Syönkö antibiootteja turhaan?

Syysflunssat riehuvat pahimmillaan ja moni hakee terveyskeskuksesta apua flunssaan. Lääkärin vastaanotolta astutaan ulos pettyneenä, ellei lääkäri määrää antibiootteja sairauden selättämiseen. Mainokset kehottavat nappaamaan särkytabletin heti, kun päässä tuntuu hieman kipua ja taas leikki sujuu täysipainoisesti lasten kanssa. Ärsyynnyn näistä särkylääkemainoksista. Parempi tapa on yrittää ensin poistaa pieni jomotus lähtemällä lenkille raikkaaseen ulkoilmaan ja juoda vettä riittävästi. Minä en halua syödä yhtään ylimääräistä pilleriä.Antibiootille vastustuskykyisistä bakteereista puhutaan paljon ja siitä, että meillä kaupunkilaisilla on liian vähän luonnossa eläviä bakteereita kehossamme, immuunijärjestelmämme on heikentynyt ja olemme liian vähän kosketuksissa luontoon. Kaupunkilaisilla on myös suurempi riski sairastua tulehduksellisiin suolistotauteihin suolistomikrobistomme muutoksen vuoksi. Tunnen ison piston sydämessäni, koska olen suojellut lapsiani pienenä kaikelta lialta, enkä antanut heidän kaivaa maata, saatikka syödä hiekkaa. Se kaikki olisikin vain monipuolistanut heidän bakteerikantaansa. Kunpa oikeaa tietoa olisi ollut silloin enemmän.

Antibiootti vaikuttaa ihmisen bakteerikantaan ja altistaa jatkossa helpommin haitallisille bakteereille. Antibioottien liikakäytön vaarana on, että lääkkeet eivät enää tehoa ja sairauksiin ei löydy enää parantavaa lääkettä. Uusia antibiootteja etsitään sienistä ja maaperästä. Muistelen, että eräässä tv-ohjelmassa kerrottiin, ettei uusien antibioottien kehittäminen kiinnosta suuria lääkeyrityksiä. Hengitystietulehduksiin käytetään valtaosa  antibiooteista sairaalan ulkopuolella ja antibioottiresistenssiä pidetäänkin tällä hetkellä ihmiskunnan suurimpana terveysuhkana.


Tavallinen flunssa on useimmiten viruksen aiheuttama, eikä vaadi antibiootteja. Aikaisemmin korvatulehdukseen, poskiontelotulehdukseen ja keuhkoputkentulehdukseen määrättiin aina antibiootti (kyllä, myös omille lapsilleni), tämä käsitys elää vielä monien mielessä ja aiheuttaa ihmettelyä, ellei lääkekuuria tule lääkäriltä. Olenpa jopa kuullut tarinan, jossa potilas on mennyt toiselle lääkärille, kun ensimmäinen ei ole määrännyt antibioottikuuria flunssaan. Lääkärin ammattitaito kyseenalaistetaan, ellei hän määrää lääkettä. Onneksi lääkäriohjeistuksia on päivitetty ja toivottavasti myös potilaiden asenteet muuttuvat nopeasti. Tärkeää on myös jatkaa julkista keskustelua antibioottien ja turhaan syötyjen lääkkeiden haitoista.

Tiesitkö, että Suomessa käytetään lääkkeitä enemmän kuin muissa pohjoismaissa. Vuodatukseni tarkoituksena ei ole tuomita kaikkea lääkkeiden käyttöä, totta kai sairauksien hoitoon on syötävä määrätyt lääkkeet säännöllisesti. Käsitykseni vai on, että lääkkeitä popsitaan melko huolettomasti vähäiseenkin vaivaan.


Mitä mieltä sinä olet?

 ♡ Mari 

Kommentit

 1. Olen niin samoilla linjoilla lääkkeiden käytön suhteen. Itse käytän eteerisiä öljyjä ja olen saanut niistä mielettömästi apua. Harvemmin on enää niiden jälkeen tarvinnut turvautua lääkkeisiin. Luonnonmukaiset hoitokeinot eivät suinkaan ole tuulesta temmattuja, vaan ne ihan oikeasti toimivat ja niistä löytyy tutkimuksiakin. Harmillisesti moni mieltää sanan luonnonmukaisuus huuhaana tai viherpesuna. Kumpa vain yhä useampi pysähtyisi miettimään, mitä kehoonsa laittaa ja löytyisikö muita vaihtoehtoja lääkkeiden sijaan.

  VastaaPoista
 2. Hei Janna ja kiitos kommentistasi. Juuri noin! Suurin osa nappaa vaivaan kuin vaivaan pillerin, miettimättä sen enempää, mistä kipu aiheutuu ja voisiko sen poistaa muilla keinoin. Pysytään me luonnonmukaisissa hoitokeinoissa. Ihanaa joulunodotusta.

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä ehdottomasti! Itsekin joskus menin jokaisesta pikkujutusta lääkäriin hakemaan lääkkeitä, nykyään en! Tuemme myös lapsen omaa vastustuskykyä ravitsevalla puhtaalla ruualla emmekä ole hänen kanssaan ylihygieenisiä 🙂 Onneksi hän on pysynyy hyvin terveenä eikä lääkkeisiin ole tarvinnut toistaiseksi koskea ❤️

  VastaaPoista
 4. Hei Anniina. Hienoa ja kiitos kommentistasi! Olet järkevämpi kuin minä aikoinaan, kun et ole ylihygieeninen lapsen kanssa. Puhdas ruoka on ravinnon perusta. Ihanaa joulunodotusta sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit