Sokeriton syyskuu


Sokeri on petollinen vihollinen ruokailutottumuksissamme, sen kulutus nousee jatkuvasti ja jo nyt suomalainen syö keskimäärin 30 kiloa sokeria vuodessa. Huh, huh, määrä konkeretisoituu, kun nostat 30 pussia sokeria pöydälle. Harmillista, että sokeria on piilossa lähes kaikessa: leivässä, välipaloissa ja teollisesti prosessoiduissa ruoissa. Tarkkana täytyy olla tuotteita valitessa. Tämä on syy, miksi teen granolan, smoothiet ja leivonnaiset itse, silloin tiedän varmasti mitä ne sisältävät.

Sokeri aiheuttaa monia terveydellisiä haittoja: maksan rasvoittumista, vatsavaivoja, tulehdusta kehossa, solujen rappeutumista ja kollageenin tuhoamista. Jos haluat säilyttää ihosi nuorekkaana – vähennä sokeria.Miksi tämä valkoinen makea sitten koukutta meidät? Siinäpä visainen kysymys. Silloin tällöin on varmasti paikallaan tarkastella omia ruokatottumuksiaan. Tunnistan oman sokerikoukkuni ja jään siihen kiinni erittäin helposti, jos syön makeaa. Tänään yksi suklaapatukka ja taas huomenna ja ylihuomenna. Kun pysyn tiukasti irti sokerista muutamia päiviä, niin kieltäytyminen on helpompaa, eikä makeaa tee edes mieli. Vieroitusoireisiin kannattaa kokeilla raakasuklaata.

Kesällä on tullut herkuteltua ehkä hieman liikaa, joten nyt kun päästiin syyskuun puolelle, päätin osallistua sokeriton syyskuu -kampanjaan. Vältän turhaa sokeria koko kuukauden. Alla on keinot, millä pysyttelen sokerista erossa. Tosin syyskuussa on tiedossa muutamat tärkeät juhlat, joista aion nauttia hyvällä omallatunnolla.

 Miten aloitan turhan sokerin karsimisen ruokavaliosta:

- tiedosta sokerin haitat
- tiedosta, millaisiin tunteisiin ja tapoihin makeanhimo liittyy
- älä varastoi makeaa kotiin
- varaa kotiin esim. pähkinöitä, jos makeanhimo yllättää

- lisää liikuntaa
- juo vettä riittävästi

Sokereissa on myös eroja, eivätkä kaikki ole yhtä haitallisia kuin valkoinen teollisesti käsitelty sokeri. Sokerista ei tarvitse luopua kokonaan, mutta sen käyttöä kannattaa vähentää ja miettiä, millaista sokeria käyttää. Korvaa valkoinen huono sokeri terveellisimmillä vaihtoehdoilla.Makeissa leivonnaisissa voi osan sokerista jättää kokonaan pois tai korvata osan esim. banaanilla, taateleilla, hunajalla ja agave- tai vaahterasiirappilla. Valkoista sokeria parempia vaihtoehtoja ovat: kookos- tai kookospalmusokeri tai intiaanisokeri, itse asiassa nämä sokerit antavat leivonnaisiin pehmeän ja täytetäisen maun. Yläkuvan kesäkurpitsakakkuun käytin ainoastaan intiaanisokeria reilun desin.


Kookossokerissa on runsaasti mineraali-, vitamiini- ja aminohappoja ja siinä on pienin glykeeminen indeksi. Kaloreita siinä on yhtä paljon kuin tavallisessa sokerissa. Kookossokeri on myös ekologista.

Intiaanisokerissa eli täysruokosokerissa on mukana kasvin tärkeät kivennäisaineet, antioksidantit ja aminohapot. Mitä tummempaa sokeri on, sitä enemmän siinä on mineraaleja. Lisäksi se sisältää runsaasti kivennäisaineita.

 
Lähdetkö sinä kanssani sokerittomaan syyskuuhun?
♡  Mari
 

Kommentit

Suositut tekstit