Siirry pääsisältöön

Kun iho kuivuu - mikä avuksi?Ihosairaudet ja tietoisuus ihosairauksista on lisääntynyt huimasti ja lähes kaikilla on jonkinasteisia iho-ongelmia ja oireita. Monesti oireet hoidetaan kotikonstein, kuka mitenkin. Syksyisin iho rapistuu, kuten puiden lehdet, jotka putoavat kuivina puusta maahan.
Olen sairastanut atooppista ekseema pienestä pitäen, ymmärrettävimmin tätä nimitetään ihottumaksi, taiveihottumaksi tai maitoruveksi. Sairaus on epämiellyttävä, koska iho on aina kutiseva ja punoittavia kohtia sekä rikkoumia ilmestyy iholle herkästi. Etenkin kasvoissa ja kaulalla olevat läiskät häiritsevät, ei niinkään kyynär- ja polvitaipeissa tai muualla vartalolla olevat alueet, jotka on helppo peittää vaatteilla. Murrosiässä ja varhaisaikuisuudessa iho-ongelmani olivat välillä sietämättömiä, mutta nykyisin pärjään oikein hyvin, eivätkä useat ihmiset edes huomaa niitä. Tyypillistä on, että oireet vaihtelevat ja pahenemisvaiheet voivat tulla yllättäen. Kun ihoa muistaa hoitaa hyvin, niin oireetkin pysyvät poissa tai ainakin vähenevät.
Pienillä lapsilla taustalla voi olla ruoka-aineallergiat ja suurimmalla osalla ihottuma on lievää. Vanhempien on hyvä tiedostaa lapsen sairaus ajoissa, jotta sitä hoidetaan asianmukaisesti. Lapsuusiän atooppinen ekseema lisää astman ja allergiseen nuhaan sairastumisriskiä aikuisiällä. Sairauden taustalla on perimä ja ihon keratiinikerroksen lipidikoostumuksen poikkeamat. Sairautta ei voi ehkäistä, mutta neuvolasta saa hyvää tietoa pienen lapsen riskitekijöistä ja kiinteään ruokaan siirtymisen pitkittämiseen vauva-aikana.


Perusvoiteiden säännöllinen käyttö ja ihon kosteuttaminen sekä öljypohjaisten suihkusaippuoiden käyttö ovat tärkeimpiä asioita arjessa. Kun iho ärsyyntyy enemmän, niin miedolla kortisonivoiteella saa ihottuman häviämään, ennen kuin se leviää laajemmalle alueelle. Atooppista ekseemaa sairastavan iho on herkkä ärtymään ja kutina lisääntyy erilaisten mekaanisten, fysikaalisten ja kemiallisten tekijöiden vaikutuksesta: hikoilu, kuiva sisäilma, karheat vaatteet, hajusteet sekä muut kosmetiikka- tai hygieniatuotteet voivat pahentaa ekseemaa. Etenkin talviaikana ärsytys on herkempää. Suolakylvyt ja aurinko ovat atooppiselle iholle hyväksi. Viikko etelän auringossa keskitalvella tekee ihon kunnolle hyvää.
Nyt on aika, jolloin iho kuivuu kohtuuttomasti ja tuntuu, ettei sitä saa kosteutettua riittävästi millään. Vaikka aamulla iholle levittää kosteuttavaa voidetta, niin jo puoliltapäivin leukapielet hilseilevät. Koska iho on ohut, niin kuorintaa ei voi tehdä liian usein. Ihon kuivuminen on joka syksyinen ongelma. Täytyy myöntää, että olen aika monta kertaa toivonut omaavani rasvaisen ihon tämän kuivan korpun sijasta.
Onko sinulla vastaavia ongelmia ihon kanssa?
♡ Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri