Siirry pääsisältöön

Tee itse monikäyttöinen kori
Ovatko tavarasi järjestyksessä vai onko niitä kodissasi joka puolella? Löydätkö etsimäsi tavarat helposti? Japanilainen siivousguru Marie Kondon tarjoaa ohjeita, kuinka vähentää turhaa tavaraa ympäriltä ja miten järjestellään koti siistiksi. Ympäri maailmaa katsotaan kaappeja kriittisesti ja KonMari on villinnyt ihmisiä hysteerisesti myös meillä Suomessa jo pidemmän aikaa.

KonMari -menetelmän pääasiat:
1.    Hävitä turhat tavarat (säilytä vain ne, jotka tuottavat iloa)
2.    Järjestä koti kerralla kuntoon (Kondon mukaan kestää 6 kk)
3.    Jos kaikki on järjestetty oikein, koti pysyy siistinä

Totta, että sekalaisesta ja tarpeettomasta sälästä on hyvä päästä eroon, mutta miten löytää helposti usein tarvitsemansa tavarat? Minulla on hyvä ratkaisu tähän.
Jokaisella tavaralla on oltava oma paikka. Kokoa säilytettävät tavarat ryhmiin ja mieti, missä ja miten niitä olisi järkevintä säilyttää. Lastenhuoneen pienet esineet, legot, autot, nuket ym. on kiva säilyttää kauniissa korissa. Lasten on helppo laittaa tavarat paikoilleen ja tavarat löytyvät, kun ne on järjestetty siististi koreihin. Pehmeät korit voi pestä tarvittaessa ja kahvoista on helppo siirrellä koria paikasta toiseen. Virkatut säilytyskorit ovat käteviä myös lankojen, lehtien ja kylpyhuoneen tavaroiden säilytyksessä tai jopa leipäkorina tai kukkaruukun suojana. Sisustuskori valmistuu nopeasti ja on kiva kesäkäsityö.Tarvitset paksua puuvillatrikoota tai ontelokudetta ison kerän (n. 500-700 g, riippuen korin koosta). Koriin voi käyttää myös itse leikattua kudetta vanhoista T-paidoista tai trikoovaatteista. Lisäksi tarvitset paksun (no 8) virkkuukoukun, riippuen käsialasta ja kuidun paksuudesta sekä lihasvoimaa. Korin virkkaaminen on hieman raskasta, joten älä virkkaa koko koria yhdessä päivässä, muuten tunnet virkkauksen seuraavana päivänä hartioissasi.

SISUSTUSKORIN OHJE
Aloita kori pohjasta: tee 6 ketjusilmukkaa ja liitä ne yhteen. Tee yksi ketjusilmukka ja aloita pohjaympyrä. Virkkaa ensimmäisellä kierroksella ketjusilmukoiden keskelle tuplasilmukat eli 12 kiinteää silmukkaa. Jatka tuplaten silmukat muutama kierros. Sen jälkeen riittää kun teet lisäyksen joka toiseen tai kolmanteen silmukkaan. Seuraa koko ajan, että pohja pysyy tasaisena (jos reunat kääntyvät ylöspäin, olet lisännyt liian vähän silmukoita). Kun pohja on sopivan kokoinen aloita reunojen virkkaus rajaamalla pohja = virkkaa koko kierros silmukoiden sisäreunasta.
Aloita nyt reunat. Virkkaa taas molempien silmukoiden läpi ja lisää tarvittaessa silmukoita, jos korin reunat alkavat kääntyä sisäänpäin. Kun kori on sopivan korkuinen, tee vielä kerros piilosilmukoilla ja päättele.

Kahvat voit virkata samasta kuidusta ketjusilmukoilla ja kierroksella kiinteitä silmukoita. Voit tehdä myös kuten minä teen. Olen kerännyt vanhoja nahkavöitä ja leikkaan ne kahdeksi sopivan pituiseksi kahvaksi. Ompelen kahvat korin molemmille puolille vahvalla karhunlangalla.
Aurinkoa päivääsi t. Mari
 

Kommentit

Lähetä kommentti

Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri