Siirry pääsisältöön

Millaisen hiilijalanjäljen jätät jälkeesi

 


Millaisen maailman jätämme jälkeemme omille lapsillemme ja lapsenlapsillemme? Minun on pakko jakaa huoleni teidän kanssa, siellä ruudun toisella puolella. Etukäteen pyydän anteeksi vuodatustani.

Kuluttajat voivat pienentää paljon omaan hiilijalanjälkeään, esimerkiksi asumisessa, liikkumisessa sekä tavaroiden elinkaariajattelulla. Hallituksemme hyväksyi syyskuussa keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman, joka kulkee nimellä "Kohti ilmastoviisasta arkea". Tavoitteet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi on ulotettu vuoteen 2030 asti. Tähän me kaikki voimme vaikuttaa sinä ja minä, valitsemalla auton sijasta jalat tai pyörän, vähentämällä asumisen energiakulutusta, suosimalla kasvisruokaa ja vähentämällä hävikkiä sekä valitsemalla joutsenmerkin ja EU:n ympäristömerkin saaneita tuotteita.

Ajatko vähäpäästöisellä autolla ja tiedätkö mitkä ovat autosi päästömäärät? Sähköautoista puhutaan paljon, entä etanoli (tehdään jätteestä) tai kaasu ja missä on sähköbussit? Meitä kuluttajia ohjataan vähäpäästöisempiin ajoneuvoihin verotuksen kautta, mutta liian usein näen liikenteessä isoja muskeliautoja, joissa on vain yksi henkilö.


Kuluttaminen kasvaa jatkuvasti ja kertakäyttökulutustavaroiden määrä lisääntyy. Ostamme tuotteita, joiden elinkaari on lyhyt. Huonekaluista on tullut kertakäyttötavaraa ja vanhat vaihdetaan surutta uusiin. Kauppareissulla lähes jokaisen asiakkaan mukaan lähtee muovikassi, heitämme ruokaa roskiin ja haalimme turhaa tavaraa ympärillemme. Meillä pohjolassa on vielä puhdasta ilmaa, mutta kuinka kauan?

Kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelma ”Vähemmästä viisaammin" tavoitteena on vähentää kotien ja julkisen sektorin ympäristöhaittoja ja kasvihuonekaasupäästöjä. Suomessa käytetään paljon luonnonvaroja, vaikka useimmilla on ehkä toinen käsitys asiasta. Asukasta kohden olemme tässä maailman kärjessä ja sen lisäksi kasvihuonepäästöt ovat suuret henkeä kohden mitattuna. Huolestuttavaa! Maailman ylikulutuspäivä oli tänä vuonna 2.8.2017 (= kulutuksemme ylitti maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuneita kasvihuonepäästöjä). Joka vuosi päivä on aikaistunut noin viikolla. 

Oman kulutuksen ilmastovaikutukset voit laskea Laskurilla, se auttaa tunnistamaan, mistä sinun arjen päästöt syntyvät ja miten niitä voit vähentää. Alla olevassa kuvassa, sillan takana pyörivät tuulimyllyt  (vaikka eivät juuri kuvassa erotu) tuottavat tuulienergiaa - kaunista katsottavaa. Tiedätkö sinä, mitä sähköä käytät? Vihreä sähkö, maalämpö ja ilmalämpöpumppu ovat vähäpäästöisempiä lämmitystapoja.Miten saamme kulutustottumuksemme muuttumaan?
Uusia houkuttelevia ratkaisuja tarvitaan. On päivänselvää, että omia kulutustottumuksia täytyy muuttaa sekä tehdä kestäviä elämäntapavalintoja. Tietoa tästä asiasta löytyy paljon ja kaikki onkin kiinni omasta asenteesta. Kunpa kaikki ymmärtäisivät, että nyt viimeistään on tehtävä elämäntaparemontti kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Mukaan talkoisiin tarvitaan kaikki.

Monet kunnat ja kaupungit ovatkin jo sitoutuneet ilmastotavoitteisiin, hankintoja, julkisten rakennusten energiatehokkuutta ja joukkoliikennettä kehittämällä. Kotikunnassani, Espoossa, on tehty paljon kestävän kehityksen toimenpiteitä ja ne liitetään tiiviisti jokapäiväiseen toimintaan ja tekemiseen. Sellon kauppakeskukseen rakennetaan älykäs energiajärjestelmä, se on Pohjois-Euroopan suurin kiinteistön sisään rakennettava akusto. Tällaisista uutisista tulen iloiseksi.
 


Yksinkertaisin tapa pienentää hiilijalanjälkeä on tarkkailla omia ostoksia ja ruokahävikkiä, josta kirjoitin täällä. Vaatteilla on joko pitkä tai lyhyt elinkaari, riippuen raaka-aineen viljelystä, valmistuksesta ja sen jälkeen meidän kulutuksestamme. Mielestäni on hienoa, että kierrätyspuuvillasta valmistettujen vaatteiden määrä on lisääntynyt viime vuosina. Kun vaate ei enää muuten kelpaa, se voidaan valmistaa uudelleen langaksi ja sitä kautta se saa uuden elämän. Tosin yleisemmin kierrätyspuuvillassa käytetään tekstiilitehtaiden kangasjätettä, koska vaatejätteen saatavuus on liian vähäistä. Villalangasta käsinneulotut vaatteet kestävät ikuisesti ja mikäli villapaidan malli alkaa kyllästyttämään, voit muotoilla sen uudelleen tai purkaa langaksi ja tehdä siitä vaikka villasukkia.

Tottahan se on, että nykyajan vaatteet eivät kestä yhtä hyvin kuin aikaisemmin. Materiaalit ovat ohentuneet huomattavasti. Minusta tuntuu, että yhä useampi havahtuu tulevaisuudessa miettimään myös vaatteiden ekologisuutta, hyviä merkkejä siitä on jo havaittavissa.

Syksyn aikana on ollut kiva huomata, kuinka Finlayson on lanseeranut värikkäät räsymatot. Matot on valmistettu perinteisesti leikkaamalla vanhat lakanat matonkuteiksi. Muistan, kun lapsena pääsin leikkaamaan vanhoja vaatteita, liinoja ja lakanoita pitkiksi parin sentit levyisiksi suikaleiksi. Leikatessa palautui vaatteiden tarinat mieleen, kun niitä kaivettiin isosta pussista esiin. Se oli kivaa hommaa.


Oletko sinä miettinyt näitä samoja asioita ja mikä on hiilijalanjälkesi?
 
 ♡  Mari
 


Kommentit

 1. Hienoa, että mietit näitä asioita! Minä uskon, että kiertotalous tulee kohinalla: usein se mikä on ympäristölle hyväksi, on myös taloudelle. Resursseja (raaka-aineita ja energiaa) ei kannata tuhlata!

  Omat "ympäristösyntini" ovat yksityisautoilu, lihansyönti ja ruoan haaskaaminen. Olen listannutkin ne blogissani: https://pyjamapaivia.com/omat-ymparistosyntini/

  Pidän siis blogia kestävästä elämäntavasta. Saa käydä kurkkaamassa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pyjama, kiitos tärkeästä kommentistasi ja hienoa, että olet talkoissa mukana. Uskon, että jokaisen pienelläkin teolla on merkitys. Ihanaa syksyä!

   Poista
 2. Kirjoitat tärkeää asiaa! 😍 Mukavaa viikonloppua! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jenni, Kiitos kommentista ja kannustuksesta. Tehdään yhdessä pieniä ympäristötekoja ja kannetaan vastuu omasta tekemisestä. Ihanaa syksyistä viikonloppua!

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri