Siirry pääsisältöön

Vappumunkkeja ja simaa

Hauskaa Vappua!

Meidän perinteiden mukaan vappupäivänä syödään kotona paistettuja lämpöisiä munkkirinkeleitä isolla joukolla. Perinne on jatkunut vuosia, vuosia ja jos juhlat jäävät jostain syystä pois, niin lapset huomauttelevat, kunnes saavat munkkeja. Muutaman vuonna matkat ovat sekoittaneet perinteitä.
Munkkikekkereiden tarkoituksena on myös saada kaikki rakkaat läheiset kokoontumaan meille. Munkkeja leivotaan aina vapunpäivänä ja pääsääntöisesti yli sata kappaletta. Muistanpa erään vapun, kun pieni Aaro poika 8v. laski syöneensä seitsemän munkkia, joten hyviä olivat.
 
Munkkeihin tarvitset:
5 dl maitoa
1 hiiva tai pari kuivahiivapussia
2 dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kaardemummaa
1 kananmuna
Noin 15 dl Luomu vehnäjauhoja
150 g voita sulatettuna
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon ja lisää taikinaan. (Varo, ettet polta hiivaa, jos maito on liian kuumaa. Jos maito on lämmennyt liikaa, lisään ensin kananmunat ja vähän jauhoja ennen hiivaa). Lisää taikinaan kaikki muut aineet yksitellen hyvin sekoittaen.
Vaivaa taikina hyvin niin kauan, että se on tasaista ja alkaa irtoamaan käsistä ja kulhosta. Taikina saa jäädä suhteellisen löysäksi. Vähennä jauhojen määrää, jos taikinasta tulee liian tanakkaa. Ripottele kevyesti jauhoja taikinan pinnalle ja jätä nousemaan kaksinkertaiseksi liinan alle vedottomaan paikkaan.
Huom! Tämä annos ei riitä isolle joukolle, joten itse teen aina tupla-annoksen taikinaa.
Kun taikina on kohonnut riittävästi. Kumoa taikina leivinpöydälle ja anna sen levätä muutama minuutti. Jaa taikina kahtia ja pyörittele puoliskot ranteen  paksuiksi. Leikkaa pötköistä noin 3 sentin palasia ja pyöritä ne pitkulaisiksi noin miehen sormen paksuisiksi. Liitä päät yhteen pyörittelemällä liitoskohtaa käsien välissä.
Jätä munkit nousemaan ja lämmitä kattilassa tai padassa öljy kuumaksi. Rypsi- tai auringonkukkaöljy sopii mielestäni paistamiseen parhaiten. Voit toki käyttää muutakin mieleistäsi öljyä.

Tiputtele munkit öljyyn pari kerrallaan ja käännä heti kun toinen puoli on ruskea. Munkit paistuvat nopeasti. Jätä hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kierittele sen jälkeen erikoishienossa sokerissa.

Valmista tuli!  t. Mari

 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri