Siirry pääsisältöön

Kodin kaiuttimet

Meillä kuunnellaan paljon musiikkia, siksi meille on erityisen tärkeää, että kaiutinjärjestelmän ääni on moitteeton. Musiikki soi taustalla lähes aina kotona ollessamme. Kaiuttimien ulkonäkö vaikuttaa oleellisesti myös sisustukseen ja siksi se olikin merkittävä tekijä valinnassamme.

Musiikki rauhoittaa ja poistaa stressiä kiireisen työpäivän jälkeen. Sama musiikki ei kuitenkaan sovi kaikkiin tilanteisiin tai mielentilaan, joten suosittelen laatimaan soittolistoja erilaisiin mielentiloihin. Eniten soittamani lista koostuvat näistä: Chill Out Music, Viikonloppu fiilis, Sunday morning, Todays top hits, Relaxin ja oma suosikkilista.


Lempimusiikkia kuuntelemalla voi siirtää negatiiviset ajatukset positiivisiksi tuntemuksiksi. Musiikin kuuntelun on todettu vähentävän myös ahdistusta ja rentouttavan jopa samalla tavoin kuin hieronnan.

Ihmiset eivät toki koe musiikkia samalla tavalla, toisille musiikin merkitys on vähäinen ja he käyttävät rentoutumiseen muita keinoja. Kannattaa myös muistaa, ettei musiikkia saa soittaa liian kovaa, sillä se aiheuttaa kuulo-ongelmia pidemmän päälle.

Kaiuttimia hankittaessa saimme kuunneltavaksi erilaisia laitteita viikonlopun ajaksi määrittelemästämme hintahaarukasta. Mukaan pääsi yhdet hieman kalliimmatkin laitteet. Vaihdoimme johtoja kaiuttimista toisiin, istuimme lattialla ja sohvalla, soitimme hiljaa ja kovaa. No, päätös saatiin tehtyä sinä viikonloppuna ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä hankintaamme.


Kaiuttimiksi hankittiin suomalaisvalmisteiset Aurelian elegantit valkoiset kaiuttimet. Minulla oli painava sana kaiuttimien ulkonäön suhteen, mutta halusin myös pehmeää äänenlaatua. Raadin toisella osapuolella oli vankka tietämys vertailtavien laitteiden teknisistä ominaisuuksista ja -vaatimuksista, niin äänenlaadusta kuin sen puhtaudestakin.

Kaiuttimet siis ostettiin ja sen jälkeen päästiin asentamaan ja säätämään niitä paikoilleen. Etukäteen oli sovittu, että kaiuttimet sijoitetaan olohuoneen tasojen viereen jalustoille Tv:n vierelle, sillä kuuntelemme aina musiikkiohjelmat kaiuttimien kautta. Paikka on myös siinä mielessä hyvä, että musiikki kuuluu myös keittiöön.

Olohuone ja keittiö muodostavat avaran yhtenäisen tilan, jossa katto nousee noin neljään metriin ja ikkunat ovat korkeat. Akustiikka tuli siis huomioida tarkasti asennuksessa, samoin kaiuttimien oikea asennuskulma, jotta äänikuva olisi huoneessa paras mahdollinen. Yleensä suositellaan 45-60 asteen kulmaa vasemman ja oikean pääkaiuttimen välillä. Kaiuttimia meillä on ainoastaan kaksi, ei siis mittavaa kotiteatterijärjestelmää.

Kaiuttimet tulee asentaa korvan tasolle, ei liian matalalle eikä liian korkealle. Meidän kaiuttimien erillisissä jaloissa on hienoinen säätömahdollisuus. Ellei säätöjä voida käyttää, niin kaiuttimien alle liimattavilla kumitassuilla voi tarvittaessa säätää kaiuttimien asentoa, eikä kaiuttimia myöskään suositella laitettavan suoraan pöytätason päälle, sillä kaiuttimen värähtely aiheuttaa kaikua äänessä.

Aurelian kaiuttimissa on puhdas ja levollinen ääni, joten musiikin kuuntelusta nauttii täydellisesti, kuunteli sitten hiljaista meditaatiomusiikkia tai raskasta rockmusiikkia. Musiikintoistolaitteet onkin sitten ihan eri juttunsa, siitä ehkä joskus myöhemmin.


Millainen merkitys musiikilla on sinulle ja millaista musiikkia kuuntelet kotona?
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri