Siirry pääsisältöön

Juhannustaikoja ja mansikkainen kesäjuoma


Keskikesän ja valon juhlaa - Mittumaaria - vietetään muutaman päivän kuluttua, yöttömänä yönä, vaikka kesäpäivänseisaus sijoittuikin jo viikolle. Pohjoisessa aurinko ei laske lainkaan kesäpäivänseisauksena, joten siellä ehkä yötön yö näkyy selkeämmin. Suomalaiseen juhannusperinteiseen kuuluu ehdottomasti sauna vihtoineen, kokko ja juhannustanssit.

Joka juhannus jännitetään, saadaanko juhannuskokkoja polttaa vai ei. Nyt näyttäisi siltä, että kokot roihuavat juhannusyönä ympäri maata. Ahvenanmaalla ja Ruotsissa juhannuksena sytytetään kauniisti kukin koristeltu juhannussalko, joka liittyy hedelmällisyysriittiin ja tulevan kesän satovuoteen. Ole kuuluut myös, että kokoilla on ajettu pois pahoja henkiä, aaveita ja noitia.

Lapsuuden kodissani tehtiin suursiivous  ennen juhannusta ja ulko-oven pieliin haettiin koivut juhlistamaan keskikesän juhlaa. Saunavihta sidottiin taiten tuoreista rauduskoivun oksista ja lapsille tehtiin pieni vihta. Ihana tuoksu levisi juhannussaunassa, kun vihdalla löyhyteltiin saunojia.

Oletko tehnyt juhannustaikoja? Vanhojen uskomusten mukaan juhannustaioilla voitiin varmistaa naimaonni. Kun kerää seitsemän erilaista kukkaa tyynyn alle, saattaa onnistua näkemään juhannusyönä tulevan sulhonsa ja jotta taika onnistuu, kaikki tulee tehdä ilman rihmankiertämää.

 
En malta olla laittamatta teille kivaa juomaohjetta. Alkuperäinen ohje on Jessica Merchantin How Sweet It Is -blogista ja tässä hieman mukaeltuna.

MANSIKKAINEN KESÄJUOMA
1 lt mansikoita
1 lime
1/4 vesimeloni tai 1/2 kurkku
2 persikkaa tai nektariinia
nippu mintun lehtiä
vettä(+mansikkamehua) tai Rose Pommacia

Viipaloi hedelmät ja laita kaikki mintun lehtien kanssa kannuun. Kaada kannu täyteen nestettä ja anna maustua pari tuntia. Jätä laseihin koristeeksi muutamia mintun lehti.

 

Maistuva ja helppo kesäjuoma tulee myös vesimelonista blenderissä. Lue täältä ohje.

 Ihanaa Mittumaaria    Mari
 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Täyttä höyryä

Höyrypesuri on tarkoitettu kodin kovien pintojen puhdistamiseen. Se oli syy, miksi ostimme Kärcherin meille. Keittiön kaapinovissa on pinttymiä, joita en saa enää irti, vaikka olen kokeilut kaikki mahdolliset keinot mitä tiedän. Ne näkyvät etenkin nyt kun valon määrä on lisääntynyt. Yläovissa on pomput ja siksi niihin tulee koskettua jatkuvasti. Päätimme siis kokeilla viimeistä keinoa. Höyrypuhdistus tapahtuu höyryn avulla hygieenisesti, joten kemiallisia pesuaineita ei tarvita. Siksi se on myös ympäristöystävällinen valinta. Kärcher lupaa, että jopa 99,99 % tavanomaisista bakteereista poistuu höyrypesulla. Onhan tämä hyvä tulos perinteiseen moppaamiseen verrattuna. Kuuma hienojakoinen höyrysuihku ja paine poistaa rasvan sekä pinttyneen lian kovista pintamateriaaleista. Höyrypesuri ei kuitenkaan sovellu lakattuun puupintaan tai nahkaan, ne saattavat haalistua höyrystä. Kiiltävät muovipinnat, vahatut lattiat, akryylipinnat voivat myös kärsiä höyrypesusta. Paineen riittävyys on t