Samettityynyjä, torkkupeittoja ja kynttilöitä


Tummenevat illat ja huurteiset pakkasaamut ovat liittyneet lokakuuhun, ennen kuin maan peittää valkea lumipeite ja valon määrä lisääntyy lumen heijastuksesta (haaveilen, että saadaan kunnon talvi). Syksyssä on yllättävää se, että saan aina syksyisin valtavan järjestely- ja sisustusinnostuksen. Niin myös tänä syksynä. Mattojen paikkoja on vaihdettu, uusia sohvatyynyjä ostettu ja tavaroita siirrelty paikasta toiseen. Ei mitään suurta, mutta pientä fiksausta ja rymsteerausta.

Takkahuoneen ja työhuoneen matot vaihtoivat viikkosiivouksessa paikkaa ja molempien huoneiden tunnelma muuttui oleellisesti. Kiva, että pienillä ratkaisuilla saa muutosta kotiin, ei aina tarvitse olla uutta. Kun vielä takkahuone ja työhuone sijaitseva eri kerroksissa, niin muutos näyttää sitäkin suuremmalle. Samassa innostuksessa terassilla ollut pyöreä juuttimatto siirtyi sisääntuloaulaan, ainakin talven ajaksi. Aula näyttää nyt sisustetulle, kun aikaisemmin lattialla oli vain ovensuumatot.
Loppu kesästä olin kovin innoissani olohuoneen uusista pellavaverhoista, mutta syksyn tullen olohuone alkoi tuntumaan värittömälle ja aloin kaipaamaan myös sinne väriä, mutta mitä väriä, se oli vaikea päättää. Ehkä tähän vaikutti myös sisustuslehdissä esitellyt syksyn tummanpuhuvat trendivärit. Pitkin syksyä olen totutellut vahvoihin syysväreihin ja uusiin kangasmateriaaleihin, lähinnä samettiin. Kieltämättä sametti toi mielikuviini 80-luvun ruskeat, kuluneet vakosamettisohvat, eikä se saanut aluksi minua innostumaan lainkaan tästä materiaalista. Pikku hiljaa se kuitenkin otti minusta otteen ja aloin jo salaa ajatuksissani sovittelemaan samettityynyjä sohvallemme.

Olin keskiviikkona Cobellon sisustusillassa, jossa näin ja etenkin pääsin koskettelemaan, kauniita Linumin samettityynyjä. Pienen pohdinnan jälkeen (lähinnä väriä pohdin) valitsin kulmasohvallemme kaksi uutta tumman viininpunaista tyynyä. Täytyy myöntää, että harkinnassa oli myös tumman vihreä väri, väri jota en ole koskaan osannut yhdistää kotiini tai vaatteisiini. Se on minulle hyvin outo väri, ei vastenmielinen vaan outo. Tyynyjen samettinen pinta on ylellisen tuntuinen ja väri on hyvin syvä ja kaunis, sametti hehkuu kauniisti muutaman rouheisemman tyynyn vierellä. Uusien sohvatyynyjen kaveriksi jätin vanhat, aikoinaan sohvan mukana ostetut tyynyt ja itse neulotut luonnonvaaleat torkkupeitot.
Torkkupeittoja ei voi siirtää syrjään, sillä ne ovat joka ilta meillä käytössä. Peittoja on sohvilla, sänkyjen päällä ja tuoleissa, näistä olenkin aiemmin kirjoittanut täällä. Edelleen on sopiva lanka etsinnässä, mutta ehkä se ajan myötä löytyy. Hetken harkitsin jo peiton neulomista paksusta  Knit at Home Chunky Wool -langasta, mutta se jäi sitten ajatuksen asteelle, koska peitolle olisi tullut hintaa melko reippaasti eikä aikakaan oikein riittänyt silloin. Mielestäni torkkupeiton tulee olla riittävän iso (pitkä ja leveä) ja kevyt, sekä tietysti ihanan lämmittävä, että sen sisälle on mukava kääriytyä.
Kun illat pimenevät, niin tietenkin kynttilät ja lyhdyt pääsevät esille varastosta. Kesällä pidän muutamaa lyhtyä pöydillä ja isompia koristeena terassilla, mutta talven tullen kaikki loputkin lyhdyt saavat olla esillä lattialla, portailla, pöydillä ja etuoven pielessä ja niitä myös poltetaan ahkerasti. Jo useamman vuoden ajan on lempilyhtyni ollut Pentikin musta rautalyhty ja Monday to Sunday Home pieni metallinen pöytälyhty, joka on niin ihanan rouhean näköinen ja se on saanut paikan keittiön työpöydältä. Molemmissa on lasisisus, joten niitä on turvallista polttaa, vaikka hetkeksi silmä painuisi kiinni iltahämärässä.
Kynttilöitä kuluu talven aikana paljon, niin tavallisia tuikkukynttilöitä kuin erilaisia vaha- ja tuoksukynttilöitä. Ostin H&M Homesta sementtisen tuoksukynttilän, joka on minusta kaunis ja tuoksu mieto havupuinen. Pidän sementin rouheudesta ja meillä sitä löytyy mm. kynttilänjaloista, maljakoista ja kukkien suojaruukuista. Edullisia ostoksia olen tehnyt esimerkiksi Biltemasta, josta muutama vuosi sitten löysin korkeat kynttiläjalat eli kannattaa joskus lähteä miehen kanssa autotarvikkeita ostamaan.
Miten syksy vaikuttaa sinuun?

Ihanaa viikonloppua 💚 Mari


Kommentit

Suositut tekstit