Siirry pääsisältöön

Hygge kuuluu kaikille

Hygge ja hyggeily näkyy kaikkialla, mitä se oikein tarkoittaa? Olen kuullut sanan käännettävän kotoiluksi, mutta se ei sanana ole yhtä kivan kuuloinen kuin hygge.
Tanskalainen elämäntapa on tullut tutuksi ja jopa trendiksi joka puolella maailmaa. Hyggeily sopii erinomaisen hyvin myös meille tänne pimeään pohjolaan, kun eletään kaamosaikaa ennen valkeaa lumipeitettä (toivottavasti saadaan paljon lunta).
Terveyttä, onnellisuutta, lämmintä tunnelmaa, nautintoa ja mukavuutta yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Hyggessä on nimenomaan enemmän kyse tunnelmasta kuin konkreettisista asioista. Vähennetään valaistusta, ollaan läsnä, nautitaan ja ollaan kiitollisia juuri tästä hetkestä. Hyggellä on maku, ääni, tuoksu ja tuntu Meik Wikingin mukaan.

Sytytetään kynttilät  ja nautitaan lämmintä juomaa pehmeällä sohvalla tai takkatulen ääressä, lämpimät villasukat jalassa, kotihousut jalassa, torkkupeiton alla, rentouttavan tunnelmamusiikin soidessa hiljaa taustalla. Kiireen keskellä hidastamista, pysähtymistä hetkeen. Tämä on minun käsitykseni hyggeilystä. Tapa elää ja olla, konstailematonta ja verkkaista olemista.

Kun ulkona on kurja sää tai pimeys masentaa, niin kotona voi silti nauttia lämmöstä ja etsiä nautintoa ja hyvää oloa pysähtymällä hetkeksi hyggeilemään tai jos aurinko paistaa, voi pukea lämpimästi päälle ja lähteä ulos mielimaisemaan kävelylle, istahtaa hetkeksi kalliolle tai kivenkoloon katselemaan kaunista maisemaa ja luontoa. Tai mikäpä estää lähtemästä ulos huonollakin säällä, kysehän on vain oikeanlaisesta vaatetuksesta. Unohdetaan kiire ja nautitaan pienistä asioista - hetkistä, tehdään juuri sitä, mikä sillä hetkellä tuottaa iloa. Otetaan rennosti.Hyggeilyä voi harrastaa ihan itsekseen tai seurassa, sen voi kokea ihan missä vaan ja milloin vaan, mutta marras-joulukuu on parasta hyggeilyaikaa. Tunnelma on tärkein, turvallinen ja sopuisa olo itsensä kanssa, jopa hemmotteleva ehkä osittain itsekäskin. 

Onko sinun ympärilläsi Hyggeä?

♡ Mari


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Täyttä höyryä

Höyrypesuri on tarkoitettu kodin kovien pintojen puhdistamiseen. Se oli syy, miksi ostimme Kärcherin meille. Keittiön kaapinovissa on pinttymiä, joita en saa enää irti, vaikka olen kokeilut kaikki mahdolliset keinot mitä tiedän. Ne näkyvät etenkin nyt kun valon määrä on lisääntynyt. Yläovissa on pomput ja siksi niihin tulee koskettua jatkuvasti. Päätimme siis kokeilla viimeistä keinoa. Höyrypuhdistus tapahtuu höyryn avulla hygieenisesti, joten kemiallisia pesuaineita ei tarvita. Siksi se on myös ympäristöystävällinen valinta. Kärcher lupaa, että jopa 99,99 % tavanomaisista bakteereista poistuu höyrypesulla. Onhan tämä hyvä tulos perinteiseen moppaamiseen verrattuna. Kuuma hienojakoinen höyrysuihku ja paine poistaa rasvan sekä pinttyneen lian kovista pintamateriaaleista. Höyrypesuri ei kuitenkaan sovellu lakattuun puupintaan tai nahkaan, ne saattavat haalistua höyrystä. Kiiltävät muovipinnat, vahatut lattiat, akryylipinnat voivat myös kärsiä höyrypesusta. Paineen riittävyys on t