Siirry pääsisältöön

Hygge kuuluu kaikille

Hygge ja hyggeily näkyy kaikkialla, mitä se oikein tarkoittaa? Olen kuullut sanan käännettävän kotoiluksi, mutta se ei sanana ole yhtä kivan kuuloinen kuin hygge.
Tanskalainen elämäntapa on tullut tutuksi ja jopa trendiksi joka puolella maailmaa. Hyggeily sopii erinomaisen hyvin myös meille tänne pimeään pohjolaan, kun eletään kaamosaikaa ennen valkeaa lumipeitettä (toivottavasti saadaan paljon lunta).
Terveyttä, onnellisuutta, lämmintä tunnelmaa, nautintoa ja mukavuutta yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Hyggessä on nimenomaan enemmän kyse tunnelmasta kuin konkreettisista asioista. Vähennetään valaistusta, ollaan läsnä, nautitaan ja ollaan kiitollisia juuri tästä hetkestä. Hyggellä on maku, ääni, tuoksu ja tuntu Meik Wikingin mukaan.

Sytytetään kynttilät  ja nautitaan lämmintä juomaa pehmeällä sohvalla tai takkatulen ääressä, lämpimät villasukat jalassa, kotihousut jalassa, torkkupeiton alla, rentouttavan tunnelmamusiikin soidessa hiljaa taustalla. Kiireen keskellä hidastamista, pysähtymistä hetkeen. Tämä on minun käsitykseni hyggeilystä. Tapa elää ja olla, konstailematonta ja verkkaista olemista.

Kun ulkona on kurja sää tai pimeys masentaa, niin kotona voi silti nauttia lämmöstä ja etsiä nautintoa ja hyvää oloa pysähtymällä hetkeksi hyggeilemään tai jos aurinko paistaa, voi pukea lämpimästi päälle ja lähteä ulos mielimaisemaan kävelylle, istahtaa hetkeksi kalliolle tai kivenkoloon katselemaan kaunista maisemaa ja luontoa. Tai mikäpä estää lähtemästä ulos huonollakin säällä, kysehän on vain oikeanlaisesta vaatetuksesta. Unohdetaan kiire ja nautitaan pienistä asioista - hetkistä, tehdään juuri sitä, mikä sillä hetkellä tuottaa iloa. Otetaan rennosti.Hyggeilyä voi harrastaa ihan itsekseen tai seurassa, sen voi kokea ihan missä vaan ja milloin vaan, mutta marras-joulukuu on parasta hyggeilyaikaa. Tunnelma on tärkein, turvallinen ja sopuisa olo itsensä kanssa, jopa hemmotteleva ehkä osittain itsekäskin. 

Onko sinun ympärilläsi Hyggeä?

♡ Mari


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri