Irti kiireestä ja ajankäyttö hallintaan
Luin Anna Perhon kirjan Antisäätäjä: Fiksun ajankäyttäjän oppaan sekä Marie Kondon Iloa säkenöivä järjestys. Molemmat kirjat herättivät paljon ajatuksia ja vaikka toisessa paneudutaan oman elämän ajankäytön järjestämiseen ja toisessa kodin järjestämiseen, niin kirjoissa on pohjalla  sama ajatus. Karsi ja keskity olennaiseen - Sinulle tärkeään.

Havahduin kiireeseen jo muutamia vuosia sitten ja olen pyrkinyt karsimaan sanastostani sanan "kiire" pois. Downshiftingistä puhutaan paljon, mutta todellisuudessa kiire poistuu vain karsimalla töitä ja tekemistä. Olen syksyn aikana opetellut jakamaan osan töistäni ja varaamaan tärkeille asioille aikaa kalenterista, en "myy" koko työaikaani kokouksille. Muutoin päivä menee kokouksissa ja illalla, kun muut lähtevät kotiin, jään tekemään perustyötäni. Täytyy myöntää, että tämä ei ole onnistunut täydellisesti, joten harjoittelua täytyy jatkaa. Suunnittelen viikon etukäteen ja pyrin ennakoimaan työt, niin ettei viime metreillä tule kiire, kun deadline lähestyy.

Kodin järjestäminen on tavaroiden löytymisen kannalta myös tärkeää, sillä säästät aikaa, kun se ei kulu tavaroiden etsimiseen, samalla hermot pysyvät kurissa ja voit käyttää ajan siihen, mihin olit sen tarkoittanut. Urheiluvaatteiden etsiminen voi syödä lenkistä monta minuuttia. Säilytyksen järjestämisen neljä periaatetta ovat Kondon mukaan: saman lajin tavarat yhteen, taittele, aseta pystyyn ja jaa säilytystila neliöihin. Lisäisin listaan vielä ehkä tärkeimmän: laita tavarat paikoilleen.Kiireen pahimmat viholliset ovat sähköposti, puhelin ja some. Anna Perho kehottaa pitämään digipaastoja, siis sellaisia joissa et jojoile edestakaisin, vaan haet pysyvää tulosta digiaikaan. Kuten kilojen pudotuksessa, niin tässäkin tärkeää on päivärytmi eli ota 1-3 hetkeä päivääsi, jolloin laitat puhelimen tietoisesti pois. Yleensä sillä välin ei ehdi tapahtua mitään kamalaa, vaikka niin itse uskotkin. Jätä puhelin kotiin, kun lähdet lenkille ja harrastukseesi, jätä sähköpostit lukematta, kun keskityt työhösi, jätä puhelin laukkuun, kun tapaat ystäväsi. Minä olen poistanut kaikki muistutukset puhelimesta (paitsi kalenterimuistutukset), koska minun ei tarvitse olla koko ajan tietoinen, kuka lähettää viestejä tai päivityksiä.

Tylsää työtä on meillä kaikilla - velvollisuuksia. Jos haluat nauttia elämästä ja tehdä sinulle tärkeitä asioita, niin hoida tylsät työt ripeästi pois alta, äläkä siirrä niitä huomiselle. Suunnittele päiväsi edellisenä iltana ja ota työn alle heti aamulla kaikkein haastavimmat ja vaikeimmat asiat, älä siirrä niitä tuonnemmaksi, sillä se tekee asioihin tarttumisesta vain vaikeampaa. Aamulla sinulla on eniten virtaa ja kun työ on tehty, voit ottaa loppupäivän rennommin. Mitä paremmin olet tietoinen lähitulevaisuudesta ja tehtävien tärkeysjärjestyksestä, sitä vähemmän tekemättömät työt stressaavat sinua. Suunnittele siis etukäteen tekemisiäsi niin paljon kuin se on mahdollista, sillä yllätyksiä tulee aina.

Ajankäytön muutokset voit aloittaa listaamalla ne asiat, jotka ovat sinulle kaikkein tärkeimpiä ja jättämällä niille kalenteristasi aikaa. Priorisoi. Edesmennyt formulalääkäri Aki Hintsa esitti asiakkailleen seuraavat kysymykset ensi töikseen:

1. Tiedätkö kuka olet?
2. Tiedätkö, mitä haluat?
3. Hallitsetko omaa elämääsi?

Ehkä näistä on apua myös sinulle.


Muutama kuukausi sitten hautasin isäni. Kirjoittaessani hautajaispuhetta mietin myös, mitä minusta jää jäljelle, millaisia muistoja, tekoja ja mitä olen läheisilleni antanut evääksi tähän elämään, mihin olen käyttänyt aikani. Kun kirjoitin puhetta, mieleeni nousivat pienet hetket elämäni varrelta, joissa isä oli ollut läsnä kiireettömänä, niihin liittyi turvallisuuden tunne, välittäminen ja rakkaus.

Kun lepäät ja olet vapaalla, ole sitä silloin aidosti ja tee juuri sitä, mikä sillä hetkellä tuntuu sinusta parhaimmalle - hyvällä omallatunnolla. Minä pääsen irti kiireestä parhaiten kävelyretkilläni, jolloin puhelin jää kotiin ja nautin näistä maisemista ja hiljaisuudesta täysipainoisesti. Tallennan tämän tunteen kamerallani, koska se on minulle täydellistä akkujen latausta.

Kiitos, että olet siellä ruudun toisella puolella.
♡ Mari

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä postaus, jään mietiskelemään omia vastauksiani Hintsan kysymyksiin :)

    VastaaPoista
  2. Hei Piia, Kiitos kommentistasi. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, mikä elämässä on oikeasti tärkeää, hallitsenko omaa elämääni, vai joku muu. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tärkeämmiksi pehmeät arvot tulevat. Pienillä hetkillä on merkitystä, ne ovat helmiä helminauhassa, josta muodostuu elämän onni. Ihanaa joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit