukseen kello 22, jota kannattaa mennä katsomaan Tähtitorninmäelle, missä voit kuulla myös esitykseen liitetyn musiikin.


Onnea Suomi!Miten sinä juhlistat Suomi100 -juhlaa?
 
♡ Mari  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri