Siirry pääsisältöön

Syönkö antibiootteja turhaan?

Syysflunssat riehuvat pahimmillaan ja moni hakee terveyskeskuksesta apua flunssaan. Lääkärin vastaanotolta astutaan ulos pettyneenä, ellei lääkäri määrää antibiootteja sairauden selättämiseen. Mainokset kehottavat nappaamaan särkytabletin heti, kun päässä tuntuu hieman kipua ja taas leikki sujuu täysipainoisesti lasten kanssa. Ärsyynnyn näistä särkylääkemainoksista. Parempi tapa on yrittää ensin poistaa pieni jomotus lähtemällä lenkille raikkaaseen ulkoilmaan ja juoda vettä riittävästi. Minä en halua syödä yhtään ylimääräistä pilleriä.Antibiootille vastustuskykyisistä bakteereista puhutaan paljon ja siitä, että meillä kaupunkilaisilla on liian vähän luonnossa eläviä bakteereita kehossamme, immuunijärjestelmämme on heikentynyt ja olemme liian vähän kosketuksissa luontoon. Kaupunkilaisilla on myös suurempi riski sairastua tulehduksellisiin suolistotauteihin suolistomikrobistomme muutoksen vuoksi. Tunnen ison piston sydämessäni, koska olen suojellut lapsiani pienenä kaikelta lialta, enkä antanut heidän kaivaa maata, saatikka syödä hiekkaa. Se kaikki olisikin vain monipuolistanut heidän bakteerikantaansa. Kunpa oikeaa tietoa olisi ollut silloin enemmän.

Antibiootti vaikuttaa ihmisen bakteerikantaan ja altistaa jatkossa helpommin haitallisille bakteereille. Antibioottien liikakäytön vaarana on, että lääkkeet eivät enää tehoa ja sairauksiin ei löydy enää parantavaa lääkettä. Uusia antibiootteja etsitään sienistä ja maaperästä. Muistelen, että eräässä tv-ohjelmassa kerrottiin, ettei uusien antibioottien kehittäminen kiinnosta suuria lääkeyrityksiä. Hengitystietulehduksiin käytetään valtaosa  antibiooteista sairaalan ulkopuolella ja antibioottiresistenssiä pidetäänkin tällä hetkellä ihmiskunnan suurimpana terveysuhkana.


Tavallinen flunssa on useimmiten viruksen aiheuttama, eikä vaadi antibiootteja. Aikaisemmin korvatulehdukseen, poskiontelotulehdukseen ja keuhkoputkentulehdukseen määrättiin aina antibiootti (kyllä, myös omille lapsilleni), tämä käsitys elää vielä monien mielessä ja aiheuttaa ihmettelyä, ellei lääkekuuria tule lääkäriltä. Olenpa jopa kuullut tarinan, jossa potilas on mennyt toiselle lääkärille, kun ensimmäinen ei ole määrännyt antibioottikuuria flunssaan. Lääkärin ammattitaito kyseenalaistetaan, ellei hän määrää lääkettä. Onneksi lääkäriohjeistuksia on päivitetty ja toivottavasti myös potilaiden asenteet muuttuvat nopeasti. Tärkeää on myös jatkaa julkista keskustelua antibioottien ja turhaan syötyjen lääkkeiden haitoista.

Tiesitkö, että Suomessa käytetään lääkkeitä enemmän kuin muissa pohjoismaissa. Vuodatukseni tarkoituksena ei ole tuomita kaikkea lääkkeiden käyttöä, totta kai sairauksien hoitoon on syötävä määrätyt lääkkeet säännöllisesti. Käsitykseni vai on, että lääkkeitä popsitaan melko huolettomasti vähäiseenkin vaivaan.


Mitä mieltä sinä olet?

 ♡ Mari 

Kommentit

 1. Olen niin samoilla linjoilla lääkkeiden käytön suhteen. Itse käytän eteerisiä öljyjä ja olen saanut niistä mielettömästi apua. Harvemmin on enää niiden jälkeen tarvinnut turvautua lääkkeisiin. Luonnonmukaiset hoitokeinot eivät suinkaan ole tuulesta temmattuja, vaan ne ihan oikeasti toimivat ja niistä löytyy tutkimuksiakin. Harmillisesti moni mieltää sanan luonnonmukaisuus huuhaana tai viherpesuna. Kumpa vain yhä useampi pysähtyisi miettimään, mitä kehoonsa laittaa ja löytyisikö muita vaihtoehtoja lääkkeiden sijaan.

  VastaaPoista
 2. Hei Janna ja kiitos kommentistasi. Juuri noin! Suurin osa nappaa vaivaan kuin vaivaan pillerin, miettimättä sen enempää, mistä kipu aiheutuu ja voisiko sen poistaa muilla keinoin. Pysytään me luonnonmukaisissa hoitokeinoissa. Ihanaa joulunodotusta.

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä ehdottomasti! Itsekin joskus menin jokaisesta pikkujutusta lääkäriin hakemaan lääkkeitä, nykyään en! Tuemme myös lapsen omaa vastustuskykyä ravitsevalla puhtaalla ruualla emmekä ole hänen kanssaan ylihygieenisiä 🙂 Onneksi hän on pysynyy hyvin terveenä eikä lääkkeisiin ole tarvinnut toistaiseksi koskea ❤️

  VastaaPoista
 4. Hei Anniina. Hienoa ja kiitos kommentistasi! Olet järkevämpi kuin minä aikoinaan, kun et ole ylihygieeninen lapsen kanssa. Puhdas ruoka on ravinnon perusta. Ihanaa joulunodotusta sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri