Jykevät linnanrauniot


 
Noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä tai Turusta on mielenkiintoinen retkikohde. Ajamme kiemuraista tietä Snappertunasta Raaseporin keskiaikaiseen linnaan. Parkkipaikalta hiekkatie johtaa kauniin puusillan kautta linnan pihalle. Linna rakennettiin 1370-luvulla läntiselle Uudellemaalle meren ympäröimän kallion päälle Uudenmaan hallintokeskukseksi valvomaan merenkulkua ja kauppaa. Linna oli myös tärkeä sotilaallinen tukikohta ja linnan herruudesta ovat taistelleet aikoinaan niin ruotsalaiset, tanskalaiset kuin merirosvot.
Linnan rakennustyöt kestivät noin sata vuotta (voitko kuvitella?) ja länsiuusmaalaiset talonpojat joutuivat tekemään rakennustöitä taksvärkkinä. Kiviä linnan seiniin on kannettu valtavia määriä. Vuodesta 1558 linna oli tyhjillään yli 300 vuotta, kun se hylättiin Helsingin ja Tammisaaren kaupungin perustamisen jälkeen. Nykyisin Raaseporin linnanraunioista huolehtii Metsähallitus. Alueen valaistusta rakennettiin parhaillaan, ja voin kuvitella kuinka kauniilta linnanrauniot näyttävät syysillan valaistuksessa.
Linnaan voi tutustua itsenäisesti tai osallistua linnanrouvan opastuskierroksiin. Linnanraunioiden edustalla järjestetään juhannusjuhlat ja muinaismarkkinat, konsertteja sekä teatteriesityksiä kesäisin. Linnanvoudin tuvan ravintola ja kahvila on auki koko kesän. 


 
Raaseporin linna on useista portaista ja kivilattioista huolimatta suhteellisen pieni ja helppokulkuinen, joten se soveltuu hyvin retkikohteeksi hieman isommille lapsille. Linnan raunioissa voi kiertää käytäviä pitkin ja käydä katsomassa pieniä, pimeitä, luolamaisia huoneita, jotka ovat varmasti lapsista jännittäviä. Taidokkaasti rakennettu linna herättää jykevyydellään hämmästystä, etenkin se, kuinka paljon työtä linnan rakentaminen onkaan vaatinut aikoinaan.
Jos vierailet Raaseporissa, niin löydät sieltä myös paljon muuta katsomista Tammisaaren vanhan kaupungin kapeilla kujilla, Fiskarsin ja Billnäsin ruukkimiljöössä tai entisöidyssä Mustion Linnassa.
Kesäterveisin Mari

 

Kommentit

Suositut tekstit