Kahvisäkki yrttiviljelyyn


Pari vuotta varastossa lojuneet vanhat kahvisäkit tulivat vihdoin käyttöön. Projekti on hieman viivästynyt tai tosiasiassa unohtunutkin, kuten aikaisemmassa postauksessa kerroin. Nyt projekti sai vauhtia ja meidän terassille tuli yrteille hieno kasvualusta.


Ompelin vanhan kahvisäkin kulmat ja laitoin kahvisäkin sisälle Ikean ison muovikassin. Koska säkille tulee painoa melko paljon, niin muovisäkin pitää olla riittävän kestävä. Ikean kassin kädensijoista voi tarvittaessa nostaa säkin toiseen paikkaan.

Turvepitoista kevyttä kasvumultaa säkkiin meni reilu 60 litraa. Pohjalle on hyvä laittaa kevytsoraa tai hiekkaa, jotta liika vesi läpäisee kasvualaustan. Yrtit viihtyvät parhaiten lämpimässä, aurinkoisessa tai puolivarjoisassa kasvupaikassa sekä tuulelta suojassa.


Yrttien sijoitus lähelle kokkauspistettä on näppärää, koska silloin niitä on tulee haettua ruokaa laittaessa tai grillatessa. Istutin säkkiin chilipaprikaa, mansikkaa, rukolaa, ruohosipulia, sitruunamelissaa ja korianteria. Koristeeksi ja väriä antamaan vielä yksi kukka. Toiseen terassiruukkuun olin jo aikaisemmin keväällä istuttanut basilikaa, timjamia, rosmariinia, rakuunaa ja lehtipersiljaa. Salaatteja kasvaa meillä myös ruukuissa, mutta sen menekki on niin suurta, että joudun ostamaan salaattia kaupasta. Istutan aina käytetyn salaatin juuriston uudelleen multaan ja siitä kasvaa hetkessä uusi salaatti.


Oletko kokeillut sitruunamelissan antiseptisiä ominaisuuksia? Hiero tuoretta lehteä hyönteisen piston, niin kipu hellittää. Basilika on hurmaavan tuoksuinen yrtti, mutta tiesitkö, että sen on todettu karkottavan hyttysiä. Timjamilla taas voi torjua flunssaa.

Yksi ruokalusikallinen tuoreyrttejä vastaa yhtä teelusikallista kuivattua yrttimaustetta. Yrtit kannattaa lisätä ruokaan viimeisenä, poikkeuksena kuitenkin puuvartiset yrtit kuten rosmariini ja timjami. Yrttejä kannattaa käyttää rohkeasti niiden terveysvaikutusten vuoksi ja lisäksi niillä saa arkiruokaankin kaunista ilmettä.

Tässä vielä muutama vinkki yrttien käyttöön:

Basilika: tomaatin, lihan, kalan, munan ja juustojen kanssa.

Minttu: salaattiin ja punajuuren, porkkanan kera sekä liha ja erityisesti lampaanlihan kanssa. Mojitoon, kesäiseen suosikkijuomaan (minttua, limettiä, sokeria, rommia tai sitruunalimonadia).

Timjami: sopii lähes kaikkeen ruokaan, etenkin porkkana, kaali, liha, kalaruokiin ja salaattiin.

Korianteri: itämaisiin ruokiin, vokkeihin, carryihin, salsoihin, yrttivoihin ja kookosmaidon kanssa.

Rosmariini: perunanruokiin, lampaanlihaan ja uunivihanneksiin.

Rakuuna: kalaruokiin, yrttivoihin, salaatinkastikkeisiin.

Persilja: ehkä tutuin yrtti, jota voi käyttää kaikkeen ruoanlaitton; keittoihin, kastikkeisiin, munakkaisiin, salaattiin sekä koristeeksi.

Mukavaa sunnuntaita teille kaikille! Nauttikaa kesästä ja ihanasta ruoasta♡ Mari
 

Kommentit

Suositut tekstit