Lämmin neule

 
Kylmällä säällä lämmin neule on päivän pelastaja. Jokaiseen syksyyn kuuluu ainakin yksi uusi itse neulottu villapaita. Tänä vuonna neule valmistui hyvissä ajoin loppukesästä. Aloitin neuleen jo kesälomalla. Neulepuseron etuosa on kudottu poikittain ja se on ensimmäinen näin neulomani pusero. Hieman hankala oli hahmottaa, miten kappale muotoutuu, kun neulominen aloitettiin yhdestä kulmasta ja siitä muodostui toinen puolikas ja sen jälkeen neulottiin vielä yläosa ja toinen olkapää. En tiedä menikö kaikki ihan oikein, mutta tällainen siitä vihdoin tuli. Loppuosa neuleesta olikin tuttua ja helppoa.

Villaneuleen hoito-ohjeet
Villavaatteet säilyttävät hyvät ominaisuutensa pitkään ja pysyvät kuosissaan vuosi kausia, se vaatii kuitenkin hyvää hoitoa ja huolenpitoa. Oikein hoidetut villavaatteet ja -asusteet kestävät pitkään.

Villa hylkii likaa, joten villaneuleita ei kannata pestä liian usein, tuuletus raittiissa ulkoilmassa riittää.  Muutama tunti raikkaassa ilmassa tekee ihmeitä ja saat ihanan tuoksun neuleeseen. Jos neuleeseen tulee tahroja tai likaa laita se vasta sitten pesuun.

Pese villavaatteet näin:
 • pese nurinpäin käännettynä
 • katso vaatteen tai lankavyötteen pesumerkinnöistä, voiko neuleen pestä koneessa villaohjelmalla vai käsin
 • käytä pesussa reilusti vettä
 • käytä nestemäistä villapesuainetta
 • älä hankaa vaan puristele neuletta pesuvedessä
 • huuhtele 3-4 vedessä, kunnes neuleesta ei enää irtoa pesuainetta
 • linkoa neule kevyesti
 • kuivaa mieluiten vaakatasossa, ei auringossa
Mikäli neulevaate on ryppyinen sen voi höyryttää tarvittaessa. Säilytän neuleet vaatekaapin hyllyllä viikattuina pinoon, joten joskus neuletta joutuu höyryttämään sileäksi.
Neulevaatteet ovat lämpimiä, pehmeitä ja hengittäviä, siksi ne ovat yksi lempimateriaaleistani. Syksyssä parasta on kun saa pukea lämpimän villapaidan päälle. Olen täysin neuleihminen ja ne tuntuvat päällä kaikkein mukavimmille: mekot, villatakit, neulepaidat, kaulaliinat, pipot, hanskat ym. kaikki yhtä ihania. Neuleet kuuluvat oleellisesti työ- sekä vapaa-ajanpukeutumiseeni.

Tänä syksynä onkin ollut kiva havaita, että neuleita on tavallista enemmän tarjolla. Lankakaupat ovat myös heikkouteni, on niin ihana hypistellä lankoja ja visioida mitä kaikkea niistä voisi neuloa. Telkkaria katsoessa minulla on ihan pakko olla käsityö esillä, muuten en voi istua paikoillani niin pitkään.

Mitkä ovat sinun lempineuleitasi?
 
 ♡  Mari


Kommentit

 1. Hieno neule!!!!
  kumpa minäkin osaisin kutoa sellaisen.

  VastaaPoista
 2. Kaunis kiitos! Tämä neule oli kieltämättä hieman suuritöisempi, koska puolet etukappaleesta neulottiin vinoon ja oli kainaloiden kohdalla vaikea hahmottaa miten neule istuu. Perus neulepuseron tekeminen ei ole vaikeaa. Voit aloittaa ihan suorilla kappaleilla, jotka itseasiassa ovat tällä hetkellä muotia. Ei tarvita kainalokavennuksia lainkaan vaan suorat hihat istutetaan suoraan. Jos innostuit ja kaipaat apua, niin laita minulle sähköpostia, niin ohjeistan lisää. Ihanaa kevään odotusta! - Mari

  VastaaPoista
 3. Hei. Löytyykö tähän neuleeseen ohjetta jostain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ohje löytyy Novitalta: Malli 7, Syksy 2015 -lehti. Ohjeen saat myös verkkosivuilta. Mukavia neulehetkiä. - Mari

   Poista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit