Arki edessä ja loma takana


Lähdin aamulla töihin normaaliin aikaan, mukana oli kamera ja iloinen mieli. Pysähtelin reitin varrella tämän tästä kuvaamaan luonnon kauniita yksityiskohtia. Päätin hieman poiketa normaalilta työmatkareitiltäni ja piipahdin läheiseen Ruusupuistoon. Voi miten ihanalta tuntui kiertää pieni lenkki kiireettömästi luonnossa ja ihastella joen varrella olevia vanhoja rakennuksia, kukkia ja pensaita. 
 
Minun ja monen muun kesäloma päättyi heinäkuun lopussa. Onneksi lomaa on jäänyt hieman säästöön, jotta voin pitää pieniä minilomia syksyn ja talven aikana. Tutkimusten mukaan pitkänkin loman vaikutus katoaa jo muutamassa päivässä. Siksi on tärkeää, että arki sisältää pieniä irtiottoja työstä ja virkistäviä asioita viikonloppuisin. Pitää myös muistaa, että vaikka loma loppui, niin kesä ei vielä loppunut. Moni kääntää katseen jo syksyyn ja suree kesän loppumista, mutta eipä vielä anneta kesälle periksi. Mielihyvää voi loman jälkeen tuottaa itselleen tärkeillä asioilla, toisille se on lepo toisille liikunta, käsityöt tai lukeminen. Ladataan akut täyteen pimeää syksyä varten vielä kun aurinko lämmittää.Vaikka loman rentouttavat vaikutukset eivät kestä pitkään, niin toivottavasti loman aikana sinäkin olet pystynyt irtautumaan työstäsi ja jossain asiassa näkökulma on ehkä muuttunut tai näet uusia puolia työssäsi, kun lomalla työhön on saanut hieman etäisyyttä. Osaisitko loman jälkeen katsoa työsi myönteisiä ja hyviä puolia ja miettiä miten työ tuottaisi enemmän iloa ja flow-tilaa, sen sijaan, että listaisit asioita, jotka ovat huonosti. Kaikkihan lähtee lopulta omasta ajattelusta ja suhtautumisesta. Ainoastaan itse voi muuttaa tekemistään ja omassa työssään voi muuttaa ne asiat joihin voi vaikuttaa. Keskustelu ja puutteiden esiintuominen sekä ratkaisuehdotusten tekeminen on hyvä aloitus. Kuulen usein, mitkä asiat ovat huonosti ja eivät toimi, mutta kun pyydän ratkaisuehdotusta, sellaista on vaikea saada.

Nukuin loman aikana todella hyvin ja sikeästi, mikä on melko harvinaista. Tänä vuonna osasin olla kurkkimatta sähköpostia, mikä ehkä auttoi irrottautumaan totaalisesti työasioista. Myös yhteinen tekeminen mieheni kanssa ja pienet reissut pitivät lomafiiliksen hyvänä. Jokaiselle päivälle oli jotain puuhaa ja sohvalla lojuilu jäi minimiin. Vaikka säät eivät olleet suotuisat, niin yritin unohtaa sen ja kiinnittää huomiota luonnon kauneuteen, vihreyteen ja ilman raikkauteen ja nauttia jokaisesta pienestä onnen hetkestä. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on kiinni vain sinusta ja valinnoistasi.

Minulle hyvinvointi koostuu levosta, hyvästä ravinnosta, monipuolisesta liikunnasta ja henkisestä tasapainosta. Itsetutkiskelu on silloin tällöin tarpeellista ja terapeuttista, joka voi osaltaan parantaa omaa elämänlaatua. Pohtia hetki, mitä itse haluaa elämältä, milloin on onnellisimmillaan ja mitkä asiat ovat kaikkein merkityksellisimpiä? Iän mukana olen huomannut suhtautumiseni moneen asiaan muuttuneen, mustavalkoisuus on väistynyt ja ymmärrys sekä mielenrauha on tullut tilalle. Suhtautuminen itseeni ja toisiin on tullut hyväksyvämmäksi, onko tämä sitä elämänymmärrystä ja suhteellisuudentajua? Elämänkokemus, vaikeudet ja niistä oppiminen ovat avartaneet omaa näkemystä ja vaikeisiinkin asioihin suhtautuu rauhallisemmin kuin nuorempana.

Työhön paluu ei ollut minulle katastrofi, vaan pyrin tekemään siitä itselleni mahdollisimman pehmeän. Ennen lomaa varasin kalenterista aikaa lomaltapaluun jälkeisiin ensimmäisiin tehtäviin: sähköpostit, laskut ja muut hyväksymiset ja lisäksi perjantaille buukkasin vapaapäivän. ”Tyytyväisyys on elämän onni” kuten mieheni minulle usein toistelee, kunpa tämän aina muistaisi.Nautitaan työhön paluusta ja raikkaista kesäpäivistä olivat ne sitten aurinkoisia tai sateisia ja otetaan rennosti.

Mari

Kommentit

  1. Tää postaus tuli loistavaan väliin mulle, kun mulla koittaa maanantaina paluu töihin. Sain tästä hyvää tsemppiä sitä varten ja nyt täytyykin pyrkiä pitämään niitä pieniä irtiottoja ihan tavallisen arjenkin lomassa. Hyvä postaus! :)

    www.ellileppiniemi.fi

    VastaaPoista
  2. Kiitos Elli! Hyvää edessä olevaa työviikkoa. Unohda kuitenkin vielä viikonlopuksi työt ja nauti lomapäivistä. Sen jälkeen laskeudu rauhallisesti takaisin arkeen. Tsemppiä ja hyvää myöhäiskesää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Suositut tekstit