Kodin kaiuttimet

Meillä kuunnellaan paljon musiikkia, siksi meille on erityisen tärkeää, että kaiutinjärjestelmän ääni on moitteeton. Musiikki soi taustalla lähes aina kotona ollessamme. Kaiuttimien ulkonäkö vaikuttaa oleellisesti myös sisustukseen ja siksi se olikin merkittävä tekijä valinnassamme.

Musiikki rauhoittaa ja poistaa stressiä kiireisen työpäivän jälkeen. Sama musiikki ei kuitenkaan sovi kaikkiin tilanteisiin tai mielentilaan, joten suosittelen laatimaan soittolistoja erilaisiin mielentiloihin. Eniten soittamani lista koostuvat näistä: Chill Out Music, Viikonloppu fiilis, Sunday morning, Todays top hits, Relaxin ja oma suosikkilista.


Lempimusiikkia kuuntelemalla voi siirtää negatiiviset ajatukset positiivisiksi tuntemuksiksi. Musiikin kuuntelun on todettu vähentävän myös ahdistusta ja rentouttavan jopa samalla tavoin kuin hieronnan.

Ihmiset eivät toki koe musiikkia samalla tavalla, toisille musiikin merkitys on vähäinen ja he käyttävät rentoutumiseen muita keinoja. Kannattaa myös muistaa, ettei musiikkia saa soittaa liian kovaa, sillä se aiheuttaa kuulo-ongelmia pidemmän päälle.

Kaiuttimia hankittaessa saimme kuunneltavaksi erilaisia laitteita viikonlopun ajaksi määrittelemästämme hintahaarukasta. Mukaan pääsi yhdet hieman kalliimmatkin laitteet. Vaihdoimme johtoja kaiuttimista toisiin, istuimme lattialla ja sohvalla, soitimme hiljaa ja kovaa. No, päätös saatiin tehtyä sinä viikonloppuna ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä hankintaamme.


Kaiuttimiksi hankittiin suomalaisvalmisteiset Aurelian elegantit valkoiset kaiuttimet. Minulla oli painava sana kaiuttimien ulkonäön suhteen, mutta halusin myös pehmeää äänenlaatua. Raadin toisella osapuolella oli vankka tietämys vertailtavien laitteiden teknisistä ominaisuuksista ja -vaatimuksista, niin äänenlaadusta kuin sen puhtaudestakin.

Kaiuttimet siis ostettiin ja sen jälkeen päästiin asentamaan ja säätämään niitä paikoilleen. Etukäteen oli sovittu, että kaiuttimet sijoitetaan olohuoneen tasojen viereen jalustoille Tv:n vierelle, sillä kuuntelemme aina musiikkiohjelmat kaiuttimien kautta. Paikka on myös siinä mielessä hyvä, että musiikki kuuluu myös keittiöön.

Olohuone ja keittiö muodostavat avaran yhtenäisen tilan, jossa katto nousee noin neljään metriin ja ikkunat ovat korkeat. Akustiikka tuli siis huomioida tarkasti asennuksessa, samoin kaiuttimien oikea asennuskulma, jotta äänikuva olisi huoneessa paras mahdollinen. Yleensä suositellaan 45-60 asteen kulmaa vasemman ja oikean pääkaiuttimen välillä. Kaiuttimia meillä on ainoastaan kaksi, ei siis mittavaa kotiteatterijärjestelmää.

Kaiuttimet tulee asentaa korvan tasolle, ei liian matalalle eikä liian korkealle. Meidän kaiuttimien erillisissä jaloissa on hienoinen säätömahdollisuus. Ellei säätöjä voida käyttää, niin kaiuttimien alle liimattavilla kumitassuilla voi tarvittaessa säätää kaiuttimien asentoa, eikä kaiuttimia myöskään suositella laitettavan suoraan pöytätason päälle, sillä kaiuttimen värähtely aiheuttaa kaikua äänessä.

Aurelian kaiuttimissa on puhdas ja levollinen ääni, joten musiikin kuuntelusta nauttii täydellisesti, kuunteli sitten hiljaista meditaatiomusiikkia tai raskasta rockmusiikkia. Musiikintoistolaitteet onkin sitten ihan eri juttunsa, siitä ehkä joskus myöhemmin.


Millainen merkitys musiikilla on sinulle ja millaista musiikkia kuuntelet kotona?
 

Kommentit

Suositut tekstit