Vappumunkkeja ja simaa

Hauskaa Vappua!

Meidän perinteiden mukaan vappupäivänä syödään kotona paistettuja lämpöisiä munkkirinkeleitä isolla joukolla. Perinne on jatkunut vuosia, vuosia ja jos juhlat jäävät jostain syystä pois, niin lapset huomauttelevat, kunnes saavat munkkeja. Muutaman vuonna matkat ovat sekoittaneet perinteitä.
Munkkikekkereiden tarkoituksena on myös saada kaikki rakkaat läheiset kokoontumaan meille. Munkkeja leivotaan aina vapunpäivänä ja pääsääntöisesti yli sata kappaletta. Muistanpa erään vapun, kun pieni Aaro poika 8v. laski syöneensä seitsemän munkkia, joten hyviä olivat.
 
Munkkeihin tarvitset:
5 dl maitoa
1 hiiva tai pari kuivahiivapussia
2 dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kaardemummaa
1 kananmuna
Noin 15 dl Luomu vehnäjauhoja
150 g voita sulatettuna
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon ja lisää taikinaan. (Varo, ettet polta hiivaa, jos maito on liian kuumaa. Jos maito on lämmennyt liikaa, lisään ensin kananmunat ja vähän jauhoja ennen hiivaa). Lisää taikinaan kaikki muut aineet yksitellen hyvin sekoittaen.
Vaivaa taikina hyvin niin kauan, että se on tasaista ja alkaa irtoamaan käsistä ja kulhosta. Taikina saa jäädä suhteellisen löysäksi. Vähennä jauhojen määrää, jos taikinasta tulee liian tanakkaa. Ripottele kevyesti jauhoja taikinan pinnalle ja jätä nousemaan kaksinkertaiseksi liinan alle vedottomaan paikkaan.
Huom! Tämä annos ei riitä isolle joukolle, joten itse teen aina tupla-annoksen taikinaa.
Kun taikina on kohonnut riittävästi. Kumoa taikina leivinpöydälle ja anna sen levätä muutama minuutti. Jaa taikina kahtia ja pyörittele puoliskot ranteen  paksuiksi. Leikkaa pötköistä noin 3 sentin palasia ja pyöritä ne pitkulaisiksi noin miehen sormen paksuisiksi. Liitä päät yhteen pyörittelemällä liitoskohtaa käsien välissä.
Jätä munkit nousemaan ja lämmitä kattilassa tai padassa öljy kuumaksi. Rypsi- tai auringonkukkaöljy sopii mielestäni paistamiseen parhaiten. Voit toki käyttää muutakin mieleistäsi öljyä.

Tiputtele munkit öljyyn pari kerrallaan ja käännä heti kun toinen puoli on ruskea. Munkit paistuvat nopeasti. Jätä hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kierittele sen jälkeen erikoishienossa sokerissa.

Valmista tuli!  t. Mari

 
Kommentit

Suositut tekstit