Juhannustaikoja ja mansikkainen kesäjuoma


Keskikesän ja valon juhlaa - Mittumaaria - vietetään muutaman päivän kuluttua, yöttömänä yönä, vaikka kesäpäivänseisaus sijoittuikin jo viikolle. Pohjoisessa aurinko ei laske lainkaan kesäpäivänseisauksena, joten siellä ehkä yötön yö näkyy selkeämmin. Suomalaiseen juhannusperinteiseen kuuluu ehdottomasti sauna vihtoineen, kokko ja juhannustanssit.

Joka juhannus jännitetään, saadaanko juhannuskokkoja polttaa vai ei. Nyt näyttäisi siltä, että kokot roihuavat juhannusyönä ympäri maata. Ahvenanmaalla ja Ruotsissa juhannuksena sytytetään kauniisti kukin koristeltu juhannussalko, joka liittyy hedelmällisyysriittiin ja tulevan kesän satovuoteen. Ole kuuluut myös, että kokoilla on ajettu pois pahoja henkiä, aaveita ja noitia.

Lapsuuden kodissani tehtiin suursiivous  ennen juhannusta ja ulko-oven pieliin haettiin koivut juhlistamaan keskikesän juhlaa. Saunavihta sidottiin taiten tuoreista rauduskoivun oksista ja lapsille tehtiin pieni vihta. Ihana tuoksu levisi juhannussaunassa, kun vihdalla löyhyteltiin saunojia.

Oletko tehnyt juhannustaikoja? Vanhojen uskomusten mukaan juhannustaioilla voitiin varmistaa naimaonni. Kun kerää seitsemän erilaista kukkaa tyynyn alle, saattaa onnistua näkemään juhannusyönä tulevan sulhonsa ja jotta taika onnistuu, kaikki tulee tehdä ilman rihmankiertämää.

 
En malta olla laittamatta teille kivaa juomaohjetta. Alkuperäinen ohje on Jessica Merchantin How Sweet It Is -blogista ja tässä hieman mukaeltuna.

MANSIKKAINEN KESÄJUOMA
1 lt mansikoita
1 lime
1/4 vesimeloni tai 1/2 kurkku
2 persikkaa tai nektariinia
nippu mintun lehtiä
vettä(+mansikkamehua) tai Rose Pommacia

Viipaloi hedelmät ja laita kaikki mintun lehtien kanssa kannuun. Kaada kannu täyteen nestettä ja anna maustua pari tuntia. Jätä laseihin koristeeksi muutamia mintun lehti.

 

Maistuva ja helppo kesäjuoma tulee myös vesimelonista blenderissä. Lue täältä ohje.

 Ihanaa Mittumaaria    Mari
 

 

 

 

 

Kommentit

Suositut tekstit