Siirry pääsisältöön

Sieni - lehtikaalipuuro


Buumi tuorepuuron ympärillä on juuri laantunut, kun rapakon takaa kantautuu taas uusi trendipuuroresepti. Mitä? Puuroon pekonia? Jenkkeissä pekonia kuulemma laitetaan kaikkeen ruokaan, suolaiseen ja makeaan ja siellä voit jopa ostaa pekonimunkkeja. Suolainen puuro nostaa päätään myös täällä Suomessa. Miltäs tämä kuulostaa, ehkä hieman epäluuloja? Koska meillä Suomessa avataan ensimmäinen puurobaari, vai onko jo avattu?

Trendikäs puuronsyöjä laittaa puuroonsa päälle suolaisia lisäkkeitä: kananmunaa, lihaa, sipulia, sieniä ym. eli tekee siitä oatsotton. Kokonaisista ohra- ja kaurajyvistä tulee lähes risottomainen puuro ja se ei oikeastaan enää kuulosta hullummalta. Oatsotto maustetaan millä tahansa päivällisruuan kaltaisella lisukkeella.Täytyy myöntää, että suolainen puuro kuulosti minustakin ensin kummalliselle, mutta päätin kokeilla - täytyy myöntää, että olihan se hyvää, joten sinunkin kannattaa kokeilla. Ensimaistelun jälkeen uskon, että kananmuna sopisi varmasti tähän hyvin. Jos et ole kaurapuuron ystävä, aloita kokeilu ohrasuurimoilla tai kvinoalla.



Kaurapuuro on lempipuuroni ja se taipuu moneksi lisukkeita ja rakennetta vaihtamalla, leseitä, siemeniä, marjoja, banaania, raejuustoa, voinappi tai mitä vaan mieleen juolahtaa ja aina se maistuu hyvälle. Jos päivä on mennyt ilman lämmintä ruokaa, vatsa kiittää, jos se saa illalla puuroa.

Valmistin suolaisen päivällispuuron näin:

Sieni - lehtikaalipuuro: (1 annos)
 
1 dl isoja kaurahiutaleita
1/2 dl siemeniä (auringonkukka ja pellava)
 2 dl kauramaitoa

suolaa
1/2 tl kurkumaa
3 rkl parmesaania
 
5-6 kpl ruskeita herkkusieniä
1/2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 lehteä lehtikaalia
voita paistamiseen
mustapippuria ja ripaus suolaa
tuoretta korianteria

Kiehuta vesi ja lisää 1/2 tl suolaa keitinveteen. Lisää puurohiutaleet sekä siemenet ja anna puuron hautua hetki pienellä lämmöllä. Mausta puuro kurkumalla. Jos puuro tuntuu liian paksulle, lisää hieman maitoa tai vettä.  Jätä puuro hautumaan kannen alle, sillä aikaa kun valmistat lisukkeet.

Paista sienet, sipulit ja lehtikaali ja mausta pippurilla. Lisää paistetut lisukkeet puuron päälle. Koristele korianterin lehdillä. Avokadokin voisi olla kiva puuron päällä.


Pistä puuro tulille ja kerro kokeiltuasi, mitä mieltä olit suolaisesta puurosta?
Vai oletko jo kokeillut?

Lue kurkuman terveysvaikutuksista täältä.

Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri