Siirry pääsisältöön

Leipäjonon häpeä ja joulumielen toivotus

Joulua kohti  kiiruhdetaan lahjaostosten ja jouluruokien merkeissä. Ihan kohta on joulu. Viime vuosina perheeni joulun vietto on muuttunut ja odotan joulua seesteisempänä kuin aiemmin, periaatteella: tehdään se mikä ehditään. Tavaralahjat ovat muuttuneet aineettomiksi ja läheisille ostan pieniä lahjoja ajatuksella: pidemmäksi ajaksi hyvää mieltä. Yhteinen aika ja välittäminen on tärkeämpää, kuin iso lahjakasa kuusen alla.

Viime viikkoina olen pysähtynyt useita kertoja katsomaan Tv-mainosta, jossa lapset luettelevat lahjatoiveitaan ja viimeisenä pieni surusilmäinen tyttö esittää lahjatoiveensa: "että joku pitäisi sylissä". Lapset, joilla ei ole lämmintä syliä jouluna eikä ehkä koskaan muulloinkaan, saavat sydämeni särkymään. Miten heitä voisi auttaa turvallisen elämän alkuun?Kävelen työmatkani. Kävelytie johtaa pihan poikki, jossa asetellaan aamuisin eurolavoille ruokaa: maitoa, jogurttia, leipää, juureksia ja hedelmiä, milloin mitäkin. Jos satun kävelemään samaa reittiä päivällä, niin pihalla on pitkä jono ruuan jonottajia isoine kasseineen. Ihmisiä joilla ei ole tuloja, ei riittävää sosiaaliturvaa, eikä ruokaa. He jonottavat ulkona tuntikausia, pakkasessa tai sateessa. 

Jonot herättävät minussa monenlaisia ajatuksia pujotellessani tungoksessa ihmisten ohi. Joka kerta tulee paha olo, koska näillä ihmisillä on hätä. Tunnelma on piinaavan hiljainen, huoli ja suru näkyy jonottajien kasvoilta. Välillä tekisi mieli kysyä jonossa seisovalta lapsiperheeltä tai vanhukselta, mitä sinulta puuttuu ja voinko mitenkään auttaa? Joskus taas vesi herahtaa kielelle aamulla, kun katson lavoilla olevia jogurttipurkkeja tai omenoita, etenkin silloin kun omat välipalat unohtuivat kotiin. Jakelupäivän jälkeen, näen joskus ojanpientareelle heitettyjä täysinäisiä pakkauksia ruokaa ja vihanneksia, jotka eivät ole noutajille kelvanneet, se ihmetyttää ja harmittaa.

Tiedän, että monelle ihmiselle ruokajonossa jonottaminen on välttämätöntä, jotta selviää päivästä toiseen. On hienoa, että kauppojen hävikit voidaan tänä päivänä jakaa apua tarvitseville. Käsittääkseni aikaisemmin kauppojen hävikki piti kärrätä kaatopaikalle, eikä niitä saanut toimittaa eteenpäin. 


Kirjoitin ruokahävikistä joku aika sitten ja totesin, että aihe on hyvin ajankohtainen monelle. Materiaalikierrätys, uudelleen käyttö ja ruokahävikin hyödyntäminen ovat tätä päivää. Pehmeät arvot näkyvät ja niistä puhutaan häpeilemättä. Ruokahifistelyn rinnalle on muodostunut vankka joukko ihmisiä, jotka ajattelevat oikeasti luontoa ja ilmastonmuutosta. He yrittävät estää ruuan tuottamiseen, kuljettamiseen, pakkaamiseen sekä varastointiin kuluneen energian ja resurssien katoamista jätepussiin.Viime joulusta minulla on muistissa hyvänolon tunne siitä, kun toimitin välikäsien kautta yksinhuoltajaperheelle jouluiset ruokapaketit. Kiitosviesti ja sen kauniit sanat lämmittävät vieläkin mieltäni ja tunsin tehneeni yhden perheen onnelliseksi, ainakin hetkellisesti. Lahjoitus ei vaadi paljon, hieman rahaa, vaivaa ja muutaman ajatuksen siitä, mitkä asiat lämmittäisivät jouluna avustusperhettä. Me saimme hetkessä kerättyä pari kassillista ruokaa ja muuta tarpeellista tavaraa valitsemallemme perheelle. Avustettavien perheiden tilanteita voit selata Apuna ry facebook- sivuilta. 

Näin joulun alla monien muidenkin hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta taataan joulujuhla niille, jotka eivät syystä tai toisesta itse pysty sellaista järjestämään. Pienen hyvänmielen joululahjoituksen voi antaa myös rahallisessa muodossa esimerkiksi Unicefin tai kotimaan lapsiperheille Punaisen ristin Hyvä Joulumieli -keräyksellä, jolla vähävaraiset tai vaikeassa elämäntilanteessa olevat lapsiperheet voivat hankkia ruokatarvikkeita joulujuhlaansa.

Nuorkauppakamarin Joulupuu -keräykseen voi lahjoittaa paketteja lapsille ja lahjat toimitetaan saajilleen luotettavien paikallisten kumppaneiden kautta. Keräyspaikkoja on eri puolella Suomea. Eikä kannata  myöskään unohtaa vanhuksia. Ole joulupukkina seniorille -kampanjalla voit ilahduttaa jouluisella kukkatervehdyksellä vanhusta jättämällä hänelle joulutervehdyksen. Joulukukalla teet vanhuksen varmasti iloiseksi.

Hyvän tahdon joulumieltä kaikille!
♡ Mari 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri