Siirry pääsisältöön

SeiliVierailin Seilin saarella, jolla on synkkä historia. Seilissä toimii nykyisin Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos. Seilin saari sijaitsee Saaristomerellä Paraisten kunnassa. Matkasimme saarelle M/S Fannyllä, joka lähti Aurajoen länsirannalta.Seilin nimi Själö, viittaa hyljesaareen ja oppaamme mukaan saari saattoi olla aikoinaan hylkeiden asuinpaikkana. Tosin hän viittasi kertomuksessaan myös toiseen vaihtoehtoon, ”seilissä olemiseen”, joka sekään ei kuulemma ole mahdoton yhtymä saaren nimeen.

Saarella nimittäin poltettiin viinaa ja alkoholia myytiin ohikulkeville laivoille. Viinan poltto-oikeus tosin menetettiin myöhemmin, todennäköisesti liian menestyksekkään liiketoiminnan seurauksena. Alaluokalle ei nimittäin ollut soveliasta harjoittaa menestyvää liiketoimintaa. 


Tässä pienessä huoneessa asustivat potilaat koko loppu elämänsä.
Saari toimi leprasairaalana ja sairastuneiden karkoituspaikkana 1600-1700 -luvuilla ja potilaita tuotiin saarelle hieman epämääräisinkin perustein. Tuohon aikaan lääkärit tunnistivat spitaalia heikosti, joten psoriasis tai märkärupi voitiin diagnosoida myös lebraksi. Spitaalisia kammoksuttiin ja pelättiin kaupungissa ja kylissä, koska taudin otaksuttiin olevan hyvin tarttuva. Saarelle sijoitettiin spitaalipotilaiden lisäksi myös muita ihmisiä, jotka olivat muulle yhteisölle vaivaksi: köyhiä, kuuroja, sokeita ja liikuntakyvyttömiä ihmisiä. Potilaat elivät suljetulla saarella, eristyneinä muusta maailmasta, kuolemaansa asti. Viimeinen spitaalinen kuoli saarella 1785. 

Myöhemmin saarelle tuotiin mielisairaita, lähinnä naisia. Kevytkenkäinen nainen, saattoi saada mielisairausluokituksen ja päätyä Seilin houruhuoneelle loppu elämäkseen. Matkaan lähdettiin vain menolipulla ja poispääsyä saarelta ei ollut, lisäksi potilaiden tuli tuoda mukanaan kertakorvauksena maksettava ylläpitomaksu sekä laudat ruumisarkkua varten.


On matkallaan aalloilla Airiston
Sofia, ryysyläinen
Kun taakseen hän katsoo niin siellä yhä on
tuttu tie joka kotiin vie
Halki synkän veen vene hiljalleen
lipuu saareen syrjäiseen
Halki synkän veen
lipuu hiljalleen
Seiliin soudetaan 

Jos määränpää edessä häämöttää
Siel' saari on tuomittujen 
Jos Seiliin ken joutuu, hän Seiliin myös jää
kuolemaan heikot soudetaan

Halki synkän veen
vene hiljalleen
lipuu saareen syrjäiseen
Halki synkän veen
lipuu hiljalleen
Seiliin soudetaan
Seiliin soudetaan
Mukana naulat ja lautaa
niistä leposijan saa
Sata on Seilissä hautaa
ja satoja vielä kaivetaan
 
- Jenni Vartiainen -

Vaikka saari tunnetaan surullisesta ja järkyttävästä menneisyydestään, niin saari on käymisen arvoinen retkikohde. Saaristomeren maisemat ovat upeat, joita kannattaa ihailla merimatkalla. Saaren perinnemaisema lehmineen ja kasvillisuuksineen tarjoaa elämyksiä vierailijalle. Vanhassa sairaalarakennuksessa voi nauttia maistuvan lounaan ulkoilun lomassa.

Saarella on neljä asuinrakennusta, leivintupa, sauna ja kirkko. Vakituisia asukkaita on kaksi. Kirkko on hyvin erikoinen sisältä – ei koristeita, ainoastaan puuseinät ja -katto. Spitaaliset rajattiin kirkon takaosaan aitauksella. Kirkon pihamaalle on pystytetty iso puuristi muistoksi kaikille saarella kuolleille.


Tämä osa kirkon perällä oli eristetty spitaalisille.
Kotimatka taittui Saaristomeren tutkimusaluksella kohti Nauvon satamaa. Järkyttävät kertomukset pyörivät mielessä vielä kotimatkallakin, vaikka aurinko paistoi lämpimästi ja syksyinen saaristomeri oli kaunis. Nauvon satama oli nyt hiljainen, mutta kesälomien aikaan se on hyvinkin vilkas turisteineen ja saariston rengastielle lähtijöineen.Nauvon satama.
♡  Mari

Kommentit

  1. Olen nähnyt dokumentin tuosta saaresta ja sinne tuoduista naisista. Oli vaikuttava ja oli osittain kuvattukin saarella. Tunsin kauniista kuvistasi jotain taloja leffan perusteella. Järkyttävä historia saarella.

    VastaaPoista
  2. Hei Savisuti, dokumentti oli varmasti vaikuttava ja saaren historia on karmiva. Onneksi ajat ovat muuttuneet tuosta. Jos tämän historian pystyy hetkeksi siirtämään ajatuksissa sivuun, niin saari on upea retkikohde aurinkoisena päivänä - suosittelen. Ihanaa syksyä sinulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri