Kello käy talviaikaanViime viikonloppuna aurinko paistoi ihanasti ja olin Lehtisaaressa kävelemässä näin kauniissa syysmaisemissa. Auringonvalolla on valtava vaikutus mielialaan, ainakin minulle. Näistä kuulakkaista syyspäivistä saa voimaa, eikä malttaisi pysyä sisätiloissa lainkaan.


Syksyllä ja talvella aamut ovat pimeitä ja myös kotiin tullessa ilta alkaa jo hämärtyä. Aurinkoa näkyy vähän, joten aurinkoiset viikonloput ovat tervetulleita varmasti jokaiselle. Kesäaika loppui ja kellot kierrettiin yöllä talviaikaan. Aamuihin saatiin tunti lisäaikaa.
Valo vaikuttaa ihmisiin, toisiin tosin enemmän ja toisiin vähemmän. Useimpia auringonvalo kuitenkin piristää huomattavasti: kun aurinko paistaa, mielikin on iloinen. Pimeä ilma ja harmaa sadesää puolestaan saa mielialan matalaksi. Sää nimittäin vaikuttaa mielialaan ihan tutkitusti. Puhutaan myös meteopatiasta eli sääherkkyydestä. Valo voimistaa serotoniinin tuotantoa. Serotoniinin lasku vaikuttaa mielialaan sekä ruokahaluun ja etenkin makeanhimoon.
Valo kulkee silmien näköhermoja pitkin aivoalueen talamukseen, jossa ihmisen vireystasoa säädellään. Samassa aivoalueessa vaikuttaa myös unilääkkeet ja melatoniini, jota markkinoidaan näyttävästi nukahtamisvaikeuksiin.
Saimme loppuviikosta valkoisen lumipeitteen maahan myös etelään. Puhdas lumi lisää valoisuutta, koska valon heijastuksesta valon määrä kaksinkertaistuu lumesta. Tosin etelän lumi oli hyvin vesipitoista, jolloin sen valonheijastuskyky vähenee huomattavasti.
 Syyslaulu
Syksy jo saa, harmaa on maa.
Koivuista lehtiset pois putoaa.
Lintusten tie etelään vie,
siellähän kesäkin ikuinen lie.

Kolkkona jää seutumme tää
kaipaamaan suvea pois rientävää.
Pimeyteen syksyhiseen
luontokin vaipuvi nyt verkaalleen.

Talvi tekee tuloaan,
koristelee puut ja maan!

 ♡ Mari 

Kommentit

  1. Upeita kuvia, ihan äärimmäisen kauniita :) Mukavaa uutta viikkoa Sinulle!

    VastaaPoista
  2. Oi kiitos. Päivä oli tosiaan ihana, taivas oli sininen ja heinät keltaisia ja sitten vain kameraa räpsyttelemään. Sinulle myös mukavaa viikkoa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit