Hygge kuuluu kaikille

Hygge ja hyggeily näkyy kaikkialla, mitä se oikein tarkoittaa? Olen kuullut sanan käännettävän kotoiluksi, mutta se ei sanana ole yhtä kivan kuuloinen kuin hygge.
Tanskalainen elämäntapa on tullut tutuksi ja jopa trendiksi joka puolella maailmaa. Hyggeily sopii erinomaisen hyvin myös meille tänne pimeään pohjolaan, kun eletään kaamosaikaa ennen valkeaa lumipeitettä (toivottavasti saadaan paljon lunta).
Terveyttä, onnellisuutta, lämmintä tunnelmaa, nautintoa ja mukavuutta yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Hyggessä on nimenomaan enemmän kyse tunnelmasta kuin konkreettisista asioista. Vähennetään valaistusta, ollaan läsnä, nautitaan ja ollaan kiitollisia juuri tästä hetkestä. Hyggellä on maku, ääni, tuoksu ja tuntu Meik Wikingin mukaan.

Sytytetään kynttilät  ja nautitaan lämmintä juomaa pehmeällä sohvalla tai takkatulen ääressä, lämpimät villasukat jalassa, kotihousut jalassa, torkkupeiton alla, rentouttavan tunnelmamusiikin soidessa hiljaa taustalla. Kiireen keskellä hidastamista, pysähtymistä hetkeen. Tämä on minun käsitykseni hyggeilystä. Tapa elää ja olla, konstailematonta ja verkkaista olemista.

Kun ulkona on kurja sää tai pimeys masentaa, niin kotona voi silti nauttia lämmöstä ja etsiä nautintoa ja hyvää oloa pysähtymällä hetkeksi hyggeilemään tai jos aurinko paistaa, voi pukea lämpimästi päälle ja lähteä ulos mielimaisemaan kävelylle, istahtaa hetkeksi kalliolle tai kivenkoloon katselemaan kaunista maisemaa ja luontoa. Tai mikäpä estää lähtemästä ulos huonollakin säällä, kysehän on vain oikeanlaisesta vaatetuksesta. Unohdetaan kiire ja nautitaan pienistä asioista - hetkistä, tehdään juuri sitä, mikä sillä hetkellä tuottaa iloa. Otetaan rennosti.Hyggeilyä voi harrastaa ihan itsekseen tai seurassa, sen voi kokea ihan missä vaan ja milloin vaan, mutta marras-joulukuu on parasta hyggeilyaikaa. Tunnelma on tärkein, turvallinen ja sopuisa olo itsensä kanssa, jopa hemmotteleva ehkä osittain itsekäskin. 

Onko sinun ympärilläsi Hyggeä?

♡ Mari


Kommentit

Suositut tekstit