Siirry pääsisältöön

Helpot näkkärit siemenillä ja ilman





Oletko tehnyt näkkäriä? Näkkäriä on kiva ja helppo tehdä ja itsetehty näkkäri on todella maukasta. Taikina valmistuu nopeasti pyöräyttämällä aineet sekaisin, ainoastaan paistaminen vie hieman aikaa. 

Ihastuin siemennäkkäriin jo vuosia sitten. Näkkäri on niin hyvää, että yleensä sitä menee heti lämpimänä monta palaa tuorejuustolla sipaistuna. Nyt päätin kokeilla hieman rukiisempaa näkkäriä ilman siemeniä, vaikka siemenet ovatkin yksi herkkuni. Näkkäri on siitä mukava, että se säilyy pitkään ja maistuu kaikille. Se kaipaa päälleen vain hieman voita tai tuorejuustoa. Se on kiva lisä iltateelle. 

Pyöreiden näkkäreiden ohjeesta tulee 20 näkkäriä, jotka on kätevintä paistaa kiertoilmassa, niin säästät puolet paistoajasta. Siemennäkkäristä tulee yksi pellillinen.  Anna näkkäreiden jäähtyä pellillä ja taita vasta sitten ne palasiksi. Voit ruuduttaa siemennäkkärin ennen paistamista esim. taikinahyrrällä, niin palaset lohkeavat tasaisemmin. Molemmat ohjeet ovat Sikke Sumarin Nami Namaste keittokirjasta.

Pyöreät näkkärit

50 g hiivaa
5 dl maitoa
2 tl suolaa
4 rkl seesaminsiemeniä
6 dl ruisjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva lämpimään maitoon, lisää suola ja siemenet sekä ruisjauhot ja sekoita hyvin. Lisää vehnäjauhoja noin 4 dl ja vaivaa taikina hyvin, jos tarpeen lisää loput vehnäjauhot. Jaa taikina leivinpöydällä 20 palaan ja pyöritä pulliksi (käytä ruisjauhoja apuna). Anna nousta 20 minuuttia. Jauhota leivinpöytä hyvin ruisjauhoilla ja kaulitse pullat litteiksi. Voit halutessasi kaulita leivät ruutukaulimella tai pistellä palat haarukalla. Paista 8-10 minuuttia 220-asteessa. Käännä näkkärit paiston puolivälissä.




Siemen näkkärit

2 dl kaurahiutaleita (käytin isoja)
3 rkl kurpitsansiemeniä
3 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl seesaminsiemeniä
1 1/2 rkl chiansiemeniä
1 1/2 rkl rouhittuja pellavansiemeniä
1 1/2 rkl psylliumia
3/4 tl suolaa
2 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl vaahterasiirappia

Sekoita kaikki aineet kulhossa. Levitä taikina pellille ja kauli kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Paista 20 minuuttia 175-asteisessa uunissa ja käännä, paista vielä 20 minuuttia.




 Joulunodotuksin
Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri