Siirry pääsisältöön

City Day

Kaupungissa voi viettää mukavan päivän, eikä tarvitse edes lähteä ulkomaille. Lähdin pienen prinsessani kanssa kaupungille ja meillä oli oikein mukava ja touhukas päivä. Matka Helsinkiin sujui rattoisasti junalla. Pikkutytölle junamatka on jännittävä seikkailu, kun vanhempien kanssa liikkuessa saa istua auton kyydissä.


Rautatieasemalta suunnistimme kohti Kiasman ARS17 Hello world! -näyttelyä, jonka teemana on digitaalinen murros. Näyttely kertoo siitä, kuinka internet ja muut digitaaliset palvelut ovat muuttaneet meidän jokaisen arkea, niin työtä kuin vapaa-aikaa, kulttuuria sekä taloutta. Nykypäivän tapa kommunikoida toistemme kanssa on muuttunut oleellisesti ja jopa oma identiteetti rakennetaan verkossa. Tutulta tuntuu myös se, että yhä useammin pidämme yhteyttä toisiimme verkon avulla. Kiasmasta matka jatkui kauppatorille ja Havis Amandan vierellä vietettiin mukava jäätelöhetki ja totta kai heitimme kolikot toiveineen suihkulähteeseen.

 
Kauppatorin laidalta suunnistettiin kohti Tähtitorninmäkeä ja Helsingin observatorioa. Kaunis puisto loisti vihreydellään ja tulppaanit olivat täydessä kukassa. Vanhojen puiden rungot näyttivät kauniilta, kun niistä puski lehtiä vihreinä tupsuina.  
Helsingin observatoriossa päädyimme ensin Matkalle menneeseen. Saliin, jossa oli esillä vanhat havainnointiin liittyvät kaukoputket entisillä paikoillaan. Salissa aisti hyvin vuosien takaisen tunnelman, kun tähtiä tutkittiin isoilla kaukoputkilla ja muilla tähtitieteellisillä havaintolaitteilla.
 
Siirryimme salista toiseen - Maailmankaikkeuteen. Tähdet, avaruus ja aurinkokunnan mittasuhteet olivat konkreettisesti esillä. Tähtikuviot taivaalla ja vuodenaikojen vaihtelut kiinnostivat pientä tutkijaa. Salissa sai koskea myös ihan oikeaan meteoriittia ja vaalla pystyi tarkistamaan kuinka paljon painaisi kuussa, merkuriuksessa, uranuksessa tai venuksessa - melkoisia vaihteluja painossa.

 
Tämä on oivallinen paikka perheille ja isovanhemmille lastenlapsineen, jos lapsi on kiinnostunut avaruudesta ja maailmankaikkeudesta. Olen lukenut lapsille useita kertoja Mauri Kunnaksen avaruuskirjaa ja siksi vierailu tällä oli todella kiva kokemus.
 
Asteroidipäivässä pe 30.6.2017 klo 14-20 ja silloin tekemistä löytyy koko perheelle!
 
Retki jatkui observatoriosta Seurasaareen, mutta siitä pian lisää. > Lue jatkoa täältä.
 
Mukavaa perjantaita
Mari
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri