Vieraskynä 1: Ylös, ulos ja luontoon!


Sain jokin aika sitten ihanalta Marilta toiveen kirjoittaa hänen blogiinsa jostakin itselleni mieluisasta tai tärkeästä aiheesta. Aihe on tällä kertaa niinkin yleinen kuin luonto ja luonnosta nauttiminen. Vaikka aihe ei mikään uusi tai ”yllättävä”  olekaan, ajattelin nyt hieman avata ajatuksiani aiheeseen liittyen, ja ehkäpä (toivottavasti) saan jonkun tekstin lukeneenkin innostumaan, pakkaamaan reppunsa, ja lähtemään nauttimaan upeasta luonnostamme.
Luonto ei tosiaan ole itselleni mikään vieras paikka, siitä on pitänyt läpi elämän huolen kaksi kesämökkiä maaseudulla, ja koiranlenkitykset lähimaastoissa, mutta vasta nyt aikuisiällä voin sanoa todella ”löytäneeni luonnon”. Tämä luonnon ”löytämiseni” tapahtui kunnolla oikeastaan muutamia vuosia sitten kun innostuimme mieheni kanssa patikoimisesta. Teimme tuolloin hieman extempore –tyylisesti ensimmäisen vaelluksemme joka kesti yhteensä neljä päivää. Vaikka reissu ei näin jälkikäteen ollut ehkä täydellisesti valmisteltu (lenkkareissa ei kannata vaeltaa, rinkka kannattaa punnita ennen lähtöä- vähemmän on enemmän!), oli kokemus silti ikimuistoinen, ja jätti innostuksen suunnitella uusia reissuja.
Siitä huolimatta, että patikointi etenkin haastavissa maastoissa on ajoittain raskasta, palkitsee se viimeistään siinä kohtaa kun saat väsynein jaloin kiipeämisen jälkeen ihailla korkealta upeaa edessä aukeavaa maisemaa tuulen tuivertaessa hiuksissa. Illalla nuotion ääressä istuminen tähtitaivasta ihaillen, tai nukahtaminen teltassa uupuneena pitkän päivän jälkeen tuulen humistessa puissa, ovat myös juuri niitä hetkiä mitkä tekevät patikoimisesta/retkeilystä elämyksellistä. Vaellusreissumme ovat olleet hienoja ja onnistuneita, ja uusiakin on jo suunnitteilla. Viime kesänä teimme vaelluksen Karhunkierroksella, ja tänä kesänä suuntaamme todennäköisesti Kolin upeisiin maisemiin. Ensi vuonna voisi olla hienoa lähteä tutkimaan esimerkiksi naapurimaidemme Ruotsin tai Norjan vaellusreittejä.
Luonnosta nauttiminen ei kuitenkaan suinkaan vaadi aina useamman päivän vaellusreissuja, tai aikaa ja rahaa. Ymmärrän myös hyvin sen, ettei esimerkiksi teltassa/luonnossa yöpyminen ole ns. kaikkien juttu, mutta onneksi  luonnosta voi nauttia monella muullakin tavalla! Itselleni luonnon rooli arjessa korostuu eniten lenkkeillessä metsässä tai meren äärellä. Metsän hiljaisuus luonnon omia ääniä lukuunottamatta väreineen ja tuoksuineen on jotain mikä rauhoittaa kiireisimmänkin mielen ja antaa uutta virtaa seuraavaan päivään. Joskus pysähdymme iltalenkeillämme rantakallioille vain kuuntelemaan meren kohinaa ja ihailemaan maisemia. Merellä on jokin ihmeellinen rauhoittava vaikutus, vai mitä ?


Meille kaikessa luontoon liittyvässä tekemisessä tärkeää on se, että nelijalkainen ystävämme voi osallistua tekemiseemme ja pääsee mukaan reissuillemme, ja hän onkin ollut monessa mukana. Tämän kesän tuore hankintamme on uusi kajakki, joka varmasti pääsee käyttöön vielä lukuisia kertoja, ja miksei silläkin voisi joskus tehdä hieman pidemmänkin reissun. Saapi nähdä mitä karvainen ystävämme tuumaa kun iskemme hänet seuraavaksi kajakin kyytiin...
 
Mitä kaikkea  siellä luonnossa sitten voisi, tai kannattaisi mielestäni tehdä ? Listasin muutamia kohtia, ja huomasin että itseltänihän on vielä vaikka mitä kivaa kokematta.
 • Valokuvaus – Tätä voi harrastaa oikeastaan missä vaan. Itseäni houkuttaisi kovasti ostaa uusi kamera ja opetella sitä kunnolla käyttämään. Luontokuvaaminen voisikin olla seuraava uusi harrastukseni. 
 • Retkeily/Telttailu/ Vaellus Suomessa on vaikka mitä hienoja kansallispuistoja, joihin kannattaa käydä tutustumassa. Niissä retkeily on helppoa, koska reitit on yleensä hyvin merkitty. Esim. www.luontoon.fi –sivusto esittelee kattavasti kansallispuistoja, vaellusreittejä ja retkeilykohteita, suosittelen tutustumaan. Tee päiväreissu läheiseen retkeilykohteeseen, tai pakkaa rinkka ja suuntaa vaikka johonkin kansallispuistoistamme.
 • Pyöräily – Maastopyöräilyä olisi kiva kokeilla, mutta pyörällä kuin pyörällä pääsee ihailemaan maisemia ja samalla kunto kasvaa.
 • Melonta – Niin hauskaa etenkin porukalla tai kaksin. Kanootteja tai kajakkeja voi vuokrata monesta paikasta esim. päiväksi tai muutamaksi tunniksi.
 • Veneily – jos omaa venettä ei löydy, pääsee yhteysaluksilla kätevästi eri saariin nauttimaan kauniista kesäpäivästä.
 • Hiihto – Suomalaisten suosikki, itseltä jäänyt viime vuosina vähemmälle. Hiihto talvella merenjäällä kuulostaisi ihanalta... Täytyykin talvella suunnata suksikaupoille.
 • Lumikenkäily – Vuokraa lumikengät ja lähde tutustumaan lumisiin maisemiin metsän keskellä, tai kapua jonnekin korkealle ihailemaan maisemia. Harva lähtee tarpomaan talvella umpihangessa metsään, mutta näillä pääsee sinnekin ja hienot maisemat ja luonnon rauha on taattu.
 • Luistelu – Olisikohan retkiluistelu hauskaa? Täytyy joskus kokeilla!
 • Suppailu – Tätä täytyy myös päästä kokeilemaan.
 • Marjastus ja sienestys – Hyvää ja ilmaista. Tänään lounaaksi kanttarelleja, ja jälkiruoaksi mustikoita.
 • Kävely  ja lenkkeily – Mikäli edellämainitut eivät innosta, tai luonnosta haluaa nauttia rauhallisemmin, on kävely tai juoksulenkki oiva keino siihen.
 • Fiilistely – Mitä jos ei nauttisikaan tänään illallista sisätiloissa, vaan pakkaisi eväät mukaan ja suuntaisi vaikka rannalle/puistoon/luonnonhelmaan?
 
En voi lakata ihastelemasta ja ihastumasta ihanaan luontoomme yhä uudestaan ja uudestaan – paikkaan jolla on tarjottavana vaikka mitä ihania kokemuksia, ja pääosin täysin ilmaisia sellaisia ! Olisi hauska kuulla millä tavoin muut tykkäävät nauttia luonnosta, tai siitä mikä merkitys luonnolla ylipäänsä itselle on.

Kiva jos jaksoit lukea tänne asti! Aurinkoisia päiviä!
Luontohullu
 Teksti ja kuvat: luontohullu
Lämmin kiitos "luontohullu" ihanasta tekstistä ja ajatusten jakamisesta. Olen kanssasi samaa miltä, luonto tarjoaa meille paljon mahdollisuuksia viettää vapaa-aikaamme, rentoutua ja ladata akkujamme - parasta mindfulnesia.
Muistathan haasteeni vieraskynä, oletko sinä seuraava kirjoittaja?
  ♡  Mari
 
 

Kommentit

Suositut tekstit