Viehättävä kesäkaupunkiMeidän kesään kuuluu perinteisesti ainakin yksi vierailu merellisessä Tammisaaressa, pienessä, mielenkiintoisessa eteläsuomalaisessa vanhassa kalastajakylässä. Satama-alueilla kuhisee ihmisiä ja uimarannalla lapset pulahtavat (kylmään) veteen. Kävelemme rauhallisesti kaduilla ja kujilla ja hyvin hoidetuilla puistoalueilla.  Ihastelemme vanhoja punamullalla maalattuja taloja ja pihapiirejä, joissa vanhat omenapuut ja rönsyilevät kukkapenkit ihastuttavat värikkyydellään ohikulkijaa. 

Idyllinen vanha kaupunki kauniine puutaloineen ja kapeine kujineen tuo mieleen satojen vuosien takaisen elämän, jolloin käsityöläiset ja kalastajat asustivat kaupunkia. Kadut ovat edelleen samalla paikalla kuin 1500-luvulla ja niiden nimet kuvastavat sen aikaista käsityöperinnettä: Nahkurinkatu, Sepänkatu, Hatuntekijänkatu, Salakka ja Silli. Talojen ikkunapielissä on edelleen juorupeilejä, joista entisaikoina seurattiin kadulla kulkevia. Kauniit katulyhdyt tuovat katukuvaan entisajan tunnelmaa. 


 Raippatorilla voi nähdä vielä vanhan häpeäpaalun, joka muistuttaa ajoista, jolloin rikoksen tehnyttä rangaistiin julkisella paikalla. Uimarannan vieressä sijaitsee Tammisaaren luontokeskus punaisessa makasiinirakennuksessa, jossa voi perehtyä Itämeren ja saariston muuttuvaan luontoon. Lapset voivat kuunnella vedenalaisia ääniä ja tutustua kosteikon elämään.  Luontokeskuksessa on esillä myös Kaj Dahl - valokuvanäyttely 1.7-30.9.2017 välisen ajan.

                                                                                                                                                                  

Torin laitamilla on taitelija Helene Schjerfbeckin pysyväisnäyttely Tammisaaren museokeskus EKTA:ssa. Helene muutti Tammisaareen 1925 maalatakseen siellä rauhassa ja näihin aikoihin hänen maineensa taidemaalarina alkoi kasvaa. Viime päivinä on kirjoiteltu Helenen Hietanimessä sijaitsevan haudan kunnossapidosta vilkkaasti.  

 
 
 
Rantakävelyn jälkeen oli mukava istahtaa kahville. Tammisaaren kahvilatarjonta on runsasta ja leivokset mitä herkullisimpia. Valinta oli vaikeaa, kun kaikki näyttivät niin hyville. Pieniä putiikkeja on torilta lähtevän kävelykadun varrella ja loppiksia eri puolilla vanhoissa piharakennuksissa, joista voi kalastella itselleen aarteita.
 
Tammisaari on kiva kesäkaupunki ja katsottavaa riittää koko päiväksi, niin aikuisille kuin lapsille. Kivoja ruokapaikkoja ja kahviloita ei tarvitse etsiä, niitä on riittävästi. Aurinko paistoi lämpimästi koko päivän, vaikka lähtiessä kotoa satoi vettä. Matkamme siis suuntautui oikeaan suuntaan.
 
Jos sinulla on tiedossa matka Tammisaareen, suosittelen jättämään riittävästi aikaa rakennusten ja kujien ihasteluun, meren rannassa istuskeluun. Raatihuoneentorin laidalla on kiva pieni Cafferie, josta saa erinomaiset vuohenjuustosalaatit ja todella, todella herkulliset kakut kahvin kanssa. Tammisaaresta Helsinkiin päin lähdettäessä kannattaa ostaa kotiin viemisinä Mekanikontien Wi-Box Bakery&Kitchenissä kahvista maukkaat porkkanasämpylät tai leipää.
 
Heippa Mari

 

Kommentit

Suositut tekstit