5 x Glögi
Lämmin mausteinen glögi on ehdoton hitti joulun aikaan. Meillä ensimmäiset glögit juodaan yleensä itsenäisyyspäivän tienoilla. Tänä vuonna ensimmäiset glögit juotiin kävelylenkillä Lauttasaaren rannalla, takan ääressä ihastuttavassa ympäristössä Paseo Cafe & Grillissä.
Yleensä aloitamme juhlakauden vaalealla juomalla ja vasta joulun lähestyessä siirrymme tummaan glögiin. Vaikka itsetehty glögi on parasta, niin valmista glögiäkin löytyy monia. Makuja maistellaan joulukuun aikana ja parhaaksi koettuja glögejä haetaan sitten jouluksi muutama pullo lisää. Joka vuosi tulee uusia makuja ja ystävien kanssa vaihdetaan vinkkejä parhaista joulujuomista.
Glögin viehätys piilee sen hurmaavassa tuoksussa. Glögin jouluiset mausteet, kaneli, neilikka ja inkivääri ovat tuttuja, mutta kokeile myös rohkeasti maustaa glögisi muilla mausteilla. Chili, pippuri tai rosmariini tuovat uudenlaista potkua perinteiseen glögiin. Jätä rosmariininoksa koristeeksi lasiin. Jos valmistat glögiä usein, niin mausteista kannattaa tehdä maustenyytti, jonka voi käyttää uudelleen seuraavalla kerralla. Glögiin saa makeuttaa hunajan lisäksi fariini-, muscovado- ja ruokosokerilla tai agavesiirapilla.
Pidän hieman makeammasta glögistä, mutta eipä saksan glühwein hassummalta maistu joulumarkkinoilla pakkasen kirvoittaessa sormia, mutta siihen liittyy paljon myös markkinoiden upea tunnelma. Kotimainen hehkuviini on glühweinia mausteisempaa ja kanelin maku tulee selkeästi esiin.
Miten sinä koristelet glögilasit? Valmiiseen glögiin lisäätään usein manteleita ja rusinoita, mutta kokeile myös esimerkiksi kanelitankoja ja kokonaisia neilikoita, tähtianiksia, appelsiinin viipaleita, taateleita, kuivattuja marjoja ja roosmariinin oksia.
1. Perinteinen jouluglögi
Itsetehdyn jouluglögin ainekset ovat yleensä omena- tai marjamehu ja viini sekä mausteet. Itselle sopiva suhde löytyy kokeilemalla. Syksyllä mustaherukasta tehty mehu on mainio glögipohja tummalle glögille ja vaaleaan glögiin sopii hyvin omenamehu, jonka mausteeksi käy hyvin joulumausteiden lisäksi vanilja. Tarjoile glögi vaihteeksi kuivattujen viikunoiden, karpaloiden ja pähkinöiden kanssa. Koristeeksi voit laittaa kuusen tai katajanoksia.
2. Teeglögi
Jos olet teen ystävä, niin valmista vihreästä teestä tai Earl Graystä pohja glögiin ja mausta se omenatäysmehulla, lisää glögiin oman makusi mukaan esimerkiksi kanelitankoja, kokonaisia neilikoita, kardemummaa, inkiväärin, kurkuman tai appelsiiniviipaleita sekä hunajaa.
3. Mojitoglögi
Eksoottisemmaksi joulujuomaksi sopii lämmin mojitojuoma, joka maustetaan perinteisillä mojitomausteilla, mintulla ja limen mehulla. Kiehauta vesi sekä omenamehu ja sekoita joukkoon limetinmehua. Mintunlehdet ja ruokosokeri laitetaan ensin lasiin, murskataan hieman esimerkiksi morttelilla ja kuuma neste kaadetaan päälle. Terästystä juomaan saa rommista.
Trenditietoisimmat juovat glögin kylmänä. Yleensähän glögi tarjoillaan kuumana, mutta se sopii hyvin myös kylmänä tarjottavaksi. Varaa glögin kanssa pientä naposteltavaa: chilillä maustettuja pähkinöitä, sinihomejuustolla täytettyjä taateleita, viikunoita, juustoja ja pipareita tai muita suolaisia pikkupaloja.
4. Ginger ale -glögi
Raikas kylmä glögi valmistuu inkivääri virvoitusjuomasta ja kuivasta omenasiideristä. Lisää mausteeksi laakerinlehti, kauniita tähtianiksia, inkiväärin viipaleita ja kanelitankoja. Voit lurauttaa sekaan hieman sitruslikööriä.
5. Kuohuviiniglögi
Toinen kylmä glögi valmistetaan kuohuviinistä ja voimakkaan makuisesta glögistä. Kaada kuohuviinilasi puolilleen glögiä ja täytä lasi kuohuviinillä tai kivennäisvedellä. Koristele kanelitangolla. Mainio glögi jos pidät sekä kuohuviinistä että glögistä tai jos perinteinen glögi tuntuu liian makealta. Kuohuviiniglögiä voi ostaa myös valmiina (Glöet-roseviini), jota maustaa jouluiset mausteet: neilikka, kaneli, appelsiini, inkivääri, vanilja, rusina ja sitruuna.
Jos tarjoat glögin kuumana, niin paras glögin tarjoilulämpö on noin 60 astetta. Tulikuumaa glögiä on epämiellyttävää juoda eikä maku pääse oikeuksiinsa. Kiehuessaan siitä haihtuu alkoholia, mutta ei huolta, kaikki alkoholi ei nesteen kiehahtaessa haihdu.
Pidän hieman makeammasta glögistä, mutta eipä saksan glühwein hassummalta maistu joulumarkkinoilla pakkasen kirvoittaessa sormia, mutta siihen liittyy paljon myös markkinoiden upea tunnelma. Kotimainen hehkuviini on glühweinia mausteisempaa ja kanelin maku tulee selkeästi esiin.
Miten sinä koristelet glögilasit? Valmiiseen glögiin lisäätään usein manteleita ja rusinoita, mutta kokeile myös esimerkiksi kanelitankoja ja kokonaisia neilikoita, tähtianiksia, appelsiinin viipaleita, taateleita, kuivattuja marjoja ja roosmariinin oksia.
1. Perinteinen jouluglögi
Itsetehdyn jouluglögin ainekset ovat yleensä omena- tai marjamehu ja viini sekä mausteet. Itselle sopiva suhde löytyy kokeilemalla. Syksyllä mustaherukasta tehty mehu on mainio glögipohja tummalle glögille ja vaaleaan glögiin sopii hyvin omenamehu, jonka mausteeksi käy hyvin joulumausteiden lisäksi vanilja. Tarjoile glögi vaihteeksi kuivattujen viikunoiden, karpaloiden ja pähkinöiden kanssa. Koristeeksi voit laittaa kuusen tai katajanoksia.
2. Teeglögi
Jos olet teen ystävä, niin valmista vihreästä teestä tai Earl Graystä pohja glögiin ja mausta se omenatäysmehulla, lisää glögiin oman makusi mukaan esimerkiksi kanelitankoja, kokonaisia neilikoita, kardemummaa, inkiväärin, kurkuman tai appelsiiniviipaleita sekä hunajaa.
3. Mojitoglögi
Eksoottisemmaksi joulujuomaksi sopii lämmin mojitojuoma, joka maustetaan perinteisillä mojitomausteilla, mintulla ja limen mehulla. Kiehauta vesi sekä omenamehu ja sekoita joukkoon limetinmehua. Mintunlehdet ja ruokosokeri laitetaan ensin lasiin, murskataan hieman esimerkiksi morttelilla ja kuuma neste kaadetaan päälle. Terästystä juomaan saa rommista.
Trenditietoisimmat juovat glögin kylmänä. Yleensähän glögi tarjoillaan kuumana, mutta se sopii hyvin myös kylmänä tarjottavaksi. Varaa glögin kanssa pientä naposteltavaa: chilillä maustettuja pähkinöitä, sinihomejuustolla täytettyjä taateleita, viikunoita, juustoja ja pipareita tai muita suolaisia pikkupaloja.
4. Ginger ale -glögi
Raikas kylmä glögi valmistuu inkivääri virvoitusjuomasta ja kuivasta omenasiideristä. Lisää mausteeksi laakerinlehti, kauniita tähtianiksia, inkiväärin viipaleita ja kanelitankoja. Voit lurauttaa sekaan hieman sitruslikööriä.
5. Kuohuviiniglögi
Toinen kylmä glögi valmistetaan kuohuviinistä ja voimakkaan makuisesta glögistä. Kaada kuohuviinilasi puolilleen glögiä ja täytä lasi kuohuviinillä tai kivennäisvedellä. Koristele kanelitangolla. Mainio glögi jos pidät sekä kuohuviinistä että glögistä tai jos perinteinen glögi tuntuu liian makealta. Kuohuviiniglögiä voi ostaa myös valmiina (Glöet-roseviini), jota maustaa jouluiset mausteet: neilikka, kaneli, appelsiini, inkivääri, vanilja, rusina ja sitruuna.
Jos tarjoat glögin kuumana, niin paras glögin tarjoilulämpö on noin 60 astetta. Tulikuumaa glögiä on epämiellyttävää juoda eikä maku pääse oikeuksiinsa. Kiehuessaan siitä haihtuu alkoholia, mutta ei huolta, kaikki alkoholi ei nesteen kiehahtaessa haihdu.
Millainen on sinun suosikkiglögisi?
♡ Mari
Kommentit
Lähetä kommentti
Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.