Vappumunkkeja ja simaa
Hauskaa Vappua!
Meidän perinteiden mukaan vappupäivänä syödään kotona
paistettuja lämpöisiä munkkirinkeleitä isolla joukolla. Perinne on jatkunut
vuosia, vuosia ja jos juhlat jäävät jostain syystä pois, niin lapset
huomauttelevat, kunnes saavat munkkeja. Muutaman vuonna matkat ovat
sekoittaneet perinteitä.
Munkkikekkereiden tarkoituksena on myös saada kaikki
rakkaat läheiset kokoontumaan meille. Munkkeja leivotaan aina vapunpäivänä ja
pääsääntöisesti yli sata kappaletta. Muistanpa erään vapun, kun pieni Aaro
poika 8v. laski syöneensä seitsemän munkkia, joten hyviä olivat.
Munkkeihin tarvitset:
5 dl maitoa
1 hiiva tai pari kuivahiivapussia
2 dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kaardemummaa
1 kananmuna
Noin 15 dl Luomu vehnäjauhoja
150 g voita sulatettuna
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon
ja lisää taikinaan. (Varo, ettet polta hiivaa, jos maito on liian kuumaa. Jos
maito on lämmennyt liikaa, lisään ensin kananmunat ja vähän jauhoja ennen
hiivaa). Lisää taikinaan kaikki muut aineet yksitellen hyvin sekoittaen.
Vaivaa taikina hyvin niin kauan, että se on tasaista
ja alkaa irtoamaan käsistä ja kulhosta. Taikina saa jäädä suhteellisen
löysäksi. Vähennä jauhojen määrää, jos taikinasta tulee liian tanakkaa. Ripottele
kevyesti jauhoja taikinan pinnalle ja jätä nousemaan kaksinkertaiseksi liinan
alle vedottomaan paikkaan.
Huom! Tämä annos ei riitä isolle joukolle, joten itse
teen aina tupla-annoksen taikinaa.
Kun taikina on kohonnut riittävästi. Kumoa taikina leivinpöydälle
ja anna sen levätä muutama minuutti. Jaa taikina kahtia ja pyörittele puoliskot
ranteen paksuiksi. Leikkaa pötköistä
noin 3 sentin palasia ja pyöritä ne pitkulaisiksi noin miehen sormen
paksuisiksi. Liitä päät yhteen pyörittelemällä liitoskohtaa käsien välissä.
Jätä munkit nousemaan ja lämmitä kattilassa tai
padassa öljy kuumaksi. Rypsi- tai auringonkukkaöljy sopii mielestäni
paistamiseen parhaiten. Voit toki käyttää muutakin mieleistäsi öljyä.
Tiputtele munkit öljyyn pari kerrallaan ja käännä heti kun toinen puoli on ruskea. Munkit paistuvat nopeasti. Jätä hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kierittele sen jälkeen erikoishienossa sokerissa.
Tiputtele munkit öljyyn pari kerrallaan ja käännä heti kun toinen puoli on ruskea. Munkit paistuvat nopeasti. Jätä hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kierittele sen jälkeen erikoishienossa sokerissa.
Valmista tuli! t. Mari
Kommentit
Lähetä kommentti
Otan ilomielin vastaan kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia.