Siirry pääsisältöön

Onko sinua huijattu?

Infoähkyä, sähköpostitulvaa, somea, päivälehteä, viikkolehteä, uutisia sieltä ja täältä. Äääk, välillä tuntuu, että infoa tulee ihan liikaa joka tuutista. Hakkerit ja tietojenkalastelijat saattavat iskeä, kun oma huomiokyky heikkenee. Luin juuri, että sähköpostiosoite on yksi vaarallisimmista, jolla pääsee käsiksi tietoihisi, ja kaikkihan me jaamme omaa sähköpostiosoitetta huoletta muille. Salasanat saadaan helposti käyttöön, kun sähköposti on tiedossa. Pyydetään vain sähköpostiin uusi salasana ja siinä se on.


Kaikki tieto minusta ja sinusta on kaikkien käytössä, ei koskaan tiedä, mihin meidän tietojamme käytetään. Evästeitä on joka nettisivulla, jotka tallentavat liikkeemme netissä. Kuinka monta salasanaa sinulla on, vai kirjaudutko aina järjestelmiin samalla salasanalla? Jokaisen kannattaa miettiä, miten suojautua netissä, miten torjua evästeet ja miten salaa henkilökohtaista tietoa sisältävät viestit.

Valeuutinen vai totta, mistä erottaa valeuutisen uutistulvassa ja somemaailmassa, jotka on naamioitu oikeiden uutisten näköisiksi. Tekstit ja postaukset leviävät somessa hetkessä eri puolille maailmaa. Kriittinen suhtautuminen ja ajattelu uutisiin on varmasti paikallaan ja hälytyskellojen pitäisi alkaa kilkattamaan, jos uutisen todenperäisyys alkaa vähääkään epäilyttää. Silloin kannattaa selvittää uutisen taustat, jos se on mahdollista. Kuvahuijaukset ja photoshoppaukset ovat jo arkipäivää, kasvot silottuvat ja ihmisten päät vaihtuvat, kuten taannoin saimme lukea koulukuvauksessa lapsen pään vaihtumisesta toiseen.


Vanhukset ovat helppo huijauskohde kenelle tahansa. He eivät ole perehtyneet nettimaailmaan ja luottavat nuorempiin. Pankkitilin turvanumeroita annetaan puolitutuille, kun he eivät oikein ymmärrä, mitä siitä voi seurata. Puhelimessa saatetaan myydä vanhukselle kalliita laitteita ja vakuutella niiden olevan tärkeitä hänelle ja myyntiä jatketaan niin kauan, kunnes vanhus suostuu ostamaan tuotteen. Vanhuksille kaupataan myös tavaroita, joita hän ei oikeasti edes tarvitse. Totuus tuotteen todellisesta hinnasta saattaa selvitä vasta aikojen kuluttua, kun osamaksut eivät tahdo loppua.


Sähköpostiin tulvii erilaisia arpajaisvoittoja ja tilinavauksia ja aika ajoin tulee myös avunpyyntöjä ulkomailta erilaisilla tarinoilla. Onhan näitä esimerkkejä vaikka kuinka paljon. Ehkä ainoa järkevä ohje on, että jos tarjous tuntuu liian hyvälle, älä tartu siihen. Suurin pelon aihe on ehkä se, että omaa identiteetti varastetaan ja sitä käytetään väärin. Melko huolettomasti annamme sähköpostiosoitteemme tai muita henkilötietoja ilman, että kyseenalaistamme tiedon kysyjää.

Viestintaviraston mukaan "Tyypillisesti käyttäjä houkutellaan sähköpostiviestillä siirtymään internetsivustolle, jossa pyydetään tietoja käyttäjästä. Sähköpostiviestit ovat usein naamioitu näyttämään esimerkiksi rahoituslaitoksen asiakaspalveluviesteiltä, vaikka todellisuudessa nämä sivustot saattavat olla huijaussivustoja, jonne syötetyt tiedot päätyvät rikollisten käsiin." Mitä siis pitää tehdä saadessaan tällaisen viestin? Viestintäviraston muistuttaa:


  • "Rahoituslaitokset eivät koskaan ota asiakkaisiin yhteyttä sähköpostitse kysyäkseen verkkopankkitunnuksia, luottokorttinumeroita tai muuta luottamuksellista tietoa.
  • Älä luota sähköpostissa olevan lähettäjätietokentän (FROM-kentän) sisältöön. Kenttä voidaan helposti väärentää vaikkapa muotoon asiakaspalvelu@omapankkisi.fi.
  • Älä luota, että HTML-sähköpostissa tai internetsivustolla olevat linkit johtavat sinne, mitä linkeissä lukee."

Olin kerran tilaisuudessa, jossa osoitettiin, kuinka helppoa on selvittää Facebook tilin kautta henkilön taustoja: perhetiedot, sukulaissuhteet, lapsen koulu, oma ja miehen työpaikka, harrastukset ym. selvisivät hyvin helposti. Jos joku haluaa aiheuttaa harmia, niin se onnistuu melko helposti. Pelottavaa!

♡ Mari  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri