Kun iho kuivuu - mikä avuksi?Ihosairaudet ja tietoisuus ihosairauksista on lisääntynyt huimasti ja lähes kaikilla on jonkinasteisia iho-ongelmia ja oireita. Monesti oireet hoidetaan kotikonstein, kuka mitenkin. Syksyisin iho rapistuu, kuten puiden lehdet, jotka putoavat kuivina puusta maahan.
Olen sairastanut atooppista ekseema pienestä pitäen, ymmärrettävimmin tätä nimitetään ihottumaksi, taiveihottumaksi tai maitoruveksi. Sairaus on epämiellyttävä, koska iho on aina kutiseva ja punoittavia kohtia sekä rikkoumia ilmestyy iholle herkästi. Etenkin kasvoissa ja kaulalla olevat läiskät häiritsevät, ei niinkään kyynär- ja polvitaipeissa tai muualla vartalolla olevat alueet, jotka on helppo peittää vaatteilla. Murrosiässä ja varhaisaikuisuudessa iho-ongelmani olivat välillä sietämättömiä, mutta nykyisin pärjään oikein hyvin, eivätkä useat ihmiset edes huomaa niitä. Tyypillistä on, että oireet vaihtelevat ja pahenemisvaiheet voivat tulla yllättäen. Kun ihoa muistaa hoitaa hyvin, niin oireetkin pysyvät poissa tai ainakin vähenevät.
Pienillä lapsilla taustalla voi olla ruoka-aineallergiat ja suurimmalla osalla ihottuma on lievää. Vanhempien on hyvä tiedostaa lapsen sairaus ajoissa, jotta sitä hoidetaan asianmukaisesti. Lapsuusiän atooppinen ekseema lisää astman ja allergiseen nuhaan sairastumisriskiä aikuisiällä. Sairauden taustalla on perimä ja ihon keratiinikerroksen lipidikoostumuksen poikkeamat. Sairautta ei voi ehkäistä, mutta neuvolasta saa hyvää tietoa pienen lapsen riskitekijöistä ja kiinteään ruokaan siirtymisen pitkittämiseen vauva-aikana.


Perusvoiteiden säännöllinen käyttö ja ihon kosteuttaminen sekä öljypohjaisten suihkusaippuoiden käyttö ovat tärkeimpiä asioita arjessa. Kun iho ärsyyntyy enemmän, niin miedolla kortisonivoiteella saa ihottuman häviämään, ennen kuin se leviää laajemmalle alueelle. Atooppista ekseemaa sairastavan iho on herkkä ärtymään ja kutina lisääntyy erilaisten mekaanisten, fysikaalisten ja kemiallisten tekijöiden vaikutuksesta: hikoilu, kuiva sisäilma, karheat vaatteet, hajusteet sekä muut kosmetiikka- tai hygieniatuotteet voivat pahentaa ekseemaa. Etenkin talviaikana ärsytys on herkempää. Suolakylvyt ja aurinko ovat atooppiselle iholle hyväksi. Viikko etelän auringossa keskitalvella tekee ihon kunnolle hyvää.
Nyt on aika, jolloin iho kuivuu kohtuuttomasti ja tuntuu, ettei sitä saa kosteutettua riittävästi millään. Vaikka aamulla iholle levittää kosteuttavaa voidetta, niin jo puoliltapäivin leukapielet hilseilevät. Koska iho on ohut, niin kuorintaa ei voi tehdä liian usein. Ihon kuivuminen on joka syksyinen ongelma. Täytyy myöntää, että olen aika monta kertaa toivonut omaavani rasvaisen ihon tämän kuivan korpun sijasta.
Onko sinulla vastaavia ongelmia ihon kanssa?
♡ Mari

Kommentit

Suositut tekstit