Siirry pääsisältöön

Jykevät linnanrauniot


 
Noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä tai Turusta on mielenkiintoinen retkikohde. Ajamme kiemuraista tietä Snappertunasta Raaseporin keskiaikaiseen linnaan. Parkkipaikalta hiekkatie johtaa kauniin puusillan kautta linnan pihalle. Linna rakennettiin 1370-luvulla läntiselle Uudellemaalle meren ympäröimän kallion päälle Uudenmaan hallintokeskukseksi valvomaan merenkulkua ja kauppaa. Linna oli myös tärkeä sotilaallinen tukikohta ja linnan herruudesta ovat taistelleet aikoinaan niin ruotsalaiset, tanskalaiset kuin merirosvot.
Linnan rakennustyöt kestivät noin sata vuotta (voitko kuvitella?) ja länsiuusmaalaiset talonpojat joutuivat tekemään rakennustöitä taksvärkkinä. Kiviä linnan seiniin on kannettu valtavia määriä. Vuodesta 1558 linna oli tyhjillään yli 300 vuotta, kun se hylättiin Helsingin ja Tammisaaren kaupungin perustamisen jälkeen. Nykyisin Raaseporin linnanraunioista huolehtii Metsähallitus. Alueen valaistusta rakennettiin parhaillaan, ja voin kuvitella kuinka kauniilta linnanrauniot näyttävät syysillan valaistuksessa.
Linnaan voi tutustua itsenäisesti tai osallistua linnanrouvan opastuskierroksiin. Linnanraunioiden edustalla järjestetään juhannusjuhlat ja muinaismarkkinat, konsertteja sekä teatteriesityksiä kesäisin. Linnanvoudin tuvan ravintola ja kahvila on auki koko kesän. 


 
Raaseporin linna on useista portaista ja kivilattioista huolimatta suhteellisen pieni ja helppokulkuinen, joten se soveltuu hyvin retkikohteeksi hieman isommille lapsille. Linnan raunioissa voi kiertää käytäviä pitkin ja käydä katsomassa pieniä, pimeitä, luolamaisia huoneita, jotka ovat varmasti lapsista jännittäviä. Taidokkaasti rakennettu linna herättää jykevyydellään hämmästystä, etenkin se, kuinka paljon työtä linnan rakentaminen onkaan vaatinut aikoinaan.
Jos vierailet Raaseporissa, niin löydät sieltä myös paljon muuta katsomista Tammisaaren vanhan kaupungin kapeilla kujilla, Fiskarsin ja Billnäsin ruukkimiljöössä tai entisöidyssä Mustion Linnassa.
Kesäterveisin Mari

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri