Mustikka-mascarponepiirakkaMetsät ovat mustikoita pullollaan, joten herkuttele nyt tuoreista mustikoista tehdyllä piirakalla. Tänä vuonna mustikat ovat isoja ja mehukkaita. Tähän piirakkaan riittää noin puoli litraa mustikoita. Keräät ne nopeasti ja samalla voit nauttia metsän hiljaisuudesta ja halata vaikka puita. Valtakunnallista puunhalausviikkoa vietetään nimittäin tänä vuonna elokuun viimeisellä viikolla 21.–27.8.2017. Teemaviikolla kannustetaan ihmisiä halaamaan puita ja osoittamaan, että he arvostavat omaa lähiympäristöään.

Italialainen mascarponejuusto sopii myös suolaisiin piirakkatäytteisiin. Se on rakenteeltaan pehmeää ja maku sopii täydellisesti marjojen pariksi. Mascarpone valmistetaan juoksettamalla kerma lämmön ja sitruunahapon avulla, kun taas muut tuorejuustot valmistetaan hapattaen.

Mustikka-mascarponepiirakka
Pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1½ dl speltti kokojyväjauhoja
1½ dl kaurajauhoja
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi ja lisää kananmuna vaahtoon. Lisää sitten jauhot, mihin on sekoitettu leivinjauhe ja kardemumma. Vatkaa nopeasti kaikki aineet sekaisin. Painele taikina piirakkavuokaan tasaisesti pohjalle ja reunoille.

Voit korvata osan jauhoista mantelijauheella. Laitoin piirakkaani vajaan desin matelijauhoa ja muita jauhoja reilun desin. Mantelijauho pehmentää hieman taikinaa ja reunat saattavat hieman valua sisäänpäin, kuten huomaat kuvasta.

Täyte:
200 g mascarponejuustoa
½ dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
mustikoita

Vatkaa mascarpone ja sokeri tasaiseksi, niin ettei siinä ole enää paakkuja ja lisää muna sekä vaniljasokeri. Levitä täyte piirakkapohjan päälle ja sen päälle mustikat.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Jos piirakka tummuu liikaa, levitä leivinpaperi piirakan päälle ja jatka paistamista. Anna piirakan jäähtyä! Tämä on vaikein vaihe, koska piirakka tuoksuu niin hyvälle ja on tosi vaikea olla maistamatta tätä herkullista piirakkaa heti.


Samalla ohjeella voit tehdä muistakin marjoista piirakan (herukka, karviainen, puolukka). Kirsikat ja luumut sopivat tähän myös hyvin.

Saat piirakan levitettyä vuokaan helposti, kun kastelet välillä lusikkaa kylmän veden alla. Piirakkavuokaa ei tarvitse voidella, jos käytät vuoan pohjalla leivinpaperia. Leikkaa ensin sopivan kokoinen pala paperia ja rutista se kädessa palloksi. Avaa ja muotoile piirakkavuoan pohjalle. Kun otat piirakan uunista, voit repiä ylimääräiset kulmat pois.

♡  Mari

Kommentit

Suositut tekstit