Mummin tiikerikakku


Tiikerikakku on ollut puheenaiheena tavalla tai toisella viime viikkoina. Kaivoin vanhan keittokirjani esiin ja leivoin lauantai-illan kunniaksi tiikerikakun, joka "tunnetaan myös nimellä marmorikakku", tämä on suora lainaus keittokirjan alkutekstistä.




Kun katsoin keittokirjani kellastuneita sivuja, niin hymyillen totesin, että tiikerikakkua on leivottu useita kertoja vuosien varrella. Pienet kädet taisivat olla mukana leivontapuuhissa, sekoittamassa taikinaa ja lisäämässä jauhoja. Kodin herkkuleivonnaiset -kirjasta (alkuperäisteos: Sju sorters kakor, 1985) erottaa selvästi, mitkä ohjeet ovat olleet lasten suosikkeja. Kirjaa selatessa totesin kookospalojen olleen vieläkin suositumpia (kirjan aukeama oli täynnä suklaa- ja rasvatahroja), tosin meillä kookoshiutaleet kakun pinnalla vaihdettiin usein värikkäisiin nonparelleihin, kun lapset leipoivat niitä koulun jälkeen koko kaveriporukalle makean nälkään.

Kirjan alussa esitellään taikinan alustamisen apuvälineitä: yleiskone, sähkövatkain ja monitoimikone. Tänä päivänä nämä ovat itsestäänselvyys, mutta muistan äitini sekoittaneen kakut aina puukauhalla. Kakun paistamista ohjeistetaan kirjassa näin: "Hyvään paistamistulokseen vaaditaan hyvä uuni, jossa on luotettava tarmostaatti. Termostaatilla voidaan valita oikea lämpötila. Muutaman asteen virhe ei vaikuta paistamiseen."

Löytyipä keittokirjan välistä vielä vanhalla manuaalisella kirjoituskoneella kirjoitettu ohje perunajauhokakusta. Ihania muistoja vuosien varrelta. Taidanpa laittaa kirjan takaisin reseptilaatikkooni odottamaan uusia muistelointeja. Laitoin vielä nostalgisen lasilautasen kakun alle, sillä se sopi hyvin juuri tähän hetkeen.

Tiikerikakku (Kodin herkkuleivonnaiset)
200 g voita tai margariinia
2 ½ dl sokeria (laitoin vain vajaat 2 dl)
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa tai maitoa
makuaineet:
2 rkl kaakaota
1 rkl vanilliinisokeria
tai ½-1 sitruunan tai appelsiinin raastettu kuori

Voitele ja jauhota vuoka (n. 1 ½ l). Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja liemi (laitan itse kakkuun jauhot ensin ja liemen erikseen).

Ota toiseen kulhoon 1/3 taikinasta ja sekoita siihen kaakao. Mausta loput taikinasta vanilliinisokerilla tai appelsiinin tai sitruunan kuorella.

Laita puolet vaaleasta taikinasta vuokaan. Sen jälkeen tumma taikina ja päällimmäiseksi loput vaaleasta taikinasta. Vedä haarukalla taikinaan niin, että valmis kakku saa marmorisen kuvioinnin. Paista uunin alimmalla tasolla, 175 asteen lämmössä, n. 1 tunti.



Goodio Cafén lahjakortti on arvottu ja voittajalle lähti sähköpostia.

 ♡  Mari

Kommentit

Suositut tekstit