Siirry pääsisältöön

Arki edessä ja loma takana


Lähdin aamulla töihin normaaliin aikaan, mukana oli kamera ja iloinen mieli. Pysähtelin reitin varrella tämän tästä kuvaamaan luonnon kauniita yksityiskohtia. Päätin hieman poiketa normaalilta työmatkareitiltäni ja piipahdin läheiseen Ruusupuistoon. Voi miten ihanalta tuntui kiertää pieni lenkki kiireettömästi luonnossa ja ihastella joen varrella olevia vanhoja rakennuksia, kukkia ja pensaita. 
 
Minun ja monen muun kesäloma päättyi heinäkuun lopussa. Onneksi lomaa on jäänyt hieman säästöön, jotta voin pitää pieniä minilomia syksyn ja talven aikana. Tutkimusten mukaan pitkänkin loman vaikutus katoaa jo muutamassa päivässä. Siksi on tärkeää, että arki sisältää pieniä irtiottoja työstä ja virkistäviä asioita viikonloppuisin. Pitää myös muistaa, että vaikka loma loppui, niin kesä ei vielä loppunut. Moni kääntää katseen jo syksyyn ja suree kesän loppumista, mutta eipä vielä anneta kesälle periksi. Mielihyvää voi loman jälkeen tuottaa itselleen tärkeillä asioilla, toisille se on lepo toisille liikunta, käsityöt tai lukeminen. Ladataan akut täyteen pimeää syksyä varten vielä kun aurinko lämmittää.Vaikka loman rentouttavat vaikutukset eivät kestä pitkään, niin toivottavasti loman aikana sinäkin olet pystynyt irtautumaan työstäsi ja jossain asiassa näkökulma on ehkä muuttunut tai näet uusia puolia työssäsi, kun lomalla työhön on saanut hieman etäisyyttä. Osaisitko loman jälkeen katsoa työsi myönteisiä ja hyviä puolia ja miettiä miten työ tuottaisi enemmän iloa ja flow-tilaa, sen sijaan, että listaisit asioita, jotka ovat huonosti. Kaikkihan lähtee lopulta omasta ajattelusta ja suhtautumisesta. Ainoastaan itse voi muuttaa tekemistään ja omassa työssään voi muuttaa ne asiat joihin voi vaikuttaa. Keskustelu ja puutteiden esiintuominen sekä ratkaisuehdotusten tekeminen on hyvä aloitus. Kuulen usein, mitkä asiat ovat huonosti ja eivät toimi, mutta kun pyydän ratkaisuehdotusta, sellaista on vaikea saada.

Nukuin loman aikana todella hyvin ja sikeästi, mikä on melko harvinaista. Tänä vuonna osasin olla kurkkimatta sähköpostia, mikä ehkä auttoi irrottautumaan totaalisesti työasioista. Myös yhteinen tekeminen mieheni kanssa ja pienet reissut pitivät lomafiiliksen hyvänä. Jokaiselle päivälle oli jotain puuhaa ja sohvalla lojuilu jäi minimiin. Vaikka säät eivät olleet suotuisat, niin yritin unohtaa sen ja kiinnittää huomiota luonnon kauneuteen, vihreyteen ja ilman raikkauteen ja nauttia jokaisesta pienestä onnen hetkestä. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on kiinni vain sinusta ja valinnoistasi.

Minulle hyvinvointi koostuu levosta, hyvästä ravinnosta, monipuolisesta liikunnasta ja henkisestä tasapainosta. Itsetutkiskelu on silloin tällöin tarpeellista ja terapeuttista, joka voi osaltaan parantaa omaa elämänlaatua. Pohtia hetki, mitä itse haluaa elämältä, milloin on onnellisimmillaan ja mitkä asiat ovat kaikkein merkityksellisimpiä? Iän mukana olen huomannut suhtautumiseni moneen asiaan muuttuneen, mustavalkoisuus on väistynyt ja ymmärrys sekä mielenrauha on tullut tilalle. Suhtautuminen itseeni ja toisiin on tullut hyväksyvämmäksi, onko tämä sitä elämänymmärrystä ja suhteellisuudentajua? Elämänkokemus, vaikeudet ja niistä oppiminen ovat avartaneet omaa näkemystä ja vaikeisiinkin asioihin suhtautuu rauhallisemmin kuin nuorempana.

Työhön paluu ei ollut minulle katastrofi, vaan pyrin tekemään siitä itselleni mahdollisimman pehmeän. Ennen lomaa varasin kalenterista aikaa lomaltapaluun jälkeisiin ensimmäisiin tehtäviin: sähköpostit, laskut ja muut hyväksymiset ja lisäksi perjantaille buukkasin vapaapäivän. ”Tyytyväisyys on elämän onni” kuten mieheni minulle usein toistelee, kunpa tämän aina muistaisi.Nautitaan työhön paluusta ja raikkaista kesäpäivistä olivat ne sitten aurinkoisia tai sateisia ja otetaan rennosti.

Mari

Kommentit

  1. Tää postaus tuli loistavaan väliin mulle, kun mulla koittaa maanantaina paluu töihin. Sain tästä hyvää tsemppiä sitä varten ja nyt täytyykin pyrkiä pitämään niitä pieniä irtiottoja ihan tavallisen arjenkin lomassa. Hyvä postaus! :)

    www.ellileppiniemi.fi

    VastaaPoista
  2. Kiitos Elli! Hyvää edessä olevaa työviikkoa. Unohda kuitenkin vielä viikonlopuksi työt ja nauti lomapäivistä. Sen jälkeen laskeudu rauhallisesti takaisin arkeen. Tsemppiä ja hyvää myöhäiskesää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri

Täyttä höyryä

Höyrypesuri on tarkoitettu kodin kovien pintojen puhdistamiseen. Se oli syy, miksi ostimme Kärcherin meille. Keittiön kaapinovissa on pinttymiä, joita en saa enää irti, vaikka olen kokeilut kaikki mahdolliset keinot mitä tiedän. Ne näkyvät etenkin nyt kun valon määrä on lisääntynyt. Yläovissa on pomput ja siksi niihin tulee koskettua jatkuvasti. Päätimme siis kokeilla viimeistä keinoa. Höyrypuhdistus tapahtuu höyryn avulla hygieenisesti, joten kemiallisia pesuaineita ei tarvita. Siksi se on myös ympäristöystävällinen valinta. Kärcher lupaa, että jopa 99,99 % tavanomaisista bakteereista poistuu höyrypesulla. Onhan tämä hyvä tulos perinteiseen moppaamiseen verrattuna. Kuuma hienojakoinen höyrysuihku ja paine poistaa rasvan sekä pinttyneen lian kovista pintamateriaaleista. Höyrypesuri ei kuitenkaan sovellu lakattuun puupintaan tai nahkaan, ne saattavat haalistua höyrystä. Kiiltävät muovipinnat, vahatut lattiat, akryylipinnat voivat myös kärsiä höyrypesusta. Paineen riittävyys on t