Siirry pääsisältöön

Halaa mua!


Olen viime aikoina törmännyt uutisiin halaamisen tärkeydestä. Uutisissa esiteltiin joku aika sitten ”ihmiskoira”, joka kävi viihdyttämässä vanhuksia vanhainkodissa ja sillä pyrittiin herättämään ihmisen luontaista hoivaviettiä. Toiminnon tarkoituksena oli aktivoida vanhuksia hoivaamaan ihmiskoiraa samoin kuin oikeaa eläintä. Tutkimuksissa todettiin, että tällainen keinotekoinen hoiva aktivoi vanhuksia liikkeelle. Samansuuntaisia tutkimuksia on tehty roboottihoivasta, jolla on vahvistettu läheisyyden tunnetta.

Tekniikka on tullut vanhustenhoitoon vahvasti mukaan, kun henkilökuntapula on todellinen. Hoitajilla ei yksinkertaisesti ole riittävästi aikaa vanhusten yksilölliseen hoitoon ja hoivaan laitoksissa ja kotihoidossa. Kunpa kaikille vanhuksille voitaisiin taata onnellinen ja turvallinen vanhuus ja elämän viimeiset vuodet.


Vanhempien ihmisten lapsuudessa ei ollut kovinkaan yleistä halata ystäviä, sukulaisia tai lapsia, ainakaan muiden läsnäollessa. Pidättyväisyys kuului kulttuuriimme pitkään. Halaaminen ja kosketus siirtyvät perinteiden välityksellä sukupolvelta toiselle ja kansainvälistymisen myötä myös suomalaisten haalaaminen on lisääntynyt. Nykyisin nuorten keskuudessa halaaminen on jo hyvin luonnollista.

Kosketus on tärkeä myös muille kuin vanhuksille. Yksinäiset ihmiset kertovat kaipaavansa eniten toisen ihmisen kosketusta. Tuntoaisti on yksi tärkeimpiä aistejamme ja jokainen tietää, kuinka tärkeä kosketus ja läheisyys on. Halausta on tutkittu tieteellisesti ja on havaittu, että halauksella on positiivinen vaikutus niin fyysiseen kuin psyykkiseen terveyteen. Halaaminen alentaa verenpainetta ja se tekee hyvää sydämelle ja mielelle.


Hesarissa oli keväällä pieni artikkeli halaamisen rauhoittavasta vaikutuksesta. Anestesiologian tutkimusprofessori Kathleen C. Lightin mukaan: ”Hellä kosketus aktivoi oksitosiinin ja dopamiinin erittymistä monilla nisäkkäillä, myös ihmisellä. Halaus siis rauhoittaa elimistön stressijärjestelmien toimintaa ja tuottaa hyvää oloa”. Varmasti jokainen meistä on kokenut tunteen, kun oikein itkettää ja joku ottaa sinut  halaukseen. Lämmin syli lieventää pahaa oloa ja jopa fyysistä kipua. Toki me ihmiset olemme erilaisia ja reagoimme kosketukseen eri tavoin, kaikille vieraan ihmisen kosketus kehossa ei ole luonnollista ja oman ”reviirin” säilyttäminen saattaa olla heille tärkeää, silloin halaus voi tuntua jopa ahdistavalta.


Miten kosketus näkyy parisuhteessa? Parien, jotka koskettelevat ja suukottelevat toisiaan useammin kuin kaksi kertaa päivässä, on todettu olevan tavallista onnellisempia ja tyytyväisempiä parisuhteeseensa. Sillä ei ole niin suurta merkitystä ovatko suukot nopeasti annettuja poskisuukkoja ohimennen. Halaaminen tuo läheisyydentunnetta ja yhteenkuuluvuutta parisuhteessa. Kahden ihmisen välistä tunnesidettä ei ulkopuolinen voi tarkasti tietää, mutta olen itse sitä mieltä, että edellä oleva väite pitänee paikkaansa.
Hieronta perustuu kosketukseen ja monet kokevat hoidot rentouttavina, myös erilaiset kosketushoidot ja seksuaaliterapiat ovat yleistyneet meillä ja maailmalla. Yhdysvalloissa ne ovat jo iso bisnes. Meilläkin järjestetään kursseja, joissa ohjataan aviopareja koskettelemaan toisiaan ja havainnoimaan tunnetiloja puolisossa sekä lisäämään puolisoiden välistä tunnesidettä kosketuksen kautta. 

Läheisyyden tarpeen tyydytystä ja hoivaamista haetaan myös eläimistä, koirista ja kissoista. Lemmikin on todettu jopa laskevan stressihormonitasoa lapsilla, silloin kun lapsi on hakenut eläimestä turvaa ja osoittaessaan sille hellyyttä.  Moni koiraihminen hake lohtua lemmikistään ja onhan todettu, että koirat tunnistavat kasvojen ilmeitä - ihmisen paras kaveri.

Puiden haalaamisesta on myös moni saanut myönteisiä kokemuksia, kun puiden värähtelyn aistii ja sen vaikutuksen tuntee kehossa. Jo lyhyt hetki luonnossa tuottaa rentoutumisen ja rauhoittumisen tuntemuksia.
Mitä mieltä sinä olet - millainen merkitys halaamisella on?

Mari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri