Siirry pääsisältöön

Mehevä taateli-piimäkakku


Herkullinen taatelikakku on ehkä maailman helpoin kakku ja takuuvarma joulukakku. Kuivakakku säilyy hyvänä noin 1-2 viikkoa leipomisesta. Tämä kakku sopii myös hyvin  uuden vuoden kahvipöytään. Kakun voi myös pakastaa. 

Minulla jäi joululeivistä jäljelle puoli litraa piimää ja sattumalta silmiini osui tämä vanha ohje reseptilaatikosta. Tarkoitus oli tehdä ihan perinteinen taatelikakku, jossa kaikki aineet lisätään voi-sokerivaahtoon lämpimän taatelisoseen kanssa, mutta nyt päätin kokeilla jotain muuta. Olen tehnyt tämän ohjeen mukaan taatelikakun muutama joulu taaksepäin. 

Ehdit hyvin tehdä taatelikakun jouluun, sillä tämä kakkuhan on parhaimmillaan mehevöidyttyään pari päivää. Kakku on myös kiva kääräistä folioon ja viedä jouluviemisenä kylään.

 


Ohjeen alkuperää en tiedä, koska se löytyi irrallisella lapulla laatikosta ja tietenkin ohjetta täytyy muunnella pienellä omalla twistillä (kuten aina).

Mehevä taateli-piimäkakku
 

2½ dl piimää (tai soijamaitoa + 1 rkl etikkaa)
1 ½ dl tummaa siirappia
1 iso kananmuna (tai 2 rkl chia siemeniä sekoitettuna 4 rkl veteen)
150 g voita (sulatettuna)
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
1 ½ tl kanelia
1 tl soodaa
3 dl taateleita, viikunoita ja rusinoita (käytä kaikkia tai vaihtele)
1 rkl konjakkia

  1. Voitele kakkuvuoka ja leivitä se mantelijauholla.
  2. Leikkaa taatelit ja viikuna pieniksi. (Voit käyttää myös aprikooseja tai luumuja).
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kuivahedelmät jauhoihin.
  4. Vatkaa siirappi, sokeri, kananmuna ja  piimä. Yhdistä siihen kuivat aineet ja voisula.
  5. Lisää ruokalusikallinen konjakkia ja sekoita.
  6. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.


Koristele tomusokerilla tai voit myös kuorruttaa kakun suklaalla.  Kuumenna silloin kattilassa 3/4 dl kuohukermaa kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja lisää 100 g paloiteltua tummaa leivontasuklaata. Anna suklaan sulaa 2-3 minuuttia. Sekoita tasaiseksi seokseksi ja valuta kuorrutus kakun päälle.

Ihanaa joulunodotusta
♡ Mari 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri